bihon.ro Web analytics

Mizele cursei pentru Primăria Sânmartin

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

Mizele cursei pentru Primăria Sânmartin

Reactualizat la:
Favorit clar pentru câștigarea unui nou mandat, Cristian Laza speră să obțină o majoritate PSD și în Consiliul Local, pentru a-și continua proiectele. Liberalii propun un candidat-surpriză pentru Primăria Sânmartin și l-au atras pe vice de partea lor.
Scris de Călin Corpaș - Favorit clar pentru câștigarea unui nou mandat, Cristian Laza speră să obțină o majoritate PSD și în Consiliul Local, pentru a-și continua proiectele. Liberalii propun un candidat-surpriză pentru Primăria Sânmartin și l-au atras pe vice de partea lor.

Sunt cinci candidați înscriși în cursa pentru funcția de primar al celei mai bogate comune din județul Bihor. De altfel și ca populație, Sânmartinul este a cincea unitate administrativ-teritorială (UAT) din județul Bihor, după Oradea, Salonta, Marghita și Săcueni. Actualul primar, Cristian Laza (PSD), pornește ca favorit pentru câștigarea unui nou mandat, după un prim mandat în care a făcut eforturi pentru a schimba fața comunei și a stațiunilor aparținătoare. Marea miză a primarului Laza este aceea de a obține majoritatea în Consiliul Local, într-o comună unde, de regulă, locuitorii votează cu partidele de dreapta, precum PNL.

Argumentele primarului

Laza își trece la activ proiectele de schimbare a imaginii stațiunilor Băile Felix și Băile 1 Mai, în curs de derulare pe fonduri UE, dar și reabilitarea celor 10 școli din comună, respectiv înființarea Liceului Tehnologic „Felix”, specializat în turism. De asemenea, cei 40 km de străzi asfaltate, 20 km de rețele apă-canal, reabilitarea capelelor și a căminelor culturale din satele aparținătoare comunei. În următorul mandat, primarul Laza și-a propus să finalizeze proiectele majore ce vor schimba fața celor două stațiuni – Băile Felix și Băile 1 Mai. De asemenea, în planul său figurează interconectarea satelor din comună prin drumuri noi: Cordău – Cihei, Băile Felix – Betfia, Cartier Lotus – ANL, Haieu – Băile Felix. De asemenea, realizarea de alei pietonale și piste de biciclete, la pachet cu „asigurarea utilităților în proporție de 99%”. De asemenea, Laza vrea să construiască o creșă și să dezvolte liceul proaspăt înființat, dar și să impulsioneze restartul turismului din Băi, prin organizarea de evenimente și târguri, precum și înființarea unui parc de aventură în pădurea din Băile Felix.

Prioritățile liberalilor

PNL propune un candidat nou pentru Primăria Sânmartin. Șef de restaurant la Hotel Ceres din Băile 1 Mai, Teodor Ciorba este varianta PNL pentru Primărie. Însă lista PNL pentru Consiliul Local este deschisă de fostul primar Dorel Crăciun, director la Drumuri Bihor, parte din grupul Selina. Pe poziția 2 pentru Consiliul Local este candidatul Teodor Ciorba, pe 3 Traian Urda, iar pe poziția 4 actualul viceprimar, Ștefan Pătroc (ex-UNPR). Oarecum surprinzător, fostul primar, Lucian Popuș, nu se mai află în echipa PNL pentru comuna Sânmartin. Primele priorități ale liberalilor: introducerea gazului în comună și alocarea de loturi de teren pentru tineri la ieșirea din Felix, pe o suprafață de 10 ha, în vedea construirii de case. Între prioritățile PNL apare realizarea unei centuri ocolitoare a comunei, dorită de Ilie Bolojan, însă neconcretizată nici la nivel de proiect, din cauza diferențelor de optică dintre primarii Bolojan și Laza. Acesta din urmă este adeptul unui traseu care să evite, pe cât posibil, demolarea pensiunilor din Băi. De asemenea, realizarea unei piste de biciclete Oradea – Sînmartin – Băile 1 Mai – Betfia – Băile Felix.
Ceilalți candidați pentru Primăria Sânmartin sunt Ioan Gal (USR PLUS), Dănuț Beiu (PRORo) și Mihai Igaș-Vid (PMP), însă aceștia reprezintă actori politici secundari în comună.

Aleșii PNL trec în echipa primarului de Sânmartin

6 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Tavi says:

  Cum se leagă lucrurile. O grămadă de contracte le are Drumuri Bihor pe unde apucă prin Oradea (alea mai bănoase și mai ușor de realizat), acum se vede că e cu legături la PNL sau PNL cu legături la această firmă. Și altă supriză că Hotelul Cereș unde au fost internați pacienți cu covid (unii dinttre aceștia nici măcar nu au văzut în viața lor hotelul, dar apar pe liste ca fiind cazați pe acolo) e tot o legătură a PNL (oare nu au fost și alți doritori să facă bani din turism când toate hotelurile erau închise?). Actualul primar pare fain și interesat să miște lucrurile doar că trebuie să-și depășească condiția de PSD-ist convertit și să nu mai asculte de Mang, să înceapă o colaboarea cu Bolojan în dezvoltarea acestei stațiuni pe bune. Să devină un om a comunității și nu unul al partidului. E peste media partidului.

 2. Gogu says:

  Acum fie vorba… in Sanmartinul asta e nivelul conducatorilor nostri, sef de sala… ma gândesc ca daca ajunge primar va avea un imens succes in administrarea comunei noastre. Are experienta, e exact ca la restaurant, aranjezi masa, faci strada, servești mic dejun aduci gajul in comuna.
  Adevarati specialiști.

 3. Cosmin Bărăscu says:

  PNL are o echipa reesapata , Craciun care a făcut intr un mandat cât a făcut Laza intr o luna, Pătroc – vicele, care probabil după ce și-a angajat toată familia in primărie (el nevasta și fiul) probabil o sa-și angajeze și părinții pensionari și mai vede el ce rude mai are, iar candidatul de primar , un necunoscut care nu a prins nici măcar locul 1 pe lista de consilieri. Astfel cu aceasta echipa au ȘANSE MARI 😂 sa-l bată pe primarul cu cele mai multe proiecte din țara. Și apropo, gazul a fost deja scos la licitație de Laza, iar centura visata de Bolojan prin mijlocul Sanmartinului e o vrăjeala sa și ajute prietenii tocmai au cumpărat terenuri in zona. De ce nu dorește oare Bolojan sa colaboreze cu Laza și sa facă intr-adevăr o centura care chiar sa ocolească Sanmartinul, care este foarte necesară ? Speram ca Laza sa lămurească cetățenii sa-i voteze și echipa, ca altfel dacă nu face majoritate in Consiliu , dreptacii PNL cu acoperiții lui Popus de la Pro România și cu salvatorii de la USR o sa l blocheze următorii 4 ani. Speram pe viitor sa facă un pic de curățenie și in primărie Laza , ca are f mulți intruși moșteniți de la Popus.

 4. Lizuca says:

  toate lucrarile din bani publici sunt aranjate cu firme care dau comision gras pentru primari, in Felix de 2 ani se lucreaza la schimbarea conductelor de canalizare sdi nu se mai termina, asta e realizarea primarului din Sanmartin ca a blocat toata circul;atia in Felix si lucrarile bat pasul pe loc.

 5. Marian Uram says:

  Nu e bine ca toată puterea să fie dată unei singure echipe. O conducere echilibrată ar fi dacă Consiliul să fie majoritar, dar nu cu mult, din cealată parte decât Primarul. În acest fel ar fi acoperite toate opțiunile elegătorilor.

 6. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Microbuz de transport persoane implicat într-un accident în Hidișelu de Sus
  Un microbuz și un autoturism au fost implicate într-un accident produs pe DN 76, în localitatea bihoreană Hidișelu de Sus.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Focar de infecție coronavirus la un cămin de bătrâni din Marghita: 18 vârstnici și 4 angajați
  Căminul de bătrâni "Sfântul Anton" al Caritas Catolica din Marghita e confirmat aproape în totalitate cu coronavirus.

  Angajari BIHON

  INGEL FENSTER angajează personal
  Firma noastră produce in Germania ferestre și uși din lemn, PVC și aluminium.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Defileul Crișului Repede, „vedeta” unui film documentar
  Pădurea Craiului, singura destinaţie de ecoturism din Bihor, este vedeta unui nou film marca Mihai Moiceanu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gata gratuitatea! De joi, cu taxă în parcarea de pe Independenței
  La miezul nopții de miercuri spre joi intră în funcțiune sistemul de tichetare a parcării subterane de pe strada Independenței.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Niciun deces de COVID-19 înregistrat în Bihor, în ultimele 24 de ore
  După multe zile în care la Spitalul Curteanu s-au înregistrat decese provocate și de la coronavirus, de marți până miercuri, nimeni nu a mai murit din pricina acestui virus.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.