bihon.ro Web analytics

Oradea, a doua administrație din România ca performanțe

De Dan Birta
Reactualizat la:

Oradea, a doua administrație din România ca performanțe

Oradea performează în continuare FOTO: VISIT ORADEA
Reactualizat la:
Cu proiecte în valoare de 284 mil. Euro, dublu față de 2007 – 2015, Oradea se clasează pe locul doi pe țară.
Scris de Dan Birta - Cu proiecte în valoare de 284 mil. Euro, dublu față de 2007 – 2015, Oradea se clasează pe locul doi pe țară.

Potrivit unui clasament realizat de UrbanizeHub, Oradea are cea de-a doua administrație din România ca performanțe.

În 2017, UrbanizeHub a elaborat „Îndrumar pentru Primari”. Documentul prezintă o serie de priorități ce ar trebui să fie pe agenda fiecărui primar din România. Aceste priorități rămân de actualitate și acum, patru ani mai târziu. La finalul „Îndrumarului”, UrbanizeHub a prezentat un top cu cele mai eficiente 10 primării din țară. Pe locul întâi s-a situat Oradea.

Criterii

La distanță de patru ani, topul a fost refăcut, adăugându-se criterii noi. „Conform Îndrumarului, cel mai important indicator pentru performanța unei administrații locale este forța sectorului privat. Fără un sector privat performant, nu contează cât beton și asfalt toarnă o primărie. Din păcate însă, foarte puține primării își asumă în mod direct un rol activ în dialogul cu sectorul privat. În cele mai fericite cazuri, primăriile au grijă să creeze condiții favorizante atunci când un investitor strategic anunță intenția de a veni la nivel local”, subliniază reprezentanții UrbanizeHub.

Ca atare, primul indicator luat în considerare a fost capacitatea de a mobiliza fonduri europene. Datele acestea au fost suplimentate cu date disponibile separate pe programele Interreg, ce au adus venituri adiționale importante localităților din județele de graniță.

UrbanizeHub menționează că datele acestea pe fonduri europene nu reprezintă absorbție efectivă, ci toate proiectele europene contractate până în martie 2021. O altă mențiune necesară este că aceste sume reprezintă estimări.

Pe de altă parte, realizatorii clasamentului mai țin să precizeze că „accesul la fonduri europene este inegal pentru orașele din România. Regiuni mai sărace, precum Nord-Est au avut alocări mai generoase decât celelalte regiuni; județele din zona de graniță au avut acces la sume adiționale prin programele transfrontaliere Interreg; de asemenea, câteva orașe din țară (Iași, Timișoara, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Focșani, Botoșani, București) au avut acces dedicat la fonduri substanțiale pentru reabilitarea sistemului de termoficare. Ca atare, unele orașe au avut condiții mai favorizante pentru a performa pe fonduri europene, deși nu toate au știut să beneficieze de lucrul acesta”.

Datele pe fonduri europene au fost suplimentate cu o serie de alți indicatori, după cum urmează: PIB per cap de locuitor; Rata de promovabilitate la Bacalaureat; Ponderea veniturilor din taxe locale în total venituri; Populația la fiecare angajat din primărie; Cheltuieli de capital.

Oradea pe locul doi

În actualul top, Oradea se clasează pe locul doi, după Cluj Napoca. Pe locul trei se situează Reșița, pe patru Buzău și pe cinci, Turda. „Fostul nostru campion, Oradea pare să aibe mult cox în instalație”, specifică cei de la UrbanizeHub.

Între 2007 și 2015, Oradea a înregistrat cea mai mare absorbție de fonduri europene a unei localități din România – aproximativ 140 mil. Euro. Pentru această perioadă de programare, valoarea proiectelor europene contractate s-a dublat, la 284 mil. Euro.

„Oradea scoate proiecte pe bandă rulantă, este una din puținele primării ce are o unitate dedicată, și eficientă, pe relația cu sectorul privat (ADLO – Agenția de Dezvoltare Locală oradea), și au atât viziune cât și curaj. Sunt primii ce au încercat o fuziune a două localități, sunt primii ce au dezvoltat drumuri metropolitane de la zero, sunt primii ce au elaborat documentații tehnice pentru CNAIR pentru proiecte rutiere majore, au fost printre primii ce au folosit exproprierile pentru caz de utilitate publică la nivel local, sunt printre primii ce au elaborat un pachet comprehensiv de reabilitare a clădirilor patrimoniu istoric, sunt printre puținii ce au construit poduri noi, sunt printre foarte puținii (din păcate) cu o rețea proprie de parcuri industriale, și sunt printre puținele orașe mari ce administrează aproape integral infrastructura de sănătate din oraș”, explică reprezentanții UrbanizeHub.

Aceștia sunt de părere că odată cu trecerea Ilie Bolojan la Consiliul Județean Bihor, „Oradea are acum niște atuuri ce îi vor permite să spargă gura târgului în anii ce urmează. Ne-au obișnuit cu superlativul în ultimii ani, și sperăm să cotinue în aceiași notă. Oradea este probabil cel mai eficient și mai prolific Laborator de Inovare Urbană din România în acest moment”.

118 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Florin says:

  Adică în traducere ar veni futai cu impozitele pentru pulime….
  Șmecherii numără banii din lucrările publice, adică banii pulimii.
  Între timp tâlharii atacă oamenii la gară, iar traficanții de țigări au performanțe bune, la fel ca primăria.
  Corect?
  Corect.

  • Stadionul Memoria says:

   Pentru stadionul nou picioare bune sã inventãm un campionat de echipe din parcuri industriale, cu transferuri de jucãtori, alea, alea…

  • xxx says:

   Atatia bani bagati in multe nimicuri care nu aduc nici un profit inapoi.

 2. clar, cum sa nu says:

  E suficient sa mergi sa vezi cum arata parcul in jurul statuii lui Gojdu si e clar cat de eficienta e administratia pmo
  Iar la PIB per capita ne bat Buzau si Resita, lol

  • Drop says:

   Suficient e sa mergi in Teleorman . Ai parc nou in Iosia sau Salca.

   • Sitting Bullyin' says:

    Trimiterea opiniei la plimbare nu este civism.

    • Andrei says:

     Bine nu este ca si cum are dreptate, este absurd sa stabilesti eficienta unei administratii pe baza: “cum arata parcul in jurul statuii lui Gojdu”. Sincer sa fiu nici nu imi dau seama de ce vorbeste in legatura cu statuia aia.

     • fdgdg says:

      In primul rand nu “vorbeste” ci scrie. E o diferenta. In al doile rand, daca mergi sa vezi cum arata parcul in zona aia, atunci o sa crezi ca esti undeva prin lumea a treia. Totul jerpelit, au mai ramas vreo doi copacei amarati. Eu tin minte cum era acolo cand eram copil, era un covor de trandafiri, gard viu, arata a parc european. Tu nu ai de unde sa stii asta, esti venit de curand in oras. Acum pare a fi o pajiste din Altiplano-ul bolivian.

     • lel says:

      asa ai presupus tu ca e mut?

   • MT says:

    😅🤣😂 … noaptea? Când e pe post de dormitor?

 3. Gigi says:

  Cata reclama ieftina, la atata puhoi de paraziti, noi vb de lucruri sfinte gen drumuri :)))), dar nu avem canalizare in marea majoritate a localitatilor incepand de la 2 km de oradea. Canalizarea in secolul 21, in tara europeana cu mega profesionisti, ramane un mister…

 4. Vio says:

  Oda conducatorului iubit! Sa li se spuna oradenilor si ce suma uriada este platita ca si “corectii” (citeste penalitati) pe proiectele PMO….Chiar nu e nimeni curios?

  • drop says:

   Postacii Psd stiu toate cifrele, restul nu ne intereseaza. Noi vrem dezvoltare

   • Oamenii trec, blocurile rămân says:

    Dezvoltatorul cu piciorul.

   • Dezvoltare says:

    Administraţia a înlocuit o taxă cu alta, plusând susținutã ușor de peste o treime din voturi.

    Nu a fost redusã nicio obligație de platã. Nu a fost realizatã nicio ieftinire.
    Tramvaie, de exemplu, care economisesc curent, curent produs în regie proprie, bilete otl mai scumpe.
    Termoficare reabilitatã, mai cald afarã, agent termic te îmbraci gros în apartament, platã scumpã. Se pune aerotermã în plus la copii și se încălzește suplimentar apã.
    Parcãri investite noi cu taxã lux și gratuitate la inaugurare. Mai multe parcãri, mai multe taxe. Limitări de timp vopsite în galben.
    Poate se realiza un puțin mai bine, dar nu.
    S-a cerut obligat și munca gratis.
    Urmează județul.

 5. Cardiac, chestii says:

  Nu s-a tuns protecţia mediului. Caniculã continuã din luna Iunie.

 6. Călin says:

  Ah, Urbanize, gen Safest Destination. Nu e rău la Reșița, ca PIB per capita mă refer. Oare ce impozite or avea?!

 7. gimi peigi says:

  la doi pasi de primarie, pe postavarului 7 se vede eficienta europeana a administratiei locale…

  • Marius says:

   Sau ce frumos arata str Moscovei, canalele si asfaltul e ca pe Luna.

   • yyy says:

    COA este renumita pt. montare capacelor de canal care nu respecta nivelul carosabilului,in P-ta Ferdinand nici un capac de canal nu corespunde,performanta in executare lucrarilor de proasta calitate.

    • vasi says:

     Deja 80% din strazile din Oradea sunt ca Moscovei, dezastru cum arata orsul la capitolul strazi, si Deva e peste noi.

 8. Needucat says:

  Oare ce ascund aceste reclame mincinoase?Seriously,mă îngrijorează teribil.

 9. Dezvoltare says:

  ADLO – Agenția de Dezvoltare Locală Oradea

  Zeci de străzi din toate cartierele au rămas scufundate în beznă după plecarea Luxten

  Mersi ADLO.

  Cel mai dezvoltat oras e satul vostru de unde ati venit.

  Asa e DROPulanu?

 10. Cetãţeanul surmenat says:

  De atât urbanize mãnâncã te miri ce.

 11. Pui de bolojan says:

  Minciuni , abureli, fabulatii, excrocherie sentimentala, iluzii de grandomanie , vise inbetonate sprincenat , adica “ fake news”

 12. Marius says:

  Si cu cele mai proaste drumuri din tara. In Iasi nu vezi un capac de canal pe strazi, Clujul e bituterie la calitatea asfaltului ca sa nu mai dau exemple de alte orase

  • Locuiesc in Cantemir says:

   De ce nu vezi un capac de canal pe strazile Iasului?.
   Le-au furat țiganii?
   Vai devtine si de exprimarea ta!
   Ai vrut sa spui ca fundul tau nu resimte nici o groapa cauzata de gurile de canal lasate pe strazile Iasului.
   Si uite ce ti-o iesit.
   Dar sunteti toti in stare doar sa il criticati pe Bolo.
   Atat.

   • Marius says:

    Esti prost de bubui. Nu vezi canale ca sunt facute cu cap, nu dunt puse pe carosabil ci langa . Iar strazile acolo sunt de zece ori mai bune ca la noi. Hai du-te sa vezi cum e in Iasi

   • Fanel says:

    Cantemir cred ca nu ai iesit din Cantemir. Oradea e sat pe langa Iasi iar bulevardele in Iasi sunt autostrazi pe langa ce are Oradea. Vorbesti ca un prost

    • Eu says:

     Vai de capul tau Iasi pe langa Oradea e un coteti. Cel mai urâte orase sunt Iasi suceava bacau braila si bucuresti CE am vazut în viata mea!

     • tu says:

      Unul care scrie “coteti”. Cam asta e nivelul general al adulatorilor marilor ctitorii, si sunt al dracului de multi

 13. drop says:

  Sa va bucurati de Zeul vostru

  • ionel says:

   Sa io sugi zeului tau

  • zsizsi says:

   Ai greșit formularea. Vroiai să zici ce te bucuri tu drop de zeul tău, care în fiecare clipă îți sugerează lumină mintală extraordinară, perfecțiune întruchipată, putere absolută. Închină-te tu în ce poziție dorești. Noi sigur ne găsim să ne bucurăm de alte lucruri pământești.

  • Needucat says:

   drop, ți s-o lipit un supozitor de cerul gurii,știi de la cine…bea “ompic” de lipit galben,tot de la el să se topească.

 14. Cornel says:

  Dar pt populatie ce avem sa simta ca o ducem bine???? Salarii mici, taxe mari, strazile sunt catastrofa de iti rupi masina in canale si denivelari, wc publice nu, iluminatul deja lasa de dorit, noua taxa la gunoi, aeroport egal cu zero, universitatea e ca aeroportul, fotbal nu avem, Sa ne spuna cineva in ce se reflecta megadezvoltare, doar bani bagati in betoane si cam atat.

  • Robin Hood says:

   Da!
   Bravo, Cornel !
   Tu intregesti corul behaitorilor care vesnic dati in Bolojan.
   Cu sau fara subiect, cu sau fara motiv.
   Acum te legi de salarii.
   Da’ce ?
   Primaria Oradea da salarii?
   Tu nu esti in stare sa iti negociezi un salariu decent.
   Vorbim de incapacutatea ta si a celorlalti proletari ca tine care stiti ca aveti doar drepturi inca de la nastere.
   Fara obligatii !!
   Pai, mai Cornel- proletaru’!
   Daca esti mare meserias intr-un domeniu pe care-l stapanesti foarte bine, iti negociezi salariu baban.
   Dar daca scoala s-a oprit in clasa a 10-a, daca ceilalti au luat BAC-ul si tu nu, daca meserie ai avut greața ca sa inveti, mai ramai cu variantele alea de necalificat si muncitor la banda.
   Care sunt platite cum doresc ei.
   Ptr.ca voi, cei fara meserii bine invațate sunteti multi.
   Si aveti nevoie de un loc de munca sigur care sa va aduca lunar venituri.
   Mari sau mici.
   Daca ati fi mari meseriasi, nu ati avea nevoie de salarii platite de altii.
   Ci v-ati pune pe picioare prooria voastra afacere, nici nu v-ar trebui salariu.
   Dar cum voi veniti din negura timpului prin emanatia din sfarsitul lui decembrie 1989 (asa cum spunea metaforic tatucul vostru Iliescu), voi sunteti prelungirea proletariatului comunist in Romania.
   PSD e Dumnezeul vostru, carnetul de partid e Biblia voastra.
   Si gandirea este cea din anii ilegalitatii , timpul in care bunicii vostri comunisti strigau lozinci cu …Jos Burghezia exploatatoare !!
   Adica sunteti neocomunisti prin nastere, respirati si traiti numai in acel spirit.
   Sunteti o adunatura vesnic aici prezenta cu comentarii de acest fel, voi vesnic aceeasi oameni vocali.
   Oradea are o mare scarba de voi.

   • Gheorghe says:

    Oradea are scarba de cei ca tine in primul rand !,Daca esti mare meserias intr-un domeniu pe care-l stapanesti foarte bine, iti negociezi salariu baban.,,?! Gandeste-te doar la EBA , mare europarlamentar…deci daca ai un spate bun poti fi ,,meserias bun,, in orice domeniu vrei …sau daca mai vrei exemple priveste spre fiul lui Nastase , Micula , Maghiar (de Oradea) si inca se poate continua mult si bine asa ca nu mai latra pe aici in incercarea ta disperata de a convinge oamenii ca raul este de fapt bine !!!

    • Robin Hood says:

     Fraiere de Gheorghe, nume de prost!
     Ca ioane e nume de sluga.
     Tu vorbesti de toti cei ce au devenit bugetari prin traficul de influenta al parintilor lor, aia care sunt alti bugetari.
     Eu vorbesc de meseriasi, de initiativa privata. Se vede gandirea ta de comunistoid. Nu poti gandi decat la locuri de munca sigure si la salarii primite de la stat. Unde nu conteaza cum sau ce produci. Ci faptul ca ocupi postul.

     • fdghds says:

      Esti constien sper, ca toata gasca din pmo are “salarii primite de la stat”, adica sunt bugetari? Adica tu si cei din gasca va luati leafa de la stat? Si nu se vede deloc in nivelul de trai din oras cat de “performanti” sunteti! Sunteti de fapt performanti in a lua cat mai multi bani de la oameni, cica pentru “investitii”, marea lor majoritate niste imbecilitati care apoi trebuie reparate/corectate. Bugetarilor!

     • Andrei says:

      fdghds vorbesti prostii.
      Daca vrei sa ma contrazici scrie ceva logic nu veni cu acuze fara fundament ca nu stii tu de unde imi iau eu banii.

      Si ca tot ai incercat sa ma corectezi mai sus cu diferenta dintre scrie si vorbeste(banuiesc ca esti postacul de serviciu si ai misiunea sa scanezi comentariile logice) trebuie sa iti spun ca esti pendant degeaba si doar incerci sa te afli in treaba. Acum vei spune ca trebuia sa scriu: “trebuie sa iti scriu”, ei bine daca mai mergi inca o data la scoala vei afla ca poti sa spui ceva in scris sau sa povestesti/comunici in scris deci exprimarea mea nu este gresita si nu necesita nici o corectare.

   • Gheorghe says:

    …pana si numele Robin Hood este al unui personaj care traia din smecherii si hotie ,te reprezinta perfect !

   • Cornel says:

    Cat timp ai firme de rahat si salariile sunt la fel. De ce firmele mari ne ocolesc? De ce specialistii pleaca in alte orase? De ce sunt la coada la salarii? Nu vorbi de cazuri singulare, cifrele si statisticile vorbesc.

    • Andrei says:

     Pai statisticile Cornele vorbesc de intreg judetul. In multe alte judete care cica au media salariilor mai mare sunt cel putin de doua ori mai multi bugetari pe cap de salariat. De asta ce ai de spus?
     Sunt firme mari suficiente in Oradea si ai unde sa castigi salarii decente, eu mai repede cred ca cei care se plang de salarii nu sunt capabili de mai mult. Adica viseaza ca in alte orase ar fi platiti dublu pentru aceasi munca si cheltuielie ar fi la fel ca in Oradea(ca doar avem”cele mai mari impozite”). Vise de ignoranti.

     Dezvoltarea orasului este reflectata prin ce spune in articol. Stii sa citesti?

   • Politica este o curvã says:

    Prea multă politicã este sifiliticã.

 15. teo says:

  Sanatate si mult succes pe mai departe! Cei nemultumiti sa mai puna si ei mana ,sa faca ceva! A critica e usor ,a face e mai greu.

 16. Laura H says:

  Dacă și aceste date prezentate in clasamentul realizat de UrbanizeHub, mai sunt unii tembeli care vin cu comentarii idioate și le contesta înseamnă că acei postaci sunt nebuni și nemernici care fac parte din grupul simpatizanților psd care sunt duși cu pluta, care critica și jignesc ca nebunii orice se face în Oradea.

 17. vasy says:

  Uff, m-am speriat, credeam ca e pe locul doi dupa Sectorul 1 Bucuresti. Nici Fritz de la Timisoara nu e departe.

 18. lalala says:

  Mai nou cea mai eficienta administratie din univers a preluat iluminatul public. Ca efect, mai multe strazi, printre care si nou betonata Aurel Lazar sunt in bezna totala noaptea. Evident, iluminatul stradal are eficienta 100% cand becurile sunt stinse. Si OTL e mai performant si eficient de cand geniul chel a rarit cursele. Daca le-ar anula complet, eficenta OTL ar creste stre maxim!

  • drop says:

   O sa platesti in plus daca vrei iluminat. Foarte bine ca se va introduce iluminatul un senzor de miscare. Noaptea cand nu e trafic e normal sa nu arda becurile degeaba. Eficienta maxima, iar cu Otl normal ca nu vor circula goale. Nu vad nici o problema in a fi intuneric pe strazi necirculate.

 19. Bunicu fost bugetar says:

  fiti atenți aici tineretul orădean ca eu am trecut prin multe si am avut sansa sa fiu bugetar cand se dădeau examene pe bune pe competentă !!!! Oradea are cele mai mici salarii din Romania! Oradea e cel mai mizer oras privind condițiile de lucru in parcurile industriale !

  • drop says:

   Conteaza ca ne dezvoltam bunicule. Banii sunt investiti, totul se schimba

   • muiepsd says:

    bai dropulica, ce beneficii CONCRETE are oradeanul obisnuit din aceasta dezvoltare pe care o trambitezi tu? s-au imbunatatit serviciile, au scazut impozitele sau utilitatile, a devenit orasul mai sigur? tu bagi mancare in tine ca sa traiesti, nu ca sa te faci mai rotund. la fel si orasul. in afara de centura, care chiar este utila, cu ce s-a imbunatatit viata contribuabililor oradeni ?

   • Clar says:

    La preţuri.

  • Sofer de Tir says:

   Du-te-n plm in Turda, du-te in Bistrita, du-te in Baia Mare, ciocofonist de bunic bugetar. Sa vezi acolo parcuri industriale noi si conditii de munca.
   Ca sa nu te trimit in Caracal sau in Drobeta Turnu Severin, Zimnicea, Giurgiu ori Braila. Ca acolo iti rogi moartea, prostimea ta! Oradea e lux !

   • xxx says:

    Sofer de Tir de ce ne compari cu orasele de genul, ca noi ne laudam ca suntem peste Cluj, Bucuresti, Iasi, Brasov, Timisoara, Sibiu, cu asta am ajuns sa ne comparam, cu ciurucurile alea de orase? Parca suntem pe locul 1 si 2 la orice, la dat din gura si propaganda suntem cei mai buni, de aia suntem la coada vacii la salarii.

    • Andrei says:

     Pai de ce nu? daca “Oradea are cele mai mici salarii din Romania” si este “un oras mizer”, ca este marea problema ca face comparatii cu acele orase? Ca pune lucrurile in perspectiva si arata cat de mult abereaza unii pe aici?

     Si ca tot vad ca esti postac de serviciu prezent la orice articol pro Oradea, tu te-ai muta in Zalau? sau Satu Mare de exemplu?
     Daca Oradea este asa naspa ma gandesc ca nu este greu sa gasesti avantaje la cele doua orase care le-am mentionat.

     • xxx says:

      De ce zalau Satu mare. Cu alea ne comparam noi? Noi suntem cei mai ce din tara. Compara Oradea cu clij, Brasov, Iasi, etc. Daca tot suntem cei mai? Da m-as muta in orasele alea . Is satul de naveta la Cluj pt orice nu este in Oradea. Al dracu da dezvoltati mai suntem ca toate is in Cluj

     • Andrei says:

      De ce nu Zalau sau Satu Mare? Care este problema? Parca Oradea era un oras mizer cu cele mai mici salarii din tara si cele mai mari impozite deci de ce nu sunt atractive cele doua orase? Mai ales ca sunt atat de aproape.

      Si da, ne comparam cu Cluj si Brasov la foarte multe punte, in special la eficienta administratiei, investii, infrastructura, atragere de fonduri europene. Dar in mod logic Brasov si Cluj au si cateva avantaje istorice care nu pot fi ignorate si sterse cu buretele. De exemplu Cluj este oras universitar de prim rang(de fapt are universitati mai bune decat Bucuresti) si asta de mai bine de 100 ani. Brasovul are Poiana(care este este o localitate componentă a municipiului deci un fel de cartier) care este perla statiunilor montane din Romania.
      Oradea acum isi contruieste si evidentieaza unele avantaje care au ramas prafuite mare parte din timpul administratiilor pre Bolojan. De exemplu Cetatea Oradea ramasa in paragina a fost reabilitata de administratia lui Bolojan si s-au organizat foarte multe evenimente acolo, concerte, targuri medievale.

      Eu nu inteleg ce inseamna “toate is in Cluj”. Am fost in Cluj de foarte multe ori si nu imi dau seama despre ce vorbesti.

    • drop says:

     esti incapabil sa intelegi un text? tu ii crezi numa pe pretenii tai care s-o mutat in cluj si care n-au loc sa stea culcati in apartament, da se plang cat de bine e la clo0j

   • Bunicu fost bugetar says:

    de aia esti șofer de tir analfabet

    • Realitatea says:

     👍,este şoferu’polii, n-o învățat nimic,n-o《cules》informații despre ce înseamnă dezvoltare pe unde o umblat!cariera(de piatră)bat-o vina.

 20. Adi says:

  E trist sa vezi cum alte orase gen Cluj Iasi se gandesc la viitor sa ajunga la 1mil locuitori sa faca metrou etc, sa atraga tineretul, sa fie cat mai atractive si se vede asta ca toate firmele mari sunt acolo, populatia se muta acolo salariile sunt mari. Pe cand noi Oradea ne gandim doar la demolari, tsiat copacii borduri si betoane plus taxe cat mai mari. Nu facem absolut nimic sa facem ceva sa devenim si noi un pol de dezvoltare.

  • Dani says:

   Mare cretin ești, mutate in orașele care le citezi sau la tine la țară de unde ai venit dacă nu-ți place Oradea.

   • Adi says:

    Spun adevarul. Doare asa-i? Sa vorbim.peste 20 de ani sa ne comparam atunci cu ele. Cand gandesti mic ramai mic. Si dupa ce ramai mic o sa devii un fel de Salonta. E mai usor sa te ocupi cu lucruri de nimic decat cu lucruri serioase. Da am de gand sa ma mut de aici cat de curand. Ramaneti voi sprancenatii

    • knot says:

     nu ca n-ai dreptate, dar, muta-te in alt oras si barfeste tuturor ce oras de cacat e oradea. oamenii ca tine fac rau intentionat orasului, dar va admirati unii pe altii. cand ceilalti exagereaza pozitiv in favoarea orasului va aprindeti. tu esti fanatic intr-o extrema alti in cealalta.

     • adi says:

      Cu ce ne dezvoltam noi mai tare ca Clujul? Cu ce simtim noi aceasta mare dezvoltare? Noi si peste 20 de ani tot 200mii locuitori vom avea, pe cand Clujul va avea 1milion. Asta e problema ca noi ne dezvoltam paralel, fara nici o noima. Fanatic e chelul, care vede numai betoane si atat, nimic altceva si taxe cat mai mari tot pt betoane.

  • Andrei says:

   Ce cretinatate de comentariu.Nu au cum sa ajunga Cluj si Iasi la 1mil de locuitori in urmatorii 30 sau chiar 50 de ani. Mai repede pleaca romanii in starinatate decat cresc populatiile celor doua orase.
   Si metro in Oradea este absurd. Vorbim de un oras cu 200 mii de locuitori, ce metrou vrei?

   Oradea este un pol de dezvoltara, ca iti place ca nu iti place. Si are populatia orasului Oradea este in crestere, asta inseamna ca atrage tinei si romani din alte zone spre deosebire de majoritatea oraselor din Romania care pierd populatie.

 21. Cornel says:

  Cat timp ai firme de rahat si salariile sunt la fel. De ce firmele mari ne ocolesc? De ce specialistii pleaca in alte orase? De ce sunt la coada la salarii? Nu vorbi de cazuri singulare, cifrele si statisticile vorbesc..

 22. xxx says:

  Mai iesiti din oras , dar nu va permite saracia. Vizitati un pic Brasovul, Clujul, Iasiul, Timisoara si apoi vorbiti de dezvoltare si nivel de trai. Da suntem cei mai cei daca ne comparam cu alte orase gen Zalau, Alexandria, Braila etc.

 23. sode says:

  da daca ne-am compara cu Szlobozsia , am fi no1..aa?

 24. Fred says:

  M-am mutat de 5 ani in Cluj. Nu se compara calitatea oamenilor din Cluj cu cei din Oradea. In Oradea nu se investeste deloc in calitatea vietii, nu se pune deloc accent pe om. In Cluj e mult mai educata lumea, un alt nivel si e trist ca in Oradea nu se pune deloc accent pe educatie, cultura evenimente , nici viata de noapte nu are aproape deloc. Nu o centura si 3 pasaje dau valoare unui oras.

  • Călin says:

   Clujul nu a îngropat cultura, au o facultate de litere cu 7 biblioteci dintre care una japoneză, spune multe despre nivelul universității și ce atrage. Clujul nu a dat centrul istoric peste cap și am fost surprins să găsesc prize de alimentare pe stradă pentru mașini. Un alt gen de dezvoltare, evident. Cât despre centură și pasaje, ni le-a făcut guvernu prin CNAIR, altfel nu le aveam niciodată. Probabil ca o carte de vizită la intrarea în țară.

 25. Clujean says:

  Eu sunt Clujean. Diferenta la noi fata de voi e ca in Cluj peste tot sunt santiere , nu e strada in oras unde sa nu se construiasca ceva, locuinte sau firme. Toate astea genereaza bani, bani in piata de care profita toata lumea. Cam orice afacere merge ca exista populatie multa. Inclusiv comunele din jur au devenit cat niste orase. Asta lipseste Oradei sa se dezvolte cu adevarat

  • Oradean says:

   Vezi că ai gresit forumul. O opinie candidă nu are ce căuta intr-un mediu infect cu postaci anti-sistem.

  • Andrei says:

   Si in Oradea peste tot sunt santiere, se contruiesc peste tot apartamente, se reabiliteaza cladiri, sa fac parcuri noi etc.

   Si nu exagera cu “nu e strada in oras unde sa nu se construiasca ceva”ca stii foarte bine ca nu este adevarat.

 26. Vasi says:

  Cifrele vorbesc, nu? ZMO Cluj a atras in ultimii zece ani cam 200mii locuitori noi, ZMO Oradea a atras cat? Cu asta am spus totul despre eficienta.

  • Andrei says:

   Bai Vasi daca esti asa destept si ai scos din burta acea cifra cu cresterea de 200 de mii ce este asa greu sa te interesezi si pentru zona metropolitana Oradea? Si daca faci asta poate ai sa vezi si ca Zona Metropolitana Oradea are in componenta cu 7 localitati mai putin decat Clujul.
   Eu nu inteleg aceste comparatii fortate fara logica. La fel ca si Clujul Oradea este unul dintre orasele din Romania care are

 27. Florin says:

  Cati din banii astia investiti se intorc inapoi ca profit la buget? Cat produc acesti bani investiti? Asta vrem sa vedem

  • Anonim says:

   Corect,
   Că dacă asfaltezi un drum, apoi mărești taxele, și circulă caprele pe acel drum…. banii investiți se întorc în doar conturile firmei de asfaltări.

  • Andrei says:

   Se poate vedea foarte usor cati bani se intorc la buget, trebuie doar sa verifici evolutia bugetului de investii din ultimii 10 ani. Si primariile nu fac “profit” se numeste excedent, intr-un an obisnuit(deci excluzand pandemia) nu cred ca ar fi o problema pentru Primaria Oradea sa inregistreze excedent.

 28. De sus în jos says:

  Dacã apar ciuperci dupã ploaie mai facem o pasarelã.

 29. xxxxxx says:

  Solutia sa fim nr 1 e sa mai marim taxele

 30. Nero says:

  Daca investitiiile astea ar aduce si bani in buzunarele oradenilor ar fi ok,dar asa..salarii mici,impozite si taxe exagerat de mari

 31. Florin says:

  Da se si vede bogatasii o vad prin oras cu masini super mega tari ! Eu nu vad nici o imbunatatire in afara de tot orasul e sapat si locuri de parcare zero sau taxate smulsa de pe oradeni . Iar in afara de toti se fac Soferi de TIR ca sa o duca un trai oke in rest nu o mai pasa de nimeni de tine daca nu ai buzunarele pline mars la cotet. Asta am ajuns din fonduri Europene domnule Bolojan cati bani am primit si cat s-a dus !

  • kONRAD says:

   fLORINU’ sulii…, la cate masini esti tu in stare sa aduci din “Jermania” si Franta, impreuna cu toti prietenii tai traficanti de putregaiuri, nici nu poate reusi Primaria sa pregateasca atatea locuri de parcare noi!! Ca ati ajuns sa le aduceti cu trailere si remorci la protap, tot cate doua pe fiecare vehicul.
   Pai cine poate asfalta si betona atata spatiu verde ca sa va faca voua parcari la cate trei masini ptr. fiecare familie dintr-un apartament de bloc??
   Apoi tot voi, impreuna cu Adi, Scortosu, Vasile , Oradean, Anonim, Cornel si ceilalti Gheorghe,etc….. strigati ca Bolojan si Birta toarna doar betoane.NU ?1?!
   Mergeti in plm de ordinari jegosi.

   • Oradean says:

    “Oradeni” sunt o gramada. Cred ca esti cam confuz. Nici de Vasile nu-mi amintesc sa fi comentat ceva anti Oradea si administratia pnl-ista.

 32. Catzoo says:

  Oras de kakat. Articolul e un deep fake. Cine face clasamente din astea? Au mai falsificatulte stiri cu ajutorul Digi23. Trafic de influienta pe fata. Nu si pentru DNA!

 33. Moise Letea says:

  Bravo Bolo

 34. O_turma_de_oi says:

  Apropous suntetzi fascinatzi??? (ne. Vaccinati) hai cu UIE PSD…. si PNL!

 35. Mapamond

  Încă un aditiv alimentar interzis de Comisia Europeană
  Statele membre au aprobat propunerea Comisiei Europene de a interzice utilizarea dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar începând din 2022.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C.Data 19.01.2022 - PL Marghita - anuntate cu 2 zile

  România

  Premierul României, acuzat că și-a plagiat teza de doctorat. Ciucă: Am inițiat solicitarea de verificare a tezei mele de doctorat de Comisia de Etică a UNAp

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se circulă pe toate drumurile din județ. Autoritățile le cer șoferilor atenție sporită
  Companiile responsabile cu deszăpezirea au acționat, în noaptea de luni spre marți, cu 48 de utilaje pe drumurile județene aflate în administrarea Consiliului Județean Bihor. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a intervenit pe drumurile naționale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Nominalizări pentru Gala Națională a Excelenței în Asistența Socială

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Viaţa în era COVID. Tu cum îţi protejezi auzul?
  STUDIU: Unii pacienți afectați de COVID-19 s-au confruntat în timpul bolii și cu probleme de auz.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.