bihon.ro Web analytics

O nouă promenadă în Băile 1 Mai, prin rezervație

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

O nouă promenadă în Băile 1 Mai, prin rezervație

Reactualizat la:
În Băile 1 Mai, Primăria Sânmartin amenajează o promenadă ce va șerpui prin rezervația naturală Pârâul Peța. Promisă la costuri minime și neinvazivă față de cadrul natural, aceasta ar trebui finalizată în cursul sezonului estival.
Scris de Călin Corpaș - În Băile 1 Mai, Primăria Sânmartin amenajează o promenadă ce va șerpui prin rezervația naturală Pârâul Peța. Promisă la costuri minime și neinvazivă față de cadrul natural, aceasta ar trebui finalizată în cursul sezonului estival.

Criza a lovit industria turismului românesc și implicit, bugetul comunei Sânmartin. Cu toate acestea, primarul de Sânmartin își propune să continue proiectele deja începute și să concretizeze și altele. Plecând de la principiul conform căruia, turiștii pot fi atrași și cu amenajări neinvazive, care implică doar costuri minimale, dar un simț gospodăresc accentuat, pe lângă proiectele de reabilitare ale Băilor 1 Mai, Primăria Sânmartin a început lucrările de amenajare pentru o nouă promenadă. Aceasta va prilejui vizitatorilor șansa de a explora rezervația naturală Pârâul Peța, în condiții civilizate, pe un traseu prestabilit.

Dacă printr-un proiect RO-HU s-au obținut fonduri pentru igienizarea și împrejmuirea rezervației naturale Pârâul Peța, promenada reprezintă un proiect separat, doar prin eforturi proprii. “Ne dorim o amenajare minimală, cu costuri neglijabile, însă credem că va fi apreciată de cei care vizitează stațiunea Băile 1 Mai”, ne declară primarul Cristian Laza.

Gard nou, igienizare, promenadă

Situl natural este în curs de igienizare, iar noul gard este în curs de execuție, cele două fiind activități prinse în proiectul RO-HU, în valoare de 2,9 milioane de euro. În schimb, amenajarea promenadei este un proiect realizat în regie proprie de către Primărie, prin societatea sa, SC SPAS SA. O dată finalizată promenada, vizitatorii vor putea intra în rezervația naturală Pârâul Peța circulând pe un podeț făcut din bușteni, care vor supratraversa lacul termal “Venus”, populat cu rațe sălbatice și… castori! Din apropierea gardului de vecinătate cu fostul ștrand Venus, aflat în curs de reamenajare, promenada va șerpui pe lângă lacul acoperit în mare măsură cu stufăriș, până la pragul de apă de pe pârâul Peța, situat lângă complexul Perla – Allegria SPA. Într-o etapă următoare, se dorește continuarea promenadei, prin rezervație, până la Lacul cu Nuferi din Băile 1 Mai, revigorat după „înghețarea” activității în ștranduri, piscine și pensiuni.

Potrivit primarului Laza, promenada va implica o amenajare minimală, intenția fiind aceea de a nu altera în vreun fel aspectul natural al rezervației. Așadar, fără betoane, fără asfalt. „Ne dorim să folosim doar lemn pentru amenajarea promenadei, care va pune în valoare rezervația și din perspectivă turistică”, asigură primarul de Sânmartin. Cristian Laza estimează că promenada rezervației va putea fi inaugurată la începutul lunii august.

 

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Nelu says:

  o initiativa mai mult decat binevenita , zona adiacenta paraului Peta prezinta un potential extraordinar de dezvoltare a activitatilor in aer liber pentru turistii care vin in statiune cat si pentru localnici.Felicitari dlui.primar si celor din primaria Sanmartin pentru efortul de a dezvolta aceasta zona deosebita.Stima!

 2. hotiideapatermala says:

  mai bine opriti furtul de apa termala pina nu e prea tirziu, lacul e deja secat, iar voi construiti promenade pentru ce? Ca sa se vada cum s-a distrus o rezervatia naturala pentru ca toti furati apa termala.

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  USR reclamă lacune majore în achiziția de materiale din China, de către Municipiul Oradea. Li se cere demisia lui Mihai Jurca și doctorului Gheorghe Carp
  Într-un document consistent pus la dispoziția publicului larg, USR Bihor acuză municipalitatea orădeană de manipulare și fals, în ceea ce privește modul în care a fost prezentată achiziția de materiale de protecție, din luna aprilie. Aceasta a costat circa 4 milioane USD, incluzând transportul, taxele și inspecția. 4

  Mapamond

  MAE: 99 de români, infectați cu COVID-19 în Austria
  Un număr de 99 de români au fost diagnosticați cu COVID-19, în Linz, Austria, anunță, marți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Niciuna dintre persoanele infectate nu a fost spitalizată, precizează sursa citată. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț la șase luni – minus 8,7 milioane lei
  La prima scadență fiscală din 2020 Direcția Economică anunță o scădere cu 9% a încasărilor din impozite și taxe locale, față de aceeași perioadă a anului trecut. 3

  BIHON Sport local

  Barajul pentru Liga 3 se joacă în 1, 5 și 9 august
  Comitetul de Urgență FRF a aprobat ieri, calendarul și regulamentul de organizare și desfășurare pentru partidele din mini-turneele de promovare în Liga 3.

  Jurnal Bihorean

  Universitatea din Oradea dă start la admitere
  Universitatea din Oradea dă miercuri, 8 iulie 2020, startul înscrierilor pentru admiterea 2020, etapa iulie – august, la cele 15 facultăţi (programele de studiu licenţă şi masterat). Pentru admiterea la doctorat şi post-doctorat, înscrierile se vor realiza în septembrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Două mașini au luat foc una după alta, în Oradea
  Apelurile pentru cele două incendii la mașini au fost date la diferență de un singur minut.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.