bihon.ro Web analytics

Oradea, o scumpă: în 2019 cresc mai multe taxe, inclusiv cele de parcare

Reactualizat la:

Oradea, o scumpă: în 2019 cresc mai multe taxe, inclusiv cele de parcare

<p>Foto Oradea: Oszkar Bagdan Photography</p>
Reactualizat la:
Consilierii locali au votat, miercuri, taxele și tarifele pe care le vor aplica direcțiile și societățile comerciale ale orașului, de anul viitor.
Scris de farcas - Consilierii locali au votat, miercuri, taxele și tarifele pe care le vor aplica direcțiile și societățile comerciale ale orașului, de anul viitor.

Între cele care vor fi crescute sunt taxele de parcare și de ridicare a mașinilor plus cele practicate în cimitir, la grădina zoologică, ștrand și aquapark și la adăpostul de câini comunitari, de Administrația Domeniului Public SA.

Crește, deci, taxa pentru parcarea plătită anticipat, cu cu cardul pe mobil sau cu apel la 0359710140 sau cu „tpark”pe bază de voucher pentru 30 de minute, una și două ore, crește cu 15,38%, de la 1,39 lei, 2,60 lei și 5,20 lei la 1,50 lei, 3lei respectiv 6 lei.

Alte plăți ale parcării cu telefonul rămân neschimbate, mai puțin taxa achitată anticipat, înainte de ora 12:00, pentru o zi. Aceasta se va modifica, de la 20 la 25 lei.

Abonamentele pentru locurile albe se scumpesc și ele: cel pentru o lună va crește de la 85 lei la 90 lei, cel pentru 3 luni va fi 250 lei față de 240 lei, cel pentru 6 luni va fi 480 lei față de 460 lei iar pentru un an va fi 900 lei, față de 870, cât e azi.

Abonamentele de parcare pentru riverani nu suferă modificări față de 2018: 1 lună – 20 lei, 3 luni – 60 lei, 6 luni – 110 lei iar un an – 200 lei.

Abonamentul pentru parcare de domiciliu crește cu 20%, ajungând la 120 lei pe an.
Crește și taxa în parcările cu barieră: peste 30 min până la o oră – 3 lei, după o oră până la 2 ore – 10 lei iar după 2 ore – 30 lei..
.
.
Taxele pentru ridicarea mașinii cresc și ele: pentru eliberarea mașinii dacă nu s-a început procedura de ridicare – 200 de lei față 150 lei acum, ridicarea și transportul în parcarea primăriei – 400 de lei de la 300, azi iar taxa de staționare în aceasta va fi de 3 lei pe oră, față de 2 lei azi.

Și ADP plusează

Lăudată ca fiind cea mai profitabilă dintre societățile deținute de Consiliul Local, Administrația Domeniului Public SA ratează puține ocazii de a-și majora tarifele la serviciile prestate orădenilor. Pentru 2019, conducerea ADP a cerut consilierilor locali să crească tarifele în majoritatea domeniilor în care activează.

Pentru serviciile prestate în Cimitirul Municipal, taxele cresc cu procente de minim 12%. Cel mai mare salt este la taxa de salubrizare mormânt, care, de la 45 de lei, ar urma să crească până la 200 lei.
În lista de taxe a ADP figurează și „taxa de curățenie ocazională” care va crește și ea, de la 40 lei la 100 de lei.

Aproape că se dublează taxa de doborâre a arborilor de pe morminte, de la 165 la 300 lei. Și cele mai bănoase taxe încasate de ADP în cimitir au fost propuse pentru creștere: taxa de concesionare mormânt pe 20 de ani va fi de 700 lei, de la 620; taxa de concesionare mormânt pe 10 ani cu alegerea locului va fi de 1050 lei, față de 930, azi; taxa similară, pentru 20 de ani, va fi de 2100 lei față de 1860, cât e acum.

Ștranduri

În Ștrandul Ioșia, biletul pentru adulți va costa 18 lei (față de 15 în 2018), abonamentul pentru adulți pe 60 de zile va crește la 210 lei, față de 180 lei. Tarifele pentru copii, pensionari și persoane cu dizabilități cresc și ele: biletul va fi de 9 lei iar abonamentul pe 60 de zile, 100 de lei.

Procentele de creștere la tarifelor la aquapark sunt similare celor de la ștrandul Ioșia, dar cifrele sunt incomparabil mai mari. Astfel, biletul de 3 ore pentru un adult va fi de 30 lei și 25 pentru pensionari și elevi peste 14 ani, cu cinci lei în plus, pe categorie, față de 2018. Pentru copiii sub 14 ani, taxa este de 15 lei, față de 12 lei.

Prețul biletelor pentru o zi va fi de 60 lei pentru adulți, 50 lei pentru elevii peste 14 ani și pentru pensoionari, 30 lei pentru elevii până la 14 ani și gratis pentru copiii sub 3 ani.

Prețul biletelor de după-amiază, cu acces în ștrand după ora 17:00 până la 22:00, va fi de 35 lei pentru adulți, 30 lei pentru pensionari și elevii mari respectiv 20 lei pentru elevii mici, sub 14 ani.

Accesul matinal, până la ora 9:30, la bazinul de înot va fi de 12 lei (față de 10, acum), pentru adulți.

Și la ZOO

ADP SA a cerut și majorarea biletelor de acces în grădina zoologică. De anul viitor, prețul va fi de 18 lei pentru adulți, cu trei lei mai mult ca în 2018. Pentru copii și pensionari, tariful se înjumătățește.

Taxa de adopție a unui animal se dublează – de la 100 la 200 de lei, iar plimbarea copiilor cu poneii va costa 15 lei ora, față de 10 lei, azi.

Anulează biletele familiale

Din 2019, ADP SA a decis să anuleze biletele familiale, atât la grădina zoologică cât și la aquapark. Motivul, spune directorul Liviu Andrica, este că publicul ar „abuza” de această facilitate.

„Acestea au fost gândite ca bilete familiale ori nici la zoo și nici la aquapark nu putem verifica dacă cei care le utilizează sunt, într-adevăr, membri ai aceleeași familii. Ar însemna să le cerem acte de identitate și certificate de naștere, ca să verificăm. Am decis că, dacă nu putem controla asta, atunci să anulăm facilitatea”, ne-a declarat directorul.

El justifică majorarea cvasigenerală a tarifelor prin creșterea costurilor în general, cu forța de muncă, cu energia electrică care s-a scumpit cu 20% și cu scumpirea materialelor, în general.

„Este foarte greu să găsim personal, atât la aquapark dar mai ales la cimitir. Dacă vrem să avem angajați trebuie să ținem pasul cu creșterile salariale”, spune el.

Foto Oradea: Oszkar Bagdan Photography

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Ordonanța militară nr. 4! Prețurile la utilități: energie electrică, apă, salubritate și gaze se plafonează
  Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat, au susținut o declarație de presă duminică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se dezinfectează scările de bloc și aleile pe Cazaban
  Liniștea mai multor blocuri de pe strada Alexandru Cazaban a fost spartă în jurul amiezii de dumincă, 29 martie, de un bâzâit puternic. 6

  România

  Alexandru Rafila: „Sunt vreo 650 de persoane care mor zilnic în România în mod curent"
  Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că sunt 650 de persoane care mor zilnic în România în mod curent. „Rămâne să vedem câte sunt cazurile de Covid-19”, a afirmat Rafila. 4

  România

  Povești din carantină: „Se apelează la conștiința civică a fiecăruia”
  Cum trăiesc oamenii din lumea largă trista experienţă a pandemiei de coronavirus, care sunt reacţiile locuitorilor din alte ţări, cum merge viaţa mai departe acolo sau cum stă pe loc. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Guvernul ajută artiştii independenţi!
  Guvernul a dat curs solicitării senatorului USR Vlad Alexandrescu privind protecția artiștilor independenți. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Corespondență din Roma: Al șaselea simț, simțul civic
  Alina-Maria Balaj este asociat în Biroul de Comunicarea al Universității Pontificale Santa Croce și al Centrului de Cercetare Markets Culture and Ethics, Roma. Tânăra din Ştei este absolvent de Jurnalism și Relații Internaționale, Universitatea Oradea.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.