A doua zi după premiera absolută în limba maghiară a spectacolului „Lysistrata, dragostea mea”, piesă scrisă de Matei Vișniec, dramaturgul se va întâlni cu echipa de creaţie a spectacolului Trupei Szigligeti duminică, 9 martie, la ora 17:00, în foaierul Loji al Teatrului.
La discuția moderată de Bozsódi Nagy Orsolya vor participa: regizoarea Anca Bradu, scenografa Andra Bădulescu Vișniec și compozitorul Ovidiu Iloc. Evenimentul se va desfășura în limba română. După discuție, la ora 19:00, în Sala Mare, va avea loc o reprezentație a spectacolului.

Foto: Vigh László Miklós
Matei Vișniec este un dramaturg român care a scris zeci de piese de referință atât în limba română, cât și în limba franceză. A studiat filozofia la Universitatea din București, orientându-se apoi spre dramaturgie în 1977. În următorul deceniu a scris 20 de texte, dar cenzura din România le-a interzis pe toate. În 1987, a fost invitat în Franța, iar de atunci a publicat în principal în limba franceză, dobândind ulterior și cetățenia franceză.
După căderea regimului comunist, Matei Vișniec a devenit unul dintre cei mai jucați dramaturgi români, cu peste 30 de piese montate în România, iar teatrele din Ungaria prezintă și ele piesele sale jucăușe, pline de întorsături neașteptate. Cea mai recentă lucrare a sa montată la Teatrul Szigligeti din Oradea a fost „Occident Express”, în 2019.
Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Ilyés Klaudia, Tasnádi-Sáhy Noémi, Tóth Tünde, Szotyori József, Dimény Levente, Kocsis Anna, Nagy László Zsolt, Szabó Eduárd, Tőtős Ádám, Trabalka Cecília, Fodor Réka, ifj. Kovács Levente.
Piesa lui Matei Vișniec aduce în prim plan eterna relație dintre bărbați și femei, aflată mereu la granița dintre a declara război și a face pace. Conceput pe mai multe straturi, textul, o reflecție ce are ca punct de pornire piesa cu același titlu, scrisă de Aristofan acum mai bine de două mii de ani în urmă, conține dileme ale vieții noastre contemporane.
Matei Vişniec: „Am scris această piesă în perioada decembrie 2021 – februarie 2022, când în presa europeană se vorbea mai mult ca niciodată în ultimii 75 de ani de un posibil război, dat fiind că Rusia avea numeroase trupe masate la frontiera cu Ucraina. Piesa mea era terminată în momentul atacului declanşat de Putin împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022. Scriind-o, într-un registru comic şi ca o fabulă filosofică, mă gândeam însă la lunga perioadă de pace de după al doilea război mondial şi la toxicitatea societăţii de consum. O altă întrebare dominantă din mintea mea se formula cam aşa: oare nu cumva europenii, pe fond de pace, de societate de consum, de expansiune a industriei de divertisment şi de fascinaţie pentru lumile virtuale au uitat că libertatea trebuie apărată cu armele? Cred că teatrul este un fel de agora antică unde, chiar şi atunci când râdem copios sau ne distrăm la un spectacol comic putem reflecta împreună la teme grave.”

Foto: Vigh László Miklós
Citiți principiile noastre de moderare aici!