bihon.ro Web analytics

Modificări urbanistice sub presiunea proceselor

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:

Modificări urbanistice sub presiunea proceselor

Reactualizat la:
Edilii susțin că au propus amendarea Regulamentului Local de Urbanism al Planului Urbanistic General după ce au pierdut mai multe procese cu proprietarii nemulțumiți de îngrădiri.
Scris de Cristina Ghilea - Edilii susțin că au propus amendarea Regulamentului Local de Urbanism al Planului Urbanistic General după ce au pierdut mai multe procese cu proprietarii nemulțumiți de îngrădiri.

Primăria a modificat Regulamentul Local de Urbanism (RLU) aferent Planului Urbanistic General (PUG), ca urmare a mai multor reclamații sau procese intentate de proprietarii de terenuri cărora li s-au refuzat autorizațiile de construire pe baza domentelor urbanistice.

„În perioada de monitorizare a Planului Urbanistic General au fost înregistrate mai multe sesizări și reclamații privind inadvertențe și reglementări excesive prevăzute în Regulamentul Local de Urbanism aferent PUG, soldate cu un număr de 31 de procese civile împotriva HCL nr. 501/2016”, transmite Primăria.

„Au fost situații nefirești, în care, pentru aceste terenuri trecute în PUG la categoria ALV (vii, livezi) aflate pe o stradă cu case, cu toate utilitățile necesare realizate (apă, canalizare, inclusiv asfalt), municipalitatea nu a putut să emită autorizație de construcție la cererea deținătorilor. Acest lucru a creat necesitatea de a se face modificări regulamentului, pentru a permite proprietarilor unor astfel de terenuri să construiască”, a precizat primarul Florin Birta.
În opinia sa, modificarea regulamentului se face pentru a sprijini cetățenii și specialiștii. Categoria de teren ALV se referă la zona terenurilor agricole situate în intravilan -livezi şi vii.

Modificare reavizată

Potrivit Instituției Arhitectului Șef, Avizul Ministerului Dezvoltării nr. 7/2016 referitor la documentația „Plan Urbanistic general al municipiului Oradea, județul Bihor” își păstrează valabilitatea deoarece, prin revizuirea Regulamentului Local de Urbanism, s-au corectat îndreptările de eroare materială identificate în RLU aferent PUG Oradea aprobat.

Aceste modificări ale Regulamentului Local de Urbanism au fost considerate pertinente de către toți ceilalți 26 de avizatori ai PUG și RLU, avizând favorabil fiecare dintre ei atât îndreptarea erorilor cât și preluarea modificărilor legislative.
„În acest fel s-au îndreptat erorile cu privire la: corelarea și adaptarea regulamentelor în funcție de tipologia funcțională și geomorfologică de țesut urban; procedurile necesare pentru reîncadrarea terenurilor construibile situate în mod eronat în UTR ALV; includerea în partea introductivă și în cadrul RLU a reglementărilor solicitate prin avizele PUG de către MAPN și SRI; corelarea reglementărilor cu modificările aduse de OMS 119/2014 și modificările ulterioare; adaptarea RLU la modificarea legislației naționale solicitate de avizatori în procesul de reavizare”, mai precizează comunicatul Primăriei.

Au fost situații nefirești, în care, pentru aceste terenuri trecute în PUG la categoria ALV (vii, livezi) aflate pe o stradă cu case, cu toate utilitățile necesare realizate (apă, canalizare, inclusiv asfalt), municipalitatea nu a putut să emită autorizație de construcție la cererea deținătorilor.

 

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. CocoX says:

  Comunicat de kkt :)) Primaria stia de ani buni despre aceasta problema, acuma a inceput sa se gandeasca la ea deoarece is mult mai mari pierderile prin procesele pierdute pana acuma, decat cati bani le aducea impozitul pe terenurile respective.
  Primaria nu a putut emite autorizatie de constructie pe motiv ca ii in categoria ALV, dar a putut sa impoziteze terenul ca si teren intravilant? fara sa stie de aceasta situatie de ani buni?

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Intrare gratuită la expoziţa dedicată generalului Traian Moşoiu
  La Muzeul Oraşului Oradea se lansează cu ocazia zilei de 20 aprilie proiectul „Exponatul lunii”. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ucigașul din Tinca, arestat preventiv. Bărbatul și-a ucis soția pentru că a refuzat să facă sex cu el
  Bărbatul din Tinca, ce și-a ucis și îngropat femeia pe malul Crișului Negru, a fost plasat în arest preventiv. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânăr de 18 ani din Bihor, în arest pentru tentativă de omor. I-a aplicat victimei mai multe lovituri de cuțit
  Un tânăr de 18 ani a fost arestat preventiv, pe 17 aprilie 2021 pentru tentativă de omor.

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Întreruperi de apă în Sânmartin și în cartierele Grigorescu și Tineretului din Oradea

  BIHON Sport local

  Sportivul orădean Alex Creț s-a oprit în turul III la CE de judo
  Desfășurat la Lisabona (Portugalia), Campionatul European de judo pentru seniori a reunit la start cei mai buni judoka ai continentului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  20 aprilie, 102 ani de la Ziua Eliberării Oradiei - festivități în cadru restrâns
  Primăria anunță că, și anul acesta, din cauza pandemiei de Covid 19 și a restricțiilor aferente, festivitățile de 20 aprilie se vor ține în cadru restrâns, fără participare publică. 10

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gestul lui Șovre inspiră: Erling Haaland a donat un tricou cu autograf asociației SOS Autism Bihor
  Președintele Asociației SOS Autism Bihor, Simona Zlibuț a anunțat că luni, la sediul asociației a ajuns un colet surpriză, din partea fotbalistului Erling Haaland. Pachetul conține un tricou personal semnat, mai multe fotografii cu autografe și o scrisoare.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.