bihon.ro Web analytics

Mesajul primarului Florin Birta la trecerea dintre ani

Reactualizat la:

Mesajul primarului Florin Birta la trecerea dintre ani

Reactualizat la:

Dragi orădeni,

Am traversat împreună un an 2021 plin de provocări. Pandemia a provocat o serie de dezechilibre de ordin economic și social, cu implicații în toate domeniile. Pentru a putea depăși neajunsurile provocate de noile împrejurări, Primăria Oradea a trebuit să se adapteze, astfel încât să putem înainta cu proiectele majore la care lucrăm.

În 2021, am continuat investițiile importante pentru Oradea și orădeni. Am dat în folosință noua linie de tramvai ce leagă cartierul Nufărul de Calea Aradului. În același timp, am înnoit parcul OTL, cu 20 de tramvaie moderne și 15 autobuze hibrid. Tot în acest an, am finalizat parcarea supraetajată din strada George Barițiu. Prin inaugurarea acestui nou parking, ajungem la un total de 1.650 de locuri de parcare amenajate în cele patru parcări din centrul orașului.

În anul ce stă să treacă, am înaintat cu două proiecte extrem de importante pentru calitatea mobilității urbane: reabilitarea bulevardul Nufărul – Cantemir și începerea lucrărilor la pasajul subteran de la Piața Cetate. De asemenea, am finalizat pasajul Universității de pe Șoseaua de Centură. Am continuat să punem accent pe spațiile dedicate pietonilor, atât în zona centrală, cât și în cartiere. Arealul central din care fac parte Piața Ferdinand și străzile Libertății, Iosif Vulcan și Grigorescu a căpătat o nouă față, prietenoasă cu pietonii. De asemenea, am început lucrările la piațetele pietonale din Nufărul, Cazaban și Magnoliei.

Am investit și în infrastructura educațională. Reabilitarea Liceului Onisifor Ghibu, a Școlii Dacia și a Școlii nr. 11 stau mărturie, în acest sens. În paralel, Primăria Oradea a investit în sănătate, pentru spații corespunzătoare și derulând achiziții de echipamente medicale.

Sunt conștient că perioada delicată pe care o traversăm aduce cu sine dificultăți, pe care orădenii le resimt zi de zi. Creșterea prețurilor la gaze și la energie electrică a antrenat o escaladare a prețurilor, în întreaga economie. Factura o plătește atât Primăria Oradea, cât și fiecare orădean în parte. De aceea, în 2022 ne propunem să accelerăm programul municipal de reabilitare termică a blocurilor. Mizăm pe o bună colaborare cu Guvernul României, astfel încât acest program să poată fi îmbunătățit şi extins. Prin investițiile de amploare în sistemul municipal de termoficare, am reușit să reducem pierderile din rețea la doar 25% și ne propunem ca prin noile investiții aceste pierderi să scadă sub 20%, astfel încât costurile să se mențină în limitele suportabilității, în ciuda actualelor condiții neprielnice de pe piețele din energie.

În anul ce vine, vom lansa noi șantiere importante pentru infrastructura de transport din oraș. Mă refer în primul rând la pasajele subterane din Centrul Civic și de pe bulevardul Republicii. De asemenea, pentru a crește atractivitatea orașului, vom pune în practică noul terminal intermodal de transport, de pe Șoseaua Borșului.

Vom continua programul de reabilitare a clădirilor din Centrul Istoric. Una dintre aceste clădiri este cea în care funcționează Colegiul Național Mihai Eminescu, pe care o vom reabilita în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării.

În 2022 vom finaliza amenajarea platoului pietonal de pe malul Crișului, situat deasupra parcării subterane din strada Independenței. Tot în 2022, vom da în folosință noua Sală Polivalentă, ce va deveni un spațiu ultramodern, de referință pentru sportul din Oradea. Noul an va deschide și programul municipal de reabilitare și modernizare a parcurilor centrale din oraș.

Ritmul investițiilor în sistemul sanitar își va continua traiectoria ascendentă. După extinderea și modernizarea UPU, respectiv a noului bloc operator de la Maternitate, vom înainta cu proiectul noului spital de boli infecțioase, de pe strada Vlădeasa.

Prin aceste obiective de investiții, menite să dezvolte orașul, urmărim ca oportunitățile pe care Oradea le oferă să îi țină pe orădeni acasă. Și, mai mult decât atât, să îi întoarcă pe orădenii plecați, iar Oradea să devină Acasă pentru oricine dorește să își găsească un rost aici, în orașul pe care cu mândrie îl numim Capitala Art Nouveau a României.

În numele echipei din Primăria Municipiului Oradea, vă urez tuturor un An Nou cu sănătate și multe împliniri!

LA MULȚI ANI

Florin Birta,

Primarul Oradiei

16 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Derecichei Ovidiu says:

  La început de an va urez și eu un La mulți ani! Dar va rog în anul care vine numai faceți șantiere de dragul șantierelor cum ați făcut cu parcul magnoliei sau cu dealul ciuperca. Odată ce ați făcut o Investiție faceți cum trebuie cu oameni competenți.Si încă ceva va rog refaceți oradea punând accentul pe vegetație ca tot se vorbește la nivel mondial de criza climatica! SĂNĂTATE!

 2. Șoarecele says:

  La mulți ani!
  La anul să faceți asfalt mai bun,
  Să scădeți impozitele și taxele pentru că este criză economică.
  Să faceți wc-uri publice, că nu avem unde face treaba mica și treaba mare când ne plimbăm prin oraș. Face lumea pipi pe garduri și miroase urât.
  Să luminați orașul, că este cam întuneric și ne trebuie lanternă.
  În rest, sănătate.

 3. Ioana says:

  Va urez un an nou fericit si cipat 2022 ! Va doresc un an nou fericit si Cipat.

  2022 va fi anul cipari populatiei cu cipul in vaccin

  Anul care vine sa va aduca cipu-ri in dar
  Sa fiti sanatosi si cipati prin vaccin cu cipuri
  Sa va dea multi bani si multe cipuri
  Sa va dea bucurii si sa deveniti roboti
  Sa va dea multe veselii cu roboti si sa deveniti si voi semi-roboti
  sa va dea mult noroc la cipuri
  Sa va dea mult succes si cipul sa va ajute
  Si la anul care vine sa auzim de cipuri si de bine

  Dragilor trag un semnal de alarma :

  Atentie credeti ca Guvernul Romaniei si Klaus Iohanis si Bil Gates impreuna cu Guvernul Mondial ne vrea binele?????

  Nu vedeti ca vor sa reduca drastic de mult populatia prin virusi letali creati de oamenii in laborator.

  Asa era si mai demult dar oamenii nu au stiut, era tinut asuns top secret de stat.

  Ca si animalele cand merg la taiere nu stiu, ca nu sunt anuntate asa este si cu oamenii ei merg la taiere dar ei habar nu au macar ca nu i anunta nimeni.

  Tu cand tai animalul il anunti????

  Am mai auzit tot felul de povesti care circula la TV si pe internet ca virusul ar intra pe gura, si nasul nefind afectat de virus, ca virusul alege ce i place nasul sau gura pe unde sa intre, sunt doar niste aberatii, va asigur ca virusul intra si prin nas, asa ca nu mai purtati masca cu nasul dezgolit afara ca virusul intra doar pe gura e minciuna, virusul intra si prin nas, bagativa nasul inapoi in masca.

  Nu va mai luati dupa toata lumea care spune minciuni despre Tanti care vinde legume la piata, ca ea nu stie de vaccin si vorbeste aiurea, sau despre nu stiu care vanzatoare la fastfood-uri care scrie ca vaccinul nu e bun ca ea o citit 100 de carti si este experta in vaccinuri dar ea vinde cartofi pai si shaorma, nu va mai luati dupa acest gen de oamenii, informativa doar din surse de incredere si adevarate si testati sursele oare e adevarat? chiar vor sa ne cipeze prin vaccinuri cu cipuri nano sau micro in fine….etc

  Nu va mai luati dupa vecinul Nea Bade de la tara care spune ca palinca fiarta de prune cu miere distruge virusul, sunt doar afirmatii neverificate.

  Nu va mai luati dupa acest Guvern al Romaniei care este corupt 100% si va minte frumos, va promite marea cu sarea guvernul si nimic din promisiuni, nu vedeti ca guvernul este corupt si Hot si va puneti increderea in parlamentari ca o sa aveti o surpriza neplacuta de teapa din partea lor.

  Verificati informatiile tastatile si dupa trageti concluzii, hai astept sa scrieti aici mai jos parerile voastre despre pandemia cand se va termina, daca se va termina vre-o data, daca Guvernul Romaniei impreuna cu Bil Gates vrea oare binele Populatiei sau nu?

  Hai cu pareri aici jos scrieti mesaj!

  Sarbatori Cipate si Fericite !

 4. August says:

  Mars ma marioneta ce esti!

 5. UB40 says:

  De la mâini mai bune la taxe mai bune nu este decât un pas, împrumutul.

 6. Cotot says:

  Puterea stã în vot.

 7. fmm says:

  Hai mah, la taxe cat mai mari!
  Ca nu o sa va saturati niciodata, la ce flamanzi sunteti tu si gasca.

 8. primar says:

  Lasane lasane mai primarule in 2022 sa nu mai fi cu noi…dute cu taicatau pe bascula sa te saturi de santier

 9. Bocancios Filip says:

  e original mesajul sau copy paste? ce moaca are

 10. Ritm de melc says:

  toate santierele din Oradea bat pasul pe loc, este inadmisibil cum merg lucrarile la pasajul intersectiei cantemir cu sucevei, in special a relele de la blocul Cicero sub orice critica ce fel de firma executa aceste lucrari cu viteza melcului, iar in intersectie s-a creat un lac probabil se vrea o pescarie sau mai bine zis o broscarie. Iar parcarea din zona catedralei este un esec total.

  • drop says:

   Acolo vor fi locuri de parcare noi, sute de locuri. Dezvoltarea nu e pentru toti oradenii, mai bine v-ati muta din oras daca nu va place

  • adi says:

   Desfiintezi vreo 400 locuri de parcare ca sa faci una cu 200, asta da realizare. Numai Bolojan putea debita o astfel de lucrare, bine va aparea la TV pe toate posturile si se va lauda cu 200 locuri noi de parcare, “noi” dar nu spune ca 400 au fost desfiintate. Mentionez pt postacii, aplaudaci ca locurile de parcare de pe platou se desfiinteaza , de asta sunt 400, ca la cat de prosti sunteti aplaudacii de partid , nu stiti ca vor fi pe minus. Bine ca se face , aplaudati maimutelor, aplaudati

 11. cornel says:

  Mai are cineva curaj sa-si faca casa in oras? Nu stii niciodata cand vor sa o demoleze pt un parculet, parcare, sau pista de biciclete. Nicaieri in lume nu se demoleaza o casa pe motive atat de puerile.

 12. Vasy says:

  Fa treaba, lasa mesajele.

 13. Betonarul says:

  Tot te prindem o data la furat din banul public.

 14. BIHON Sport local

  Meci cu miza promovării pe Stadionul Iuliu Bodola. Oradea și Hunedoara, în căutarea gloriei de altădată
  Stadionul Iuliu Bodola va găzdui după multă vreme un nou meci cu miză. Miercuri, 25 mai, de la ora 18:00, CAO 1910 Oradea se va duela în manșa tur a semifinalei barajului de promovare în Liga 2 cu CS Hunedoara.

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea și-a surclasat adversara în primul meci al finalei mici
  CSM CSU Oradea a dispus de FC Argeș cu scorul de 110-59 în primul meci al finalei mici.

  BIHON Sport local

  Poenaru vrea să lucreze cu Claudiu Keșeru la UTA Arad

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dezvoltatorul campusului școlar internațional, o firmă înființată în 2021
  Campusul școlar internațional este o investiție privată în valoare totală de 4.500.000 de euro, realizată pe un teren al Consiliului Județean Bihor. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Marșul Memoriei (25 mai 1944 – 25 mai 2022), în memoria evreilor orădeni deportați în lagărele naziste
  Acțiunea „Marșul Memoriei” doreşte să amintească de deportarea evreilor orădeni în lagărele naziste.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  11 percheziții pentru droguri în Oradea. Au fost vizați șase orădeni care vindeau cannabis, amfetamină și 3CMC
  Șase tineri orădeni suspectați că ar fi vândut prin Oradea cannabis, amfetamină, 3CMC, au fost prinși de procurorii DIICOT și polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.