bihon.ro Web analytics

Nominalizat la premiul „Expoziţia anului 2020”

De Camelia Buşu

Nominalizat la premiul „Expoziţia anului 2020”

O expoziţie apreciată şi în afara graniţelor ţării
Reactualizat la:
Muzeul Memorial „Ady Endre” a primit această nominalizare în urma înscrierii în competiția organizată de Asociația Muzeelor Maghiare.
Scris de Camelia Buşu - Muzeul Memorial „Ady Endre” a primit această nominalizare în urma înscrierii în competiția organizată de Asociația Muzeelor Maghiare.

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal anunţă că Muzeul Memorial „Ady Endre”, care se află în subordinea sa, a fost nominalizat printre candidații la premiul „Expoziţia anului 2020” în urma înscrierii în competiția organizată de Asociația Muzeelor Maghiare cu sediul în Budapesta.

La această prestigioasă competiție au participat 12 instituții muzeale din Ungaria, România, Slovacia și Serbia: Muzeul Janus Pannonius din Pécs, Ungaria, cu expoziția Primele sate – Lumea pierdută a neoliticului din sudul Transdanubiei; Muzeul Național din Košice, Slovacia, cu Expoziția memorială Márai Sándor; Muzeul Déri din Debrețin, Ungaria, cu expoziția Călărețul Kaganului sau renașterea unui călăreț blindat avar; Muzeul Istoric din Budapesta – Muzeul Kiscelli din Budapesta, Ungaria, cu expoziția Strălucești! Moda și glamour; Muzeul de Protecția Mediului și Managementul Apei din Ungaria, cu expoziția Muzeul apei; Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, cu expoziția Muzeului Memorial „Ady Endre”: „Iată, pe mine însumi m-am găsit!”. Ady Endre și Oradea; Galeria Națională Maghiară – Muzeul de Artă, Budapesta, Ungaria, cu expoziția Fiecare trecut este trecutul meu#secoluldouăzeci#fotoprivat#fortepan; Muzeul Național Maghiar, Budapesta, Ungaria, cu expoziția Clara – Rotschild Klára regina modei din spatele cortinei de fier; Muzeul de Etnografie în Aer Liber, Szennai Skanzen, Ungaria, cu expoziția Terenul Poveștilor – Galerie vizuală; Muzeul Național Evanghelic (Luteran), Ungaria, cu expoziția Cine sunt sașii din Szepes? Identitatea sașilor din comitatul Szepes; Muzeul din Municipiul Topolya, Serbia, cu expoziția A fost odată un teatru … și Muzeul de Etnografie în Aer Liber, Szentendre, Ungaria, cu expoziția 51 de luni.

După selecție, primele trei muzee nu au fost acceptate, Muzeul Memorial „Ady Endre” numărându-se însă printre cele care au reușit să treacă în etapa a doua. Conform comunicatului primit din partea Asociației Muzeelor Maghiare, cele două premii mari și mențiunile de la această competiție vor fi prezentate în cadrul unui eveniment programat pe 26 septembrie, la Muzeul Național din Budapesta, la care sunt invitați să participe toți competitorii. „Este o onoare pentru noi că noua realizare muzeală de la Oradea este apreciată şi în afara graniţelor României”, spune Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

Redeschiderea muzeului în luna februarie s-a datorat efortului comun al Muzeului Țării Crișurilor – Complex Muzeal Oradea, în parteneriat cu Muzeul Literaturii „Petőfi” din Budapesta și Asociația Caselor Memoriale ale Scriitorilor Maghiari, şi cu finanţare din bugetul Consiliului Judeţean Bihor.

Actuala expoziţie se axează pe prezentarea vieţii şi activităţii orădene a lui Ady, materialul expus prezentând mai ales munca de publicist şi în cadrul mişcării literare „A Holnap”. În cele trei încăperi este redată atmosfera redacţiilor şi cafenelelor acelor vremuri, încercând să reliefeze mediul cultural şi social, cosmopolit şi dinamic al Oradiei din vremea lui Ady.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Test negativ SARS-Cov2, necesar pentru cetățenii străini la intrarea în Serbia din România, Bulgaria, Macedonia și Croația
  Măsuri restrictive impuse de autoritățile din serbia celor care călătoresc din România, Bulgaria, Macedonia și Croația. Cei care doresc să intre în țara vecină din aceste țări trebuie să prezinte un test negativ SARS Cov2.

  România

  Covid-19, întâmplări din izolare. Problemele cu care se confruntă doi actori din Timișoara
  Pandemia de coronavirus „face pași repezi”. Din ce în ce mai mulți oameni, rude, prieteni, sunt suspecți sau chiar „pozitivi” la testele Covid-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2.000.000 de lei pentru Universitatea din Oradea
  La Universitatea din Oradea, patru facultăţi au fost câştigătoare la granturile pentru finanţarea învăţământului. Banii sunt alocaţi pentru o perioadă de 24 de luni, pentru proiecte destinate prevenirii abandonului şcolar şi îmbunătăţirii procesului de învăţământ.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Corina Crețu l-ar vedea primar pe Claudiu Pop, dar acesta nu candidează
  Fostul comisar european l-ar fi văzut pe Claudiu Pop primar al Oradiei, de vreme ce Bolojan nu mai candidează. Însă candidatul ProRo pentru Primăria Oradea este un alt Pop, mai tânărul Daniel Pop. Deși Oradea face excepție, Crețu deplânge incapacitatea României de a profita cu adevărat de fondurile europene. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Coronavirus în Bihor: 58 de cazuri noi, 73 persoane vindecate. 1.328 infectări în România
  Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor noi la nivel de județ se mențin tot peste 50. 7

  România

  FSLI: Deschiderea anului școlar pusă sub semnul întrebării
  Deschiderea noului an școlar este pusă sub semnul întrebării, dacă nu se acordă salariile majorate de la 1 septembrie cadrelor didactice, avertizează Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.