bihon.ro Web analytics

Ministrul Justiţiei susţine mutarea Penitenciarului de la Oradea

Ministrul Justiţiei susţine mutarea Penitenciarului de la Oradea

Reactualizat la:
Tudorel Toader a declarat că susţine idea primarului Ilie Bolojan de a strămuta Penitenciarul Oradea la Cihei.
Scris de farcas - Tudorel Toader a declarat că susţine idea primarului Ilie Bolojan de a strămuta Penitenciarul Oradea la Cihei.

Într-o conferinţă de presă, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat că susţine ideea primarului Ilie Bolojan de a strămuta Penitenciarul Oradea la Sânmartin. În locul acestuia, primarul Bolojan vrea să amenajeze un hotel.

,,Primarul de la Oradea mi-a propus, prin directorul de la Oradea, să construim un alt Penitenciar undeva pe lângă Băile Felix, la Sânmartin (interesant, Penitenciarul din Oradea este perete în perete cu Primăria (în realitate este vorba despre clădirea Prefecturii Bihor). Aici Administraţia Naţională a Penitenciarelor are un teren de 25 de hectare. Domnul Bolojan a zis: <<Dumneavoastră aveţi terenul, iar Primăria va contribui cu o parte semnificativă de bani de construcţie, mai ales că este un penitenciar mic, sub 400 de locuri. Dumneavoastră vă rezolvaţi problema cu accesul într-un penitenciar modern, scoatem penitenciarul din centrul oraşului şi eu organizez în locul lui un hotel. Iar cine va dori să viziteze, să vină, îi vom oferi condiţii de cazare, cu dotările necesare actualizate>>. Vor să facă unhotel pe care să-l modernizeze, să-l facă de 5-7 stele”, le-a spus jurnaliştilor, ministrul Toader.

Acesta a susţinut că nu-i displace ideea, din contră, vrea să preia propunerea primarului cu anumite ajustări.

,,Am zis că mă duc şi vorbesc cu domnul primar – pe care îl ştiu de pe vremea când eram judecător la Curtea Constituţională, iar dânsul era secretar al Guvernului. ANP-ul are terenul, Ministerul Justiţiei vine cu proiectul, iar dânşii, cu banii. Ca să fim în echitate”, a mai completat ministrul Justiţiei.

Proiect agreat şi de Penitenciar

Deşi nu există un document oficial, prin care să fie stabilit ceva concret în această direcţie, Penitenciarul Oradea agreează ideea. Adina Birda, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului, spune că terenul la care face referire ministrul Justiţiei este la Cihei,cu o suprafaţă de 240.000 de mp, iar o strămutare ar aduce doar beneficii pentru angajaţi, dar şi pentru deţinuţi.

Această strămutare ar oferi condiţii de detenţie care să corespundă standardelor Uniunii Europene şi ar permite mai multe activităţi recreative, de educaţie ori de reinserţie.

,,Suntem limitaţi din punct de vedere al spaţiilor. Strămutarea ne-ar oferi spaţii de desfăşurare a activităţilor de timp liber. Dar, din câte ştiu, totul este la nivel de discuţii între Primăria Oradea şi Ministrul Justiţiei. Noi nu am primit nimic oficial”, a declarat Adina Birda.

În 2017, printr-o hotărâre de Consiliu, municipalitatea orădeană s-a arătat dornică să susţină demersurile iniţiate pentru construirea unui penitenciar nou, într-o altă locaţie, prin intermendiul Programului Naţional de Investiţii derulat de Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Când s-au gândit la o mutare, specialiştii din Primăria Oradea şi primarul Ilie Bolojan s-au gândit la potenţialul urban al locaţiei actuale, dar au avut în vedere şi succesul unor programe de reeducare.
Demersul construirii unui penitenciar nou, într-o altă locaţie, este susţinut şi de politicile europene, care impun ca unităţile de detenţie să nu mai rămână în zonele centrale ale oraşelor.

0 Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Primarul de Sălacea e liderul care schimbă lumea
  Juriul care i-a desemnat pe bihorenii care au excelat în activitățile lor au avut de ales din 120 de nominalizări la 8 categorii.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Îngrijirea tenului pentru sezonul rece și pregătirea lui pentru sărbători
  Tenul se numără printre victimele sezonului rece, acesta suferind din cauza scăderii temperaturii, vântului, umiditității.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Arbitrează la Berlin
  Arbitrul orădean Adrian Alexandrescu va oficia la meciul din LEN Champions League dintre Spandau 04 Berlin și Szolnoki Dozsa.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Arteziană cu jocuri de lumini și muzică în Parcul 1 Decembrie
  În perspectiva deschiderii unor linii de finanțare dedicate refacerii parcurilor învechite, Primăria s-a apucat de planuri de reamenajare a Parcului 1 Decembrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O nouă tentativă de reabilitare a sălilor din Palatul Vulturul Negru
  După mai multe încercări eșuate de a atrage fonduri europene pentru acest obiectiv, municipalitatea a depus un nou proiect pentru peste 4 milioane euro, la FEDR.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.