bihon.ro Web analytics

Ordinul Arhitecților din România dă de pământ cu concursul pentru platoul Independenței

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:

Ordinul Arhitecților din România dă de pământ cu concursul pentru platoul Independenței

Unul dintre proiect
Reactualizat la:
Cea mai reputată asociație de breaslă a arhitecților din România se delimitează de concursul pentru amenajarea platoului de pe Independenței. Între motive: organizare neprofesionalită, termen mult prea scurt pentru jurizare, lipsa limitei de cost a proiectului, etc.
Scris de Cristina Ghilea - Cea mai reputată asociație de breaslă a arhitecților din România se delimitează de concursul pentru amenajarea platoului de pe Independenței. Între motive: organizare neprofesionalită, termen mult prea scurt pentru jurizare, lipsa limitei de cost a proiectului, etc.

Concursul de soluții pentru amenajarea platoului de peste parcarea subterană din strada Independenței o ia spre derizoriu, după Ordinul Arhitecților din România(OAR), anunțat inițial de Arhitectul Șef Radu Fortiș ca partener, a trimis filialei Bihor un punct de vedere prin care se delimitează net de întreaga aracere. Pe 13 pagini semnate de președintele Alexandru Găvozdea, descrie OAR aspectele imputabile concursului organizat de Primăria Oradea. În încheiere, se arată că OAR „și implict Filialele sale Teritoriale, nu pot fi asociate și nu pot promova în rândul membrilor concursul de soluții Context-Identitate-Simbol. Nu putem crede că arhitecții Filialei OAR Bihor (ca și arhitecții dintoată țara) acceptă să susțină o procedură cu astfel de lacune și care lovește însăși demnitatea perofesiunii”.

Prin arhitectul șef, Radu Fortiș, Primăria Oradea a avut două ieșiri publice în care a expus concursul de idei pentru platoul de pe Independenței. În 20 mai, acesta anunța că Primăria, prin Instituția Arhitectului Șef și Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Bihor, lansează în data de 27 mai 2020 concursul pentru realizarea unui spațiu urban marcat de un element simbol identitar deasupra parcării subterane din Piața Independenței. În 28 mai, arhitectul șef a ieșit iar în conferință, pentru a expune concursul, dar nu a sufat nicio vorbă despre retragerea OAR. Între altele, s-a anunțat la acel moment structura premiilor: premiul I – valoarea contractului de proiectare (SF/DALI/DTAC), premiul II – 21.950 ron și 12.000 ron, premiul III.

Nereguli

OAR transmite în teritoriu că a departamentul de specialitate al organizației a analizat concursul propus de Primăria Oradea și a găsit mai multe nereguli față de regulamentul propriu și față de legile în vigoare.

Primul aspect precizat ține de absența unei estimări a costului lucrării, fapt pe care OAR îl consideră drept dovadă de netransparență, mai ales că și cadrul legal dar și normele de lucru ale organizației obligă la cunoașterea acestei valori. „Cunoașterea bugetului total estimat de către participanții la concurs este crucială pentru elaborarea unor soluții care pot merge spre implementare, fără ca partea arhitecturală să fie afectată ulterior”, justifică OAR.

Un al doilea defect reclamat este alocarea unei singure zile pentru procesul de jurizare a proiectelor dar și faptul că jurizarea se face online. Standardele internaționale la care OAR susține că aderă cer ca materialele depuse online să fie printate și prezentate membrilor juriului „în format fizic”. De asemenea, aceleași standarde cer ca membri juriului să fie prezenți fizic, pe parcursul sesiunilor de evaluare a proiectelor. Despre termenul de o singură zi alocat de organizatori jurizării, OAR susține că este insuficient, practica fiind că sunt necesare între 3 și 5 zile pentru parcurgerea și înțelegerea fiecărui proiect și pentru dezbaterea experților, întru stabilirea clasamentului.

OAR reclamă și „fundamentarea slabă a Temei concursului”, mai exact, faptul că nu există niciun document într-un format acceptat de organizație, „care să cuprindă delimitarea clară a ariei de implementare, marcată pe ridicarea topografică, de la care să pornească redactarea unui proiect de concurs”. OAR califică asta drept „o gravă încălcare a standardelor de bună practică perfesională” pe care le promovează.

Și ilegalități

În opinia OAR, concursul derulat de Instituția Arhitectului Șef Oradea conține și încălcări ale Legii achizițiilor publice, care ar putea duce la anularea procedurii. Lipsesc din documentația concursului mai multe documente pe care regulamentul aceluiași concurs, le cere completate – „formularul de ofertă”, „modelul de contract de proiectare”, acord de asociere” sau „documentul unic de achiziții europene”.

Altă neconcordanță reclamată de OAR: datele etapelor din calendarul concursului, din Regulament, nu coincid cu datele puse în Tema de concurs. În plus, organizația consideră că modalitatea de depunere a proiectelor – prin platforma Dropbox, nu asigură anonimizarea documentelor, esențială în concurs. JB-C.GH.

Vineri, la prânz, după ce pe rețelele de comunicare se comenta deja poziția OAR față de concursul de soluții, Municipalitatea a trimis un comunicat de presă cu lămuriri, prima fiind că „Concursul de soluții Context-Identitate-Simbol este inițiat și organizat de Primăria Municipiului Oradea prin intermediul Instituției Arhitectului Șef”, fără a detalia motivul retragerii OAR.

Altă lămurire e că „concurenții sunt obligați să prezinte un deviz estimativ al serviciilor de proiecte și calendarul aferent acestora, respectiv un deviz estimativ pe baza cantităților de lucrări rezultate. Valoarea acestor lucrări nu reprezintă un criteriu determinant de jurizare”.

IAS a mai transmis că „pentru buna desfășurare a concursului s-a realizat un site al concursului cu o secțiune specifică de întrebări și răspunsuri. În urma sesiunilor de întrebări, au fost clarificate toate aspectele relevante”.

S-a deschis parcarea subterană Independenței. Trei luni parcarea este gratuită

 

 

27 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. asdkjhsg says:

  Lol se pare ca aia nu fac parte din gasca.
  Cum se opun ei dezvoltarii! Incredibil!
  Aici trebuie un proiect cu culori tipatoare, ceva similar cu noile tramvaie. Cu cat mai tiganos cu atat mai bun, se va armoniza perfect cu noile atractii turistice din zona: platoul alb crapat, gazonul sec fara nici o floare, gresia de baie din pasajul Vulturul Negru, si nu in ultimul rand celebrele spanzuratori.
  Dezvoltare prieteni! Hai turistii! Hai taxele! Jos salariile!

  • Bolovan tartor says:

   Ca revenire la ansambu,dupa ce bolovan devine martir ,toti arhitectii,sa adunara ptr a-i creiona mauzoleul,ca doar asta poate sa fie in acea piata,un mauzoleu,Marele Eminescu,nu se ridicara la acest nivel,dar maria sa Bolovanul trecura linia de finish!si mai apoi la fel cum fac netrebnicii in “mama russia”,la alt iubit raposat al satului,pe nume lenin,vor trebui ,impreuna cu parohia baptista de la biserica din incinta casei de cultura Iosia(care va fi demolata in urmatorii 5 ani ptr a face loc unor noi blocuri ARED probabil) sa creeze “procesiunea Bolojan”!PS:bolojane esti “un gretos”,ai creat o Oradea dupa gretosenia de care dai dovada!

   • fraeeereeee says:

    sezi numa bland ca n-o facut enimescu pentru tine cat o facut bolojan

    • birtcuterasa says:

     punem pariu ca pina la urma proiectul cistigator va fi un birt cu terasa construit de mafiotii de la Lotus care sint deasupra legii si au voie sa-si construiasca rahaturile de birturi pe diguri si talazuri. Betonatorul Bolojan nu are nimic impotriva birturilor care cresc pe diguri ci doar cu copacii.

 2. bolovanbetonatorul says:

  pai pina acum bolovan betonatorul a smenuit toate proiectele pe banii UE. Doar firmele de partid au cistigat indiferent de dezastrul pe care l-au lasat in urma. Nu are nimeni curajul sa-l verifice cu adevarat pe marele cistigator de fonduri europene cam ce a facut cu banii.

 3. Familia nucleul, titanicului, zeul says:

  Pe o bancă lungã stã Iosif Vulcan, loc pe bancã este pentru poze fan iar în spate este o oglindă care bustul Eminescu, Familiei oare?

  • O cascadã micã, varsã-n Criş unicã says:

   Şi în spate la izvor, cântã la vioarã, Porumbescu Ciprian, patriot de ţarã.

   • Crişul cântã a viori iar voi orbianism castori says:

    Mai încolo jos de mal, patima artistului, statuia lui domn Mihuţ, alarma violonistului.

 4. Gelu says:

  Da, birocratii nostri sunt profund mai catolici, pe la noi la romanica trebuie sa ai certificat de clearence pt. adeziune la comitet ca poti sa propui idei creative, chit ca cu tot concursul birocratiei asteia, eminente, formidabile si neaos romanesti, nu pare ca le luam fata curand tarilor astea, din vecinatatile vestice de unde luam si noi mai nou lumina, mai catolice propriu-zis.

 5. Gelu says:

  Da, birocratii nostri sunt profund mai catolici, pe la noi la romanica trebuie sa ai certificat de clearence pt. adeziune la comitet ca poti sa propui idei creative, chit ca cu tot concursul birocratiei asteia, eminente, formidabile si neaos romanesti, nu pare ca le luam fata curand tarilor astea, din vecinatatile vestice de unde luam si noi mai nou lumina, mai catolice propriu-zis.

 6. Viorel says:

  MI se pare bataie de joc aceste comentarii ale OAR. Ce problema sa fie daca proiectele sunt trimise online? Doar niste comunisti ar putea comenta ca trebuie trimise copii hard. Apoi, ca nu este scris exact bugetul. E si clar ca nu o sa torni un asfalt poleit in aur, sau o sa ridici nu stiu ce enormitati… mi se pare o aberatie, faza cu bugetul. Si ultimul lucru ca jurizarea sa tina mai mult de o zi. Hai sa fim seriosi, e o chestie sa fie adaugata acolo ca lor nu le convine. De obicei in Romania nu ii convine cuiva doar cand nu este pus la farfuria cu ciolan. Se pare ca prevederea ca, concursul e international nu le convine. Simt ca pot pierde bani la firme din strainatate. Foarte bine!

  • Vasi says:

   Nu vb prostii ca daca nu ai habar de pret nu ai de unde sa stii cam ce sa proiectezi. E clar ca va fi buna lucrarea la pretul oferit de firmele de casa ale primariei.

   • pai says:

    sa fie buna si pentru oras si totu-i ok. daca era buna la firmele de casa ale altui partid era mai bine? nu-s toate la fel?

  • Vaivaivai says:

   Viorel, vezi-ți tu de Vulpița ta, că ești cam pe dinafară. Ce concurs este acela unde nu stabilești niciun criteriu? Se pare că deja este stabilit câștigătorul. Acest așa-zis “concurs” este doar pentru a mai bifa o necesitate de transparență. Lafel se fac și licitațiile pentru proiecte pe fonduri europene. Apoi ne trezim că trebuie să le plătim noi integral. S-a mai întâmplat. Nu este nimic nou sub soare. Așa procedează orice dictator. Mimează democrația.

   • drop says:

    cam la fel si terasa de pe malul crisului DOCK. unul era proiectul castigator (concursul de acu cativa ani) si altul este proiecturl. in fine, nu era mai bun proiectul castigator, e fainut dock.

  • Vasi says:

   Cum ai merge la arhitect sa-ti proiecteze casa. Dar fara sa-i spui cati bani ai, cat de mare sa fie ,nimic.

 7. altuss says:

  N-am încredere nici în cei din Oradea nici în miticii bucureşteni. Însă, adevărul e că mai multă neîncredere am în maneliştii din Bucureşti, decât în ardelenii din Oradea.

  • muepnl says:

   bah, prostule, ala un ordin profesional, nu e pe criterii regionale, tembelule! acolo sunt din toata tara. nu poti sa fii asociat unui proiect care nu e transparent, asa cum sunt cam toate lucrarile din Oradea!marsh! din banii care sunt si impozitele mele nu accept sa se faca lucrari de kkt!
   de abia a fost dat in folosinta soseaua de centura, ca a fost si crapata la primele ploi, bolovanii s-au spalat pe maini zicand ca nu stiu ce conducta care traverseaza soseaua… pai, bai, mamelucilor, trebuia sa luati in considerare tot!
   am o intrebare, cat e CUANTUMUL penalitatilor de intarziere pt. parcarea din centru? si de ce nu are avizul ISU? E CAZ PENAL AU BA? fiindca, pe acelasi principiu, dupa COLECTIV, niste oameni au fost condamnati penal!

 8. anonim says:

  chiar nu v-ati prins ca “concursul” asta e doar de forma , ca deja probabil se stie cine castiga , de ce sa se mai piarda timpul cu detalii degeaba ?

 9. firmelepartidului says:

  ce e asa de greu sa observi ca toate proiectele finantate cu bani de la UE sint cistigate de acelasi firme de partid ale pnl, daca l-ar fi controlat cineva cu adevarat pe Bolojan ar fi demult in puscarie.

 10. Unde nu este profesie,acolo e politicã says:

  …—… … —…

 11. XG says:

  Un articol fara cap si fara coada, cu prea multe greseli.

  Dar… despre ce buget putem vorbi in cazul unui concurs de idei? Ce n-au priceput OAR-istii?
  Interesant este insa ca Radu Fortis a fost chiar presedintele OAR Bihor, inainte de a poposi pe holurile primariei.
  Prin urmare, toata aceasta actiune ar putea ascunde vreo rafuiala a noilor sefi de la OAR Bihor cu fostul presedinte (si actual arhitect sef). Sau, poate, cei de la OAR credeau ca vor fi singuri in competitie, si, implicit, castigatori?
  Na, ca nu s-a-ntamplat.

 12. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stație de monitorizare a aerului la Sânmartin
  Sânmartinul este una dintre localitățile în care va fi amplasată una dintre cele 60 de noi stații de monitorizare a aerului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Florica Cherecheș afirmă că poate dezamorsa „bomba ecologică” de la Derna
  Deputatul promite ecologizarea siturilor contaminate cu reziduuri petroliere de la Balc, Derna și Suplac.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  USR reclamă lacune majore în achiziția de materiale din China. Li se cere demisia lui Mihai Jurca și dr. Gheorghe Carp
  Într-un document consistent pus la dispoziția publicului larg, USR Bihor acuză municipalitatea orădeană de manipulare și fals, în ceea ce privește modul în care a fost prezentată achiziția de materiale de protecție, din luna aprilie. Aceasta a costat circa 4 milioane USD, incluzând transportul, taxele și inspecția. 9

  Mapamond

  MAE: 99 de români, infectați cu COVID-19 în Austria
  Un număr de 99 de români au fost diagnosticați cu COVID-19, în Linz, Austria, anunță, marți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Niciuna dintre persoanele infectate nu a fost spitalizată, precizează sursa citată. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț la șase luni – minus 8,7 milioane lei
  La prima scadență fiscală din 2020 Direcția Economică anunță o scădere cu 9% a încasărilor din impozite și taxe locale, față de aceeași perioadă a anului trecut. 4

  BIHON Sport local

  Barajul pentru Liga 3 se joacă în 1, 5 și 9 august
  Comitetul de Urgență FRF a aprobat ieri, calendarul și regulamentul de organizare și desfășurare pentru partidele din mini-turneele de promovare în Liga 3.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.