bihon.ro Web analytics

Marșul Memoriei (25 mai 1944 – 25 mai 2022), în memoria evreilor orădeni deportați în lagărele naziste

De Camelia Buşu

Marșul Memoriei (25 mai 1944 – 25 mai 2022), în memoria evreilor orădeni deportați în lagărele naziste

Marşul se va încheia la Memorialul Eva Heyman
Acțiunea „Marșul Memoriei” doreşte să amintească de deportarea evreilor orădeni în lagărele naziste.
Scris de Camelia Buşu - Acțiunea „Marșul Memoriei” doreşte să amintească de deportarea evreilor orădeni în lagărele naziste.

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Oradea și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Inspectoratul de Jandarmi Județean „Gl. bg. Anton Berlescu” Bihor organizează acțiunea „Marșul Memoriei” pentru a aminti deportarea evreilor orădeni în lagărele naziste.

Participanții se vor întâlni la ora 14:00 la Memorialul Deportaților (de lângă Sinagoga Ortodoxă, situată pe strada Mihai Viteazul nr. 6) și vor parcurge următorul traseu: Memorialul Deportaților – Strada Evreilor Deportați – Parcul Nicolae Bălcescu – Memorialul Eva Heyman.

În urmă cu 78 de ani evreii orădeni au fost închişi în ghetou. Plasarea evreilor în ghetou a început la 3 mai 1944. Acest proces s-a încheiat pe 9 mai 1944. Ghetoul a fost instalat în cartierul evreiesc, având drept centru sinagoga ortodoxă. Regulamentul de ordine interioară era drastic: „Ghetoul este păzit de jandarmi. Cei ce încearcă să părăsească fără permisiune, în loc interzis sau fără să fie însoţiţi de jandarmi, vor fi împuşcaţi de jandarmi. Legătura cu lumea exterioară este complet întreruptă. … Fiecare poate locui numai în casa şi camera ce i-a fost repartizată. … În ghetou trebuie să fie linişte şi în timpul zilei. Sunt interzise strigătele, zgomotul, cântatul, certurile. Între deşteptare şi stingere ghetoul trebuie să fie pustiu şi mut. … Cine nu respectă ordinele va fi trimis în lagăr de pedeapsă ..”.

În data de 25 mai 1944 a început deportarea evreilor orădeni. Punctul de tranzit a fost stabilit în parcul Rhėdey (actual parc Nicolae Bălcescu). Zilnic se îndreptau spre lagărele de concentrare, în cele mai umilitoare condiții, câte 2500-3000 de evrei, încărcaţi în vagoane de animale.

Datele deportării din Oradea au fost: 23 mai 1944 (3.110 persoane), 25 mai 1944 (3.148 persoane), 28 mai 1944 (3.227 persoane), 29 mai 1944 (3.166 persoane), 30 mai 1944 (3.187 persoane), 31 mai 1944 (3.073 persoane), 1 iunie 1944 (3.059 persoane), 3 iunie 1944 (2.972 persoane), 5 iunie 1944 (2.527 persoane). Un ultim tren cu evrei din Oradea a trecut prin gara din Košice la 27 iunie 1944 (2.819 persoane). Oraşul a fost pustiit de evrei. Sunteţi invitaţi să participați la acest „pelerinaj al memoriei” pentru a aminti de tragedia deportării evreilor orădeni.

3 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Lucilian Olteanu says:

  Evenimente extrem de triste petrecute acum 78 de ani in Oradea si nu numai. Laudabil ca memoria nu a fost impiedicata de trecerea timpului. Au fost comise atrocitati de neuitatsi de neiertat, Articolul de fata nu mentioneaza cu ” un singur cuvint ” cine au fost faptasii si daca acestia au fost ajunsi de pedeapsa. Cei mai tineri care nu cunosc evenimentele din acea vreme inclina sa fie indusi in eroare. Conform articolului nu exista ” faptasi ” . Oare prin maturarea faptelor sub pres vine si vindecarea de care este atita nevoie ? . . . . . .

 2. scortosul says:

  25 Mai 1944 cam cine erau sefii prin Oradea? Hortistii? Aia ce natie sunt?

 3. Lucilian Olteanu says:

  Autori necunoscuti . . . ? Sa fim seriosi ! Se pare ca autorii adevarati ar ” faceo ” din nou daca sar ivi ocazia. Oare faptasii trebuie ocrotiti pentru o vesnicie ? poate ca se uita si lucrurile vor fi sterse inclusiv din cartile de istorie . . . . . . ! Articolul este jenant !!!

 4. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2022 se anunță un an bun pentru afine
  2022 pare să fie un an al revenirilor. Lumea călătorește mai mult, participă la mai multe evenimente, fără grija pandemiei care făcea ravagii în urmă cu doi ani.

  Bihon CSM Oradea

  Adrian Țenghea va apăra poarta echipei CSM Oradea
  CSM Oradea și-a „blindat” poarta în perspectiva dificilelor meciuri din Liga Națională.

  Bihon CSM Oradea

  Noii antrenori ai echipei de handbal masculin CSM Oradea: „Sperăm din suflet să reușim”
  Antrenorii George Tăutu și Cosmin Liberț sunt mulțumiți de lotul echipei de handbal.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dol Guard Oradea îmbină perfect munca specializată pe pază și protecție cu sportul de performanţă - peste 15 ani experienţă în domeniu! „Lăsați protecția voastră, în grija noastră!”
  Firma bihoreană Dol Guard SRL, licențiată în pază și protecție prestează diverse servicii de specialitate având un portofoliu al clienților de circa 70% din domeniul privat.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La Clarfon reparăm gratuit orice aparat auditiv
  În situația în care o persoană se confruntă cu o acuitate auditivă scăzută, relaţiile sociale din jur se deteriorează vizibil. Când auzul nu funcționează optim, oricare dintre activităţile pe care le desfăşurăm, au de suferit considerabil.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE Accident grav în Gepiu între două mașini și un microbuz. Toate 3 au luat foc
  Accidentul a avut loc cu puțin timp înainte de ora 16.00, pe DN79 în zona Comunei Gepiu.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.