bihon.ro Web analytics

Modernizarea CFR Oradea - Cluj costă peste 1 miliard €!

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

Modernizarea CFR Oradea - Cluj costă peste 1 miliard €!

Prefectul Dumitru Țiplea și directorul regional al Companiei Naționale de Căi Ferate filiala Cluj, Petru Ceș
Reactualizat la:
Investiția-mamut presupune electrificarea căii ferate pe toată distanța dintre Cluj și Episcopia, dublarea liniei între Telechiu și Oșorhei, dar și modernizarea gărilor și a haltelor de pe traseu.
Scris de Călin Corpaș - Investiția-mamut presupune electrificarea căii ferate pe toată distanța dintre Cluj și Episcopia, dublarea liniei între Telechiu și Oșorhei, dar și modernizarea gărilor și a haltelor de pe traseu.

Apare cifre, date și termene concrete pentru unul dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură pentru județul Bihor: modernizarea și electrificarea căii ferate Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor. Ieri, în sala mare a Prefecturii Bihor a fost prezentat studiul de fezabilitate, în fața directorului general CFR Infrastructură, Petru Ceșa, a prefectului Dumitru Țiplea și a primarilor localităților aflate pe ruta căii ferate nr. 300 Oradea – Cluj. 1,32 miliarde de euro va costa reabilitarea totală a căii ferate, dublarea ei între Telechiu și Oșorhei (17,9 km), electrificarea căii între Cluj și Episcopia Bihor (160 km), precum și lucrări de reabilitare și modernizare la gările din Oradea, Cluj-Napoca, dar și a stațiilor și a haltelor de pe traseu.

Proiectarea și execuția ar urma să aibă termen de finalizare 48 de luni. Lucrarea va fi împărțită în patru tronsoane, transmite prefectul Țiplea. Prin urmare, dacă anul acesta vor fi cunoscuți proiectanții și executanții, ar trebui ca până la finalul anului 2024 să se poată circula, între Oradea și Cluj, cu viteze până la 160 km/h, pentru trenurile de călători, respectiv 120 km/h, pentru trenurile de marfă.

Dacă în România guvernările vor înțelege, finalmente, că realizarea în timp util a proiectelor majore de infrastructură reprezintă o problemă de securitate naționale, s-ar putea ca până la finalul anului 2024 să putem circula cu 160 km/h, în condiții civilizate, între Oradea și Cluj Napoca.

Firma spaniolă Ingenieria Especializada Obra Civil e Industrial SA Madrid și cea românească Baicons Impex SRL București au finalizat studiul de fezabilitate, prezentat, joi, în sala mare a Prefecturii Bihor din Oradea. Prefectul Dumitru Țiplea a ținut să le demonstreze colegilor din Cluj cum, în Bihor, 40 din cele 41 de avize necesare studiului au fost obținute în timp-record, în doar nouă zile, de la primării și instituțiile cu atribuții.

„Am ținut să impulsionăm instituțiile pentru a emite avizele necesare cât mai repede. Dorim să câștigăm timp, astfel încât să putem urgenta organizarea licitațiilor pentru proiectarea și execuția lucrărilor la acest proiect de importanță critică pentru județul Bihor”, ne-a declarat prefectul Dumitru Țiplea, după întâlnirea la care a participat și directorul general CFR Infrastructură, Petru Ceșa.

Linie dublă, linie simplă

După ce proiectul-mamut de 1,3 miliarde de euro (fără TVA) va fi realizat, vor fi 160 km de linie ferată electrificată, între Episcopia Bihor și Cluj-Napoca. Iar timpul de călătorie va fi redus cu circa 52 minute, între Cluj-Napoca și Episcopia Bihor, de la 170 la 118 minute, se arată în studiul de fezabilitate. Mai mult, 105,4 km vor fi linie dublă electrificată, deoarece se va dubla linia ferată în județul Bihor pe o lungime de 18 km, între Telechiu și Oșorhei.

Linia cf 300 Oradea – Cluj, azi

FOTO: Interferente.ro

Astfel, se va putea circula pe linie dublă electrificată între Cluj-Napoca și Poieni (64,9 km), respectiv între Aleșd și Episcopia Bihor (40,5 km). În schimb, se va electrifica, dar va rămâne cale ferată simplă pe o distanță de 60 km, între Aleșd și Poieni (jud. Cluj), respectiv cei 7,2 km dintre Episcopia Bihor și frontiera cu Ungaria.

Modernizează și gările

Vor fi reabilitate și modernizate cele două gări din Oradea și Cluj-Napoca, dar și celelalte opt stații și 12 halte de pe traseu. La Gara Oradea, pe lângă reabilitări, va fi construită o clădire de mentenanță, un centru de electrificare, o clădire container și o antenă GSM-R. Și la Episcopia Bihor sunt prevăzute reabilitări ale clădirilor existente și construirea altor două clădiri, plus o antenă GSM-R.

Linie de cale ferată electrificată: 160 km;
Înființare 4 Substații de tracțiune noi;
Reabilitare linie de cale ferată simplă: 60,0 km, linie dublă 88,00 km:
Realizare linie dublă nouă: 18,0 km rezultând o lungine totală de 105,4 km de cale dublǎ;
Reducerea timpilor de parcurs pe distanța Cluj-Napoca – Episcopia Bihor cu cca 52 de minute (de la 170 min. existent la 118 min.)
Reabilitare 10 Stații CF (linii, peroane și clădiri);
Reabilitare 12 Halte de mișcare (linii, peroane și clădiri);
Reabilitare 21 Puncte de Oprire (linii, peroane);
Construcție Centru operațional de comandă și control (OCC) în Cluj-Napoca;
Hale de mentenanță noi, în Cluj-Napoca, Ciucea și Oradea;
Construcție clădiri Districte LC în Ciucea și Oradea;
Reabilitare 34 poduri existente;
Reabilitare 6 pasaje inferioare;
Realizare 2 pasaje inferioare noi (Tileagd și Oradea);
Realizare 3 Ecoducte;
Reabilitare 4 Tunele existente: (Stana 1, L=298 m, Stana 2, L=320 m, Șuncuiuș, L=191 m, Peștera, L=86 m);
Reabilitare 210 podețe;
Înființare Pasaj superior Tăietura Turcului în Municipiul Cluj-Napoca;
Reabilitare 1 pasaj superior;
Lucrări de consolidări în 134 de puncte (Ltotal = 29,40 km);
Lucrări de apărări în 29 de puncte (Ltotal = 11,03 km);
Montare panouri fonoabsorbante pe o lungime de 40 km (pe ambele părți ale liniei cf).

Planul de incadrare al traseului

 

23 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Anonimul says:

  Noroc ca stau pe scaun cand citesc aceasta stire. Lasand gluma la o parte modernizarea acestei magistrale feroviare pana la frontiera se lasa asteptata de foarte multi ani. Acesta lucrare este una complexa, iar executantul as dori sa fie unul foarte serios. Sper ca aceasta sa fie finalizata in timpul vietii mele, altfel asemenea basme am mai auzit.

  • Andronica sefa says:

   Adica 160 km reabilitati cu 1.3 mlrde euro? Adica 8.1 milioane /km e absurd de scump tinand cont ca traseul deja exista nu e facut de la zero!si cel mai grav e ca defapt tot o singura linie ramane functionala,tot vom astepta “trenuri care fac cruce”.un mare rahat marca RRomania care prea putin probabil ca va fi implementat vreodata,la fel ca si cursele aeriene de pe aeroportul Oradea

   • Anonimul says:

    Foarte pertinente observatiile dvs.
    Nu stiu daca ati constatat de cand a venit la putere “ciuma galben-portocalie”, astia incerca sa prosteasca cetatenii printr-o avalansa de promisiuni pe bani foarte, foarte multi, cu toate ca suntem informati ca suntem “intr-un deficit excesiv”. Sa dea Domnul sa ma fi inselat, insa de 30 de ani nu m-am inselat.

 2. Merita jegurile din Tileagd și nu numai asa ceva?
  De scârba lor nu mergi cu trenul rasa de impuțiți.

 3. eu says:

  ma intreb care o sa fie viteza medie in zona Vadu Crisului- Suncuius

  • Andrei says:

   30 km ce viteza sa fie .nu vezi ca in proiect se specifica clar ca dupa alesd si pana la poieni va fi doar electrificarea acelei mizerii de linie

   • claudiu says:

    si unde ma rog ai putea realiza a doua linie in sectorul respectiv, suspendata in lungul Crisului, unde sunt restrictii de relief faci doar ce poti, nu ce doresti
    bine ca se va electrifica traseul, nu trebuie sa ne asteptam ca trenul sa zboare, nu este avion, viteza este si in functie de restrictiile date de relief sau alti factori

 4. altuss says:

  Şi de citit e mult ce scrie în ştirea asta, darmite să se mai şi facă ! 🙂 Cel mai probabil, calea asta ferată va urma calea surorii ei, autostrada.

 5. wowomg says:

  Eu zic sa si puneti porfir intre linii, cel putin intre Oradea si CJ, asa ca sa arate frumos, you know, pentru turisti.
  Evident firma sa fie cam aceeasi, prietenii stiu de ce.

 6. seth says:

  Too good to be true. Ar fi super daca s-ar face proiectul asta.

 7. John says:

  Lasati orice speranta voi toti care cititi. Sa termine autostrada apoi sa se mai apuce de alte promisiuni.

 8. ford says:

  suntem satui de promisiuni ca ursul de ghinda,adica nu se va concretiza deloc.doar vb pt investirea in acel post si cald.

 9. Popey the Sailor says:

  Da pula,…!… vin alegerile…

 10. Bravos says:

  De ce sunteti atat de pesimisti? Nu intelegeti ca deja e gata? La studiul de fezabilitate ma refeream. Doar nu vreti si altceva.

 11. Claudiu S says:

  CFR ar trebui obligate sa reabiliteze si defileul Crisului Repede, unde au aruncat in apa traversele de cale ferata atunci cand au mai avut lucrari in zona, pe vremea erei comuniste. In acea parte de defileu, peisajul arata sinistru. Mai mult, felul in care se incaleca unele peste altele, prezinta un real pericol pentru cei care praftica raftingul in zona. In cazul unei rasturnari la apa mare, exista riscul ca turistii sa se accidenteze sau sa ramana blocati intre traverse.
  Culmea, zidurile vechi din piatra ridicate pentru protectia malurilor in acelasi defileu, denota ca generatiile care au trait inaintea celor care s-au indestulat din veniturile CFR, au manifestat mai multa grija pentru natura si pentru mediu, in general.
  Ar trebui conditionata orice reabilitare a caii ferate pe acel tronson. Decat un impact negativ si mai mare asupra turistilor, mai bine sa circule ca “Mocanita”…

 12. Retronitã deraitã says:

  Şi nu ne abandona în ispitã, viteza prea mare dã deraitã, facã -se voia Ta, tu, cfr! deoarece şi fãrã gãri nu s-ar putea, sã coborãm în retronitã?

 13. John says:

  Cred ca nu e bine sa se ia din spatiul verde pentru a se face piste de bicicleye. Sunt hale industrisle vechi nefolosite unde se poate amenaja asa ceva si ar avea si o utilitate. S-ar putea folosi si iarna.

 14. Traian says:

  Pentru rachete Patriot au găsit lingăii bani pt americani…. pt. autostrada și căi ferate ba!

 15. Din fier vechi şi motorinã noi rromales limuzinã says:

  Aşteptãm cu interes cfgreul maghiares.

 16. AntMan says:

  “Apare cifre, date și termene concrete” – da boss, lucrez la Bihon că am auzit că e profesioniști toti!

 17. denys says:

  dar linia ferata ciumeghiu-vascau ce faceti cu ea o desfintati definitiv

 18. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Agenți din Arad și Bihor, detașați pentru a repune pe picioare înmatriculările din Timișoara
  Criză de personal la înmatriculări, după ce zece angajați au fost ridicați de DGA pentru luare de mită. Trei agenți au fost chemați din concediu, iar alții au fost aduși din Arad și Bihor. Înmatriculările definitive vor fi reluate după program normal abia de săptămâna viitoare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cele trei motive posibile pentru care Apple a eliminat logo-ul luminos de pe spatele MacBook-urilor în 2015
  2021 marchează șase ani de când Apple a decis să scoată ”mărul” luminos de pe carcasa tuturor modelelor de Apple laptop.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost desemnat câștigătorul licitației pentru Drumul Expres Oradea – Arad
  Valoarea estimată a lucrărilor pentru drumul expres Oradea – Arad este de un miliard de euro.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucrările la parcarea de la Voința, la 85%. Urmează faza finisajelor
  Termenul contractual este luna octombrie 2021, lucrarea e acum la 85%, transmite ADP SA. 8

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Austriecii de la Strabag vor construi drumul de legătură Oradea - Autostrada A3
  CNAIR a anunțat vineri, 18 iunie, câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția proiectului „Legătura Centura Oradea (Girație Calea Sîntandrei) - Autostrada A3 (Biharia)". 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic: Marea Britanie rămâne în zona roșie. Grecia și Franța, în zona verde
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat clasificarea țărilor și teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de Covid. Astfel, Marea Britanie rămâne în zona roșie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.