bihon.ro Web analytics

Noua Unitate de Primiri Urgențe Oradea, dotări de ultimă generație

De Crina Dobocan
Reactualizat la:

Noua Unitate de Primiri Urgențe Oradea, dotări de ultimă generație

Reactualizat la:
Noua clădire a avut ca punct de inspirație Unități de Primiri Urgențe din Manchester, New York și din Elveția. Acestea au fost adaptate și aduse la zi din punct de vedere al tehnologiei.
Scris de Crina Dobocan - Noua clădire a avut ca punct de inspirație Unități de Primiri Urgențe din Manchester, New York și din Elveția. Acestea au fost adaptate și aduse la zi din punct de vedere al tehnologiei.

Cu o suprafață de cinci ori mai mare, aparatura de evaluare și investigare de la noua Unitate de Primiri Urgențe (UPU) de la Oradea se va concentra în jurul pacientului.

,,Până cum câteva luni, UPU funcționa într-un spațiu util de 350 de mp. Problema majoră era că toate utilitățile necesare evaluării și investigării pacienților erau împărțite, fie la parterul spitalului, fie la etajul superior. Extinderea ca și suprafață este de cinci ori mai mare, dar funcționalitățile sunt mult mai evidente. Practic, totul este amenajat după principiul foilor de ceapă – mijlocul cepei este pacientul, este locul unde este plasat pacientul, și totul se îmbracă în jurul lui”, a declarat dr. Hadrian Borcea, medic șef al UPU-SMURD Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Oradea.

Din 1 noiembrie, Unitatea de Primiri Urgențe din Oradea își va relua activitatea în corpul de clădire reabilitat al Spitalului Județean din Oradea.

Dr. Gheorghe Carp, managerul spitalelor din Oradea, consideră că UPU de la Oradea va fi cel mai funcțional și cel mai practic din țară. Noua Unitate de Primiri Urgențe va avea în dotare, separate de celelalte, CT și Aparat de Radiologie urgență, care vor deservi numai UPU degrevând astfel Spitalul de anumite investigații. Acestora li se adaugă dotări care vor face din UPU de la Spitalul Județean de Urgență un UPU conform așteptărilor pacienților.

„Lucrările se apropie acum de final, ele sunt realizate în acest moment într-un procent de 80 – 85% și estimăm ca până la 1 noiembrie 2020, activitatea de primiri urgențe a Spitalului Județean Oradea să își reia activitatea în corpul de clădire reabilitat”, a precizat managerul Gheorghe Carp.

Laborator robotizat

Noua Unitate de Primiri Urgențe se întinde pe trei niveluri. La parterul clădirii se află circuitul pentru pacienți, sala de așteptare pentru familii, zona de triaj, zona urgențelor minore pentru cei care vin singuri, zona urgențelor majore pentru cei pacienții aduși de ambulanță, zona de observare și monitorizare pentru pacientul critic, zona de igienizare cu baie și dușuri pentru pacienți, camera de telemedicină, depozitul de medicamente (dotat cu sistem informatic, care scoate medicamentul utilizat din gestiune și emite alertă la scăderea stocului).

Tot la parter, înspre strada Gheorghe Doja, se extinde actuala unitate de primire a urgențelor și se realizează noul acces pentru ambulanțe și autovehicule speciale de transport victime multiple, platforma carosabilă dedicată inclusiv staționării acestora. Este zona de acces a pacienților și aparținătorilor, registratura, zona de decontaminare, resuscitare, izolator, grupuri sanitare. Lângă al doilea acces în clădire sunt organizate vestiarele pentru personalul medical și pacienți. Pe latura sudică (înspre punctul termic) sunt amenajate camerele de gardă, camera consultații, sala de gipsare, depozite materiale, decontaminare instrumente, camera pentru telemedicină, toate așezate în jurul zonei de tratament a pacienților, a sălilor de triaj și urgențe minore și majore, zona supraveghere bolnavi critici și necritici. Tot aici au fost prevăzute sălile de radiologie, computer tomograf.

La primul nivelul, prin acest proiect se realizează structura, închiderile exterioare și conexiunea la instalațiile clădirii, în timp ce compartimentarea și dotarea cu echipamente medicale se realizează prin alte proiecte derulate de Spitalul Județean.

„La acest prim nivel ne dorim să amenajăm laboratorul, care va fi primul laborator robotizat din sistemul public din România, cu o eficiență crescută în eliberarea rezultatelor în timp scurt cu o gamă de analize cât mai mare. Aici am câștigat un proiect european pentru realizarea laboratorului robotizat.

Tot aici, în partea stângă, va fi zona de sterilizare, care va asigura sterilizarea pentru toate spitalele municipalității și care a reprezentat un efort din partea spitalului de 700.000 euro pentru dotări. Tot aici, în partea stângă, se va amenaja farmacia digitalizată a spitalului. Sperăm ca în trei luni de zile toată compartimentarea să fie gata, iar laboratorul, farmacia și sterilizarea să funcționeze”, a declarat dr. Gheorghe Carp.

La ultimul nivel al extinderii se realizează un amfiteatru pentru 175 de persoane şi o zonă de vestiare pentru 200 de persoane, o sală de curs pentru 30 de persoane, destinate studenților și rezidenților. Pe suprafața nouă propusă se va amenaja zona administrativă a UPU, cu secretariat și patru birouri, depozite, camera tehnică pentru echipamentele de utilități.

Energie regenerabilă

În plus, între clădirea nouă și cea existentă s-a amenajat o terasă verde.

Finisajele interioare și exterioare ale clădirii vor fi specifice unor unități spitalicești moderne. Prin concepţia iniţială a clădirilor privind configurația, procentul de vitrare, alcătuirea elementelor de construcție perimetrală, cât și prin modul de alcătuire a detaliilor, s-a urmărit limitarea pierderilor de căldură și reducerea consumului de energie.

„Se va utiliza sursa de energie regenerabilă, cu sistem de încălzire în pardoseală. Căldura din subteran este captată prin intermediul unui sistem de spirale introduse în piloți, realizate odată cu armăturile acestora. Termoizolarea se realizează cu vată bazaltică, compartimentare pe structură ușoară”, a mai precizat dr. Carp.

51,3% din lucrări sunt cofinanțate de Ministerul Sănătății, în cadrul proiectului intitulat „Reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar, împrumut BIRD (Banca Mondială)”, iar Municipiul Oradea contribuie cu 48,7% din valoarea lucrărilor. Contractul de lucrări în valoare de 21.224.468,71 lei fără TVA a fost semnat în decembrie 2018, iar durata de execuție este de 24 de luni.

După finalizarea lucrărilor din acest contract, municipalitatea va continua investițiile la Spitalul Județean: pentru extinderea pe latura vestică a ambulatoriului și reabilitarea termică a corpului principal de clădire în baza a două finanțări prin Programul Operațional Regional, respectiv prin fonduri RO-HU: un computer tomograf, un AngioCT, un SpectCT, un sistem de telemedicină, un aparat radiologie și o ambulanță. Spitalul Clinic Județean, la rândul lui, a obținut o finanțare din fonduri transfrontaliere pentru achiziționarea unui laborator robotizat, unic în țară într-un spital public.

De la începutul lunii iulie, activitatea de primiri urgențe a Spitalului Județean Oradea s-a mutat în cele 43 de containere modulare, amplasate pe platforma din fața Spitalului Județean. Acestea au fost dotate cu toate facilitățile necesare desfășurării actului medical în bune condiții, respectiv cu aparatură de specialitate, cu aer condiționat și restul utilităților.

15 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. david says:

  Nu se spune nimic despre marirea numarului de cadre medicale pe tura, ca tot cu orele vom sta pana ne vine randul, am dubii ca se mari numarul lor din moment ce sunt platiti din bugetul primariei.

 2. bolnav says:

  Degeaba este cea mai moderna daca nu se schimba si comportomentul personalului .

 3. ioam says:

  se cheltuie f. multi bani cu spitalele iar eficienta ramana la fel .

  • Oradean says:

   Hai sa nu mai cheltuim, ca nu-ti da tie indicatorul …. pardon, indicatia de la partid! Cum masori tu eficienta aia? Si de e asa, ca avem “eficienta” mica, n-ar fi bine sa ne dotam cu niste aparatura moderna, sa ne creem niste conditii de sec. XXI, ca s-o putem creste?! N-ai vrea tu sa faci din rahat bici?!

   • Oradeanca says:

    Cand stau 2 ceasuri după un medic să citească un film despre ce eficientă vorbim.Daca nu se suplimenteaza personalul medical nu va fii eficient.N-a politizat nimeni…dimpotrivă văd că dumneavoastră încercați cu provocări fără sens.

 4. Dezodorant says:

  O ieșit Legea Mirosurilor?

 5. Injecţia nu doare, aleargă says:

  Nu mai spargeți semințe pentru cã este covid.

 6. Lucilian Olteanu says:

  Lipseste la fatada culoarea rosie ca sa avem tacimul complet. Mai sa fie, cum sa nimerit . . . . !

  • Oradean says:

   S-a nimerit ca esti un oltean prost, da’ cu impresii! Verdele este o culoare specifica, foarte des folosita in spitale. Da’ no’, la voi in Oltenia le puteti vopsi in rosu galben si albastru, sa va simtiti mai romani ca altii. Aaaa, omisesem ceva: nu prea aveti ce vopsi!

  • Corial says:

   Cum “sa” nimerit sa fii agramat?

 7. Maria says:

  Tot in Cluj trebuie mers daca ai ceva probleme. Medicii buni si specialistii pleaca din oras. Degeaba cladirea e mare si ai aparturi si stai cu orele pana te baga cineva in seama. Dar de medici noi sa mariti numarul lor nu spuneti nimic. Puteti face o cladire de 100 de etaje daca tot doi medici sunt pe tura

 8. Anonimul says:

  Eu n-as critica, voi lauda ce s-a realizat, am observat si locul de aterizare a elicopterelor, Oradea oras la extremitatea vestica a tarii merita un UPU de nivel european. In privinta personalului n-am ce critica, as dori ca cei care critica sa se puna in locul celor care zi lumina vad si repara oameni cu afectiuni sau accidente grave. Poate apartinatorii care ajung pe acolo vor sa fie mangaiati pe cap. Am trecut pe la UPU ca apartinator si nu m-a imbrancit si injurat nimeni, mi s-a parut un comportament normal pentru un asemenea “asezamant”, ceea ce nu inseamna ca se mai semnaleaza iesiri din tipar.

 9. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Florin Birta este noul primar al orașului Oradea. Bolojan: „Îl felicit pe Florin Birta pentru câștigarea mandatului”
  Deși încă nu sunt disponibile rezultatele finale, conform primelor informații din secțiile de votare, Florin Birta a câștigat detașat alegerile în Oradea. 1

  România

  Rezultate EXIT-POLL alegeri locale 2020: Nicușor Dan - 47,2%, Gabriela Firea - 39%, Traian Băsescu - 8,6%
  Candidatul independent susținut de PNL - USR PLUS la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, a câștigat alegerile locale, potrivit unui EXIT-POLL realizat de CURS Avangarde și prezentat de Mediafax.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Comunele cu inflație de flotanți, campioanele prezenței la urne, în Bihor
  "Coincidență": Comunele unde numărul flotanților a atins cote alarmante, în ajung de alegeri, sunt și comunele cu cea mai mare prezență la urne. Vezi prezența în orașele Bihorului și în Zona Metropolitană Oradea. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă un dosar penal pentru fraudă la vot - la o femeie de 81 de ani
  O femeie de 81 de ani, cu domiciliul în străinătate, care a votat pe listele suplimentare de la o secție din localitatea bihoreană Valea Cerului, fără a avea domiciliul stabilit pe raza comunei s-a ales cu dosar penal pentru fraudă la vot. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Frauda la vot în Bihor: Dosar penal pentru o femeie din Săldăbagiu de Barcău pentru vot multiplu
  O femeie de 45 de ani din localitatea bihoreană Săldăbagiu de Barcău s-a ales cu dosar penal după ce a votat de două ori, în două localități diferite.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Marcel Sas Adăscăliții: „Am votat pentru 12 ani de dezvoltare”
  Marcel Sas Adăscăliții, candidatul independent la Primăria Marghita e optimist că se poate lupta de la egal la egal cu candidatii propuși de partide. El crede că va distruge mitul că un candidat independent ralizează imposibilul dacă câștigă alegeril. 4

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.