bihon.ro Web analytics

Obiecte de patrimoniu, recuperate şi restaurate

De Camelia Buşu

Obiecte de patrimoniu, recuperate şi restaurate

Reactualizat la:
O parte dintre cele mai valoroase obiecte de patrimoniu achiziţionate în ultimii cinci ani de către Muzeul Ţării Crişurilor fac parte dintr-o expoziţie temporară.
Scris de Camelia Buşu - O parte dintre cele mai valoroase obiecte de patrimoniu achiziţionate în ultimii cinci ani de către Muzeul Ţării Crişurilor fac parte dintr-o expoziţie temporară.

În două săli ale Muezului Ţării Cirşurilor au fost expuse în cadrul unei expoziţii, începând de miercuri, o parte din cele mai valoroase obiecte de patrimoniu achiziţionate în ultimii cinci ani de către instituţia muzeală. Într-una din săli se află obiecte recuperate ale muzeului, în cea de a doua sală fiind cele opt tapiserii cu titlul Anotimpurile, proiect al artistei Maria Blendea, şi care au fost restaurate pentru a fi incluse în actualul proiect de expoziție permanentă al muzeului. Bunurile de patrimoniu au fost achiziţionate din banii încasaţi de Muzeu prin activităţile proprii.

 

Muzeul se află în etape de pregătire a noilor expoziţii ce urmază a fi finalizate probabil în luna mai, respectiv secţiile de Ştiinţele Naturii, secţia de arheologie şi o parte din cea de istorie. Una din funcţiile importante al muzeului este aceea de a achiziţiona, de a cumpăra piese de patrimoniu sau de a le salva, după cum explică şi directorul muzeului, Aurel Chiriac. Astăzi muzeul deţine 477.746 piese de patrimoniu, care fac parte din categoriile Tezaur și Fond. În plus, pentru că este inclusă în patrimoniu şi cartea, biblioteca muzeului deţine 47.304 cărţi. „Această cifră înseamnă ani de muncă desfăşurată prin colectivele muzeului de-a lungul celor 100 de ani de când există muzeul, din 1896. Muzeografii s-au dedicat muncii specifice de cercetare, care înseamnă şi descoperirea de noi piese, o muncă ce serveşte comunităţii. Toate aceste piese sunt nu numai inventariate, dar prin munca depusă de muzeografi, restauratori, conservatori, ele sunt păstrte pentru veşnicie”, spune Aurel Chiriac.

Cele mai însemnate etape de dezvoltare patrimonială au fost în perioadele 1972 – 2009, când zestrea muzeului s-a mărit de la 25.314 la 396.655 de piese, şi în 2014 – 2019, răstimp în care Muzeul a ajuns de la 439.838 la 477.746 de bunuri patrimoniale. Dacă ne referim la cele două perioade de vârf, în primul caz (1972-2009) statul a susținut campania de achiziții, iar în al doilea caz (2014-2019) muzeul a investit, din venituri proprii, pentru a completa colecțiile secţiilor Ştiințele naturii, Arheologie, Istorie, Artă şi Etnografie. În ultimii cinci ani, 2014-2019 s-au investit în achiziţii cam 400.000 de lei.

La vernisaj, alături de Aurel Chiriac au stat colegii săi muzeografi, şefi de secţii: Aurel Roşu, Gruia Fazekas, Florina Ciure, Venczel Marton, Ioan Goman şi Amalia Moldovan, care alături de ceilalţi colegii din cele şase secţii au depus o muncă imensă de transfer al patrimoniului din Palatul Baroc în noul sediu din Strada Armatei Române nr. 1/A.

Tapiserii restaurate

În cea de a doua sală a expoziţiei au fost expuse cele opt tapiserii cu titlul Anotimpurile, proiectate de Maria Blendea, pictor şi artist decorator, care a câştigat în 1969 concursul pentru decorarea holului din Palatul Baroc, vechiul sediu al muzeului.

Concursul a fost organizat la cereerea Muzeului Ţării Crişurilor de către Ministerul Culturii, concurs la care au concurat artişti textilişti importanţi precum: Ileana Balotă, Eeva Suto, Graţiela Stoichiţă, Ariana Nicodim sau Zizi Frenţiu. Juriul a nominalizat-o ca şi câştigătoare pe Maria Blendea. După cartoanele realizate de Maria Blendea s-au lucrat tapiseriile, doar trei dintre acestea fiind lucrate de artistă, celelalte fiind transpuse de alte artiste textiliste. La vernisaj a fost prezent directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta, a cărui echipă condusă de Varga Emese a resturat cele opt tapiserii, muzeografi cărora Maria Blenda le-a mulţumit în mod deosebit la vernisaj. Expoziția rămîne deschisă pînă în 12 martie 2020.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Restaurantele ar urma să se redeschidă pe 9 iulie
  Restaurantele ar urma să se redeschidă la data de 9 iulie, au precizat surse oficiale, pentru MEDIAFAX.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Accident grav la ieșirea din Săbolciu: un BMW a depășit o coloană și a intrat frontal într-un Logan
  UPDATE! Un tânăr de 17 ani din Aleșd a fost transportat la spital în urma accidentului rutier produs sâmbătă după-masă, la pe DN1, la ieșirea din Săbolciu. 4

  BIHON Sport local

  Bihoreanul Pușcaș a regăsit drumul spre gol! Reading a câștigat la scor!
  Internaționalul bihorean a evoluat până în minutul 78 și a contribuit la trei goluri.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Asfalt nou pe Șoseaua de Centură a Oradiei
  Pe sectorul Ovid Densușianu din Ioșia va fi un nou strat de uzură îmbunătățit, pe o lungime 4,6 kilometri, iar pe celelalte tronsoane se va turna o mixtură asfaltică subțire, denumită șlam bituminos, pe o lungime de 7,4 kilometri. 3

  BIHON Sport local

  Begu a fost prea puternică în duelul Irinelor de la Winners Open
  Ploaia a perturbat programul semifinalelor de sâmbătă de la turneul de tenis feminin Winners Open Cluj-Napoca, dotat cu premii de 30.000 de dolari.

  România

  Orban: Dacă azi ar trebui să decid prelungirea stării de alertă pentru mâine, aş face-o
  Orban a declarat că dacă ar trebui să ia o decizie astăzi, aceasta ar fi de prelungire a stării de alertă, pentru a treia lună consecutiv în România.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.