bihon.ro Web analytics

În 2010, prevenţia – cuvântul de ordine la pompierilor

Pompierii vor trebui să pună accent şi mai mare pe activităţile de prevenţie.
Scris de IM:BIHOR_ONLINE - Pompierii vor trebui să pună accent şi mai mare pe activităţile de prevenţie.

Prezent vineri la bilanţul activităţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat că pompierii sunt “în topul încrederii” românilor.

Ministrul a atras însă atenţia că în 2010, pompierii vor trebui să se axeze şi mai mult pe activităţi de prevenire a evenimentelor nedorite mai ales că acestea presupun “costuri de 10 ori mai mici”.

Ce trebuie făcut?

Blaga a recomandat pompierilor să colaboreze şi mai bine cu administraţia publică locală, pentru “întărirea serviciilor de voluntariat” şi a subliniat că “primăriile ar trebui să se implice prin crearea de facilităţi şi dotări pentru voluntari”. Totuşi, ministrul a apreciat că “prin modul de organizare a activităţilor de prevenire şi limitare a efectelor situaţiilor de urgenţă, în anul 2009, comparativ cu anii precedenţi, în majoritatea situaţiilor, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale au acţionat preventiv şi mult mai coerent, prin aplicarea unor măsuri menite să determine limitarea efectelor situaţiilor de urgenţă”. 

Bihoreanul Blaga a avertizat că numărul incendiilor provocate a crescut anul trecut cu 18% şi că acest procent “trebuie redus în perioada următoare”.

Referitor la efectele fenomenelor naturale periculoase, ministrul Blaga a menţionat că aşteaptă curând elaborarea normelor de aplicare pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor (Legea 260/2008).

Tehnică şi cadre

Cu toate că au dovedit an de an că sunt bine pregătiţi, pompierii români nu dispun de tehnică adecvată. Mai mult, ministrul Blaga a declarat că “se impune schimbarea tehnicii speciale învechite – 86% din acesta cu perioada de casare depăşită”, dar că înlocuirea tehnicii vechi trebuie efectuată prin atragerea de fonduri europene pentru achiziţii.

Referitor la calitatea personalului, ministrul vrea să reducă riscul apariţiei unor alte cazuri ca cel de la Dorohoi, când un pompier şi-ar fi ucis un coleg, a furat arme, după care s-a sinucis. „Trebuie să fim atenţi la selecţia cadrelor, la pregătirea lor, la testarea psihologică continuă, ca să prevenim producerea unor evenimente ca cel de la Dorohoi. (….) Munca a mii de oameni în sute de intervenţii dispare în cinci minute în ochii comunităţii, în situaţii de acest fel”, a subliniat ministrul Blaga.

 

 

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Noi măsuri sociale și economice de la 1 iulie: 700 de lei pentru pensionarii cu pensii mici, rate amânate și stop angajărilor la stat
  Coaliția de guvernare a decis luni lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.

  BIHON Sport local

  Meci cu miza promovării pe Stadionul Iuliu Bodola. Oradea și Hunedoara, în căutarea gloriei de altădată
  Stadionul Iuliu Bodola va găzdui după multă vreme un nou meci cu miză. Miercuri, 25 mai, de la ora 18:00, CAO 1910 Oradea se va duela în manșa tur a semifinalei barajului de promovare în Liga 2 cu CS Hunedoara.

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea și-a surclasat adversara în primul meci al finalei mici
  CSM CSU Oradea a dispus de FC Argeș cu scorul de 110-59 în primul meci al finalei mici.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Sport local

  Poenaru vrea să lucreze cu Claudiu Keșeru la UTA Arad

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dezvoltatorul campusului școlar internațional, o firmă înființată în 2021
  Campusul școlar internațional este o investiție privată în valoare totală de 4.500.000 de euro, realizată pe un teren al Consiliului Județean Bihor. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Marșul Memoriei (25 mai 1944 – 25 mai 2022), în memoria evreilor orădeni deportați în lagărele naziste
  Acțiunea „Marșul Memoriei” doreşte să amintească de deportarea evreilor orădeni în lagărele naziste.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.