bihon.ro Web analytics

Munca „la negru" în domeniul construcțiilor ia amploare

De Dan Birta
Reactualizat la:

Munca „la negru" în domeniul construcțiilor ia amploare

Domeniul construcțiilor este foarte expus muncii „la negru"
Reactualizat la:
54 de persoane au fost depistate muncind fără forme legale în domeniul construcțiilor în perioada 13 – 20 septembrie 2021.
Scris de Dan Birta - 54 de persoane au fost depistate muncind fără forme legale în domeniul construcțiilor în perioada 13 – 20 septembrie 2021.

Domeniul construcțiilor este unul care nu a avut de suferit din cauza pandemiei. În ultima vreme s-a construit și se construiește tot mai mult. Cum era și de așteptat, a luat amploare și munca fără forme legale de angajare. Pe de altă parte, Inspecția Muncii este cu ochii pe acest sector.

„Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, din cauza consecinţelor sociale şi economice grave pe care le produce. Aceasta are efecte negative pe termen scurt, dar, mai ales, pe termen lung, atât pentru individ, cât şi pentru societate, precum şi pentru bugetul de stat, existând o relaţie interdependentă între plata contribuţiilor sociale şi a impozitelor şi accesul la drepturile de asigurări sociale şi alte măsuri de protecţie socială”, a declarat Marius Rotar, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor.

Controale

Potrivit ITM Bihor, în perioada 13.09.2021-20.09.2021 s-a desfășurat Campania națională în domeniul construcțiilor pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată. În cadrul acestei campanii au fost efectuate 19 acțiuni de control fiind identificate 54 de persoane prestând activitate nedeclarată. Au fost aplicate nouă sancțiuni contravenționale în valoare totală de 660.000 de lei.

Reprezentanții ITM Bihor spun că numărul acțiunilor de control și a persoanelor identificate ca prestând activitate nedeclarată reflectă preocuparea Inspecției Muncii și implicit a Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor pentru eradicarea acestor cazuri, campaniile pe diferite domenii de activitate fiind doar o componentă a acțiunilor de control zilnice care vizează depistarea cazurilor de nerespectare a legislației muncii în domeniile de competență.

„Cu titlu de exemplu, în săptămâna 13.09.2021-17.09.2021, în paralel cu acțiunile de control din cadrul Campaniei naționale în domeniul construcțiilor au fost efectuate un număr de 14 de controale în urma cărora au fost aplicate 45 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 23 000 lei, pentru săvârșirea altor fapte contravenționale decât munca nedeclarată”, a precizat inspectorul șef al ITM Bihor

Marius Rotar a adăugat că măsurile dispuse de inspectorii de muncă au ca și consecință încheierea contractelor individuale de muncă și implicit plata contribuțiilor aferente acestora către bugetul de stat, conferind astfel protecție socială celor care desfășoară munca în condiții legale.

 

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. pacat says:

  La ce preturi sunt acum in constructii,
  mapopera mai ca depaseste pretul materialelor,
  pret care e exagerat de mare, va mirati ca unii apeleaza la acest tip de munca?

 2. Bihon CSM Oradea

  Renasc speranțele la calificare: CSM Oradea câștigă meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász
  CSM Oradea a câștigat cu scorul de 75-58 meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász.

  România

  Incident halucinant: O familie a fost atacată de propriii câini. Jandarmii au venit în ajutor
  Incidentul a avut loc miercuri după-amiaza, în locuința unei familii din Arad. Acasă se aflau bunicii împreună cu nepoțica lor. La un moment dat, unul dintre cei doi câini pe care aceștia îi dețin, a devenit agresiv și a mușcat-o pe bunică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Selina și Construcții Bihor, oferte pentru parcarea de pe str. Iosif Vulcan 
  Inițiativa a stârnit nemulțumirea riveranilor, dar petiția lor n-a produs efectele dorite. Primăria a scos la licitație proiectarea și execuția parcării dintre case.

  BIHON CAO

  Cum se face accesul la Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  PSD și UDMR au blocat reorganizarea de la Școala Francisc Hubic
  Aleșii județeni au respins, pentru a treia oară, aprobarea organigramei Centrului de Cultură al Județului Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victorie civică la Sântandrei: Justiția spune ”NU” definitiv incineratorului de animale de lângă Palota
  Asociația ”Santandrei Metropolitan Area” (SMA) a reușit să blocheze definitiv prin intermediul justiției înființarea unui incinerator de animale pe raza comunei. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Oradea - Sânmartin - exproprieri în valoare de 2 milioane euro
  Consilierii județeni au aprobat marți culoarul de expropriere pentru drumul de legătură Oradea - Sânmartin. 4

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.