bihon.ro Web analytics

Păduri dispărute în Bihor

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Păduri întregi au dispărut din munţii Pădurea Craiului. Marele masacru se vede clar pe imaginile din satelit de acum patru ani, când spre deosebire de cele actuale copacii erau la locul lor iar pădurea exista.
Scris de Demian - Păduri întregi au dispărut din munţii Pădurea Craiului. Marele masacru se vede clar pe imaginile din satelit de acum patru ani, când spre deosebire de cele actuale copacii erau la locul lor iar pădurea exista.

Inspectorii Corpului de Control al Regiei Naţionale a Pădurilor care au verificat Ocolul Silvic bihorean au descoperit o hoţie generalizată: hectare întregi au fost rase fără acte, inclusiv trei rezervaţii preţioase de goruni seculari, păstraţi pentru reproducţie, valoarea de până acum a prejudiciului fiind estimată la peste două milioane de lei. Totul s-a făcut cu complicitatea sau chiar la iniţiativa pădurarilor care au fost destituiţi.

Ministrei Lucia Varga aflată sâmbătă în control, la Ocolul Silvic din Dobreşti unde s-a descoperit în urmă cu câteva luni marea vandalizare a pădurilor i s-a prezentat modul de acţiune urmat în marea defrişare. Lucia Varga a declart că „aceste controalele trebuiau făcute la un interval de doi ani.

În acest moment sunt în derulare în județul Bihor controale și la celelalte ocoale silvice ale regiei cât și la ocoalele private.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, a efectuat sâmbătă o acțiune de verificare în teren a rezultatelor controalelor efectuate de către Regia Națională a Pădurilor în anul 2013.

Controalele demarate de Romsilva la mai multe ocoale silvice administrate de regie au avut la bază o serie de sesizări depuse la Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură cât și la sediul central Romsilva. În urma acestor controale s-au depistat abateri grave disciplinare și tăieri ilegale la Ocolul Dobrești în special în cantoanele Valea Runcului și Hârtoape. În acest ocol au fost tăiați ilegal 11.691 mc lemn în valoare de 6.014.355 lei. Cea mai mare parte a prejudiciului a fost făcut în cantonul Valea Runcului în sumă totală de 4.166.477 reprezentând valoric 78.631 mc lemn.

Nereguli

În urma vizitei în teren a fost observate mai multe aspecte. Primul aspect constatat a fost că peste 60% din arbori tăiați ilegal aveau valoare mare economică, având vârste de peste 100 de ani. Al doilea aspect sesizat: personalul silvic implicat în furturile de arbori a ascuns urmele, tăind cioatele la nivelul solului și acoperindu-le cu pământ și resturi vegetale. Cel mai grav aspect la acest canton a fost reprezentat de faptul ca tăierile ilegale s-au produs din păduri aflate în zonă de protecție specială, deoarece, datorită calității arborilor acesta zonă era rezervație de semințiș înscrisă în catalogul național al rezervațiilor, de unde se recolta sămânța pentru plantațiile de fag și stejar din județul Bihor și nu numai.

În urma raportului de control Romsilva a dispus suspendarea raporturilor de muncă cu cei implicați direct în acest furt de arbori și trimiterea de plângeri penale către parchet. Totodată a luat măsuri administrative împotriva personalului silvic din cadrul Direcției Silvice Bihor care avea atribuții de control și care în ultimii patru ani nu a făcut controale în aceste zone deși erau obligați de lege și de normele interne.

5control

„Am văzut o pădure seculara distrusă și trebuie ca toți cei care au contribuit la distrugerea ei să platească. Cadrul legal existent a permis aplicarea de sancțiuni dar nu suficient de aspre în raport cu faptele făcute. Mai mult decât atât, constatăm că este o presiune foarte mare din partea celor care au făcut aceste fapte. Acestia au adus avocați și dau în judecată directorii care au curaj să încerce scoaterea din sistem acestor oameni care au furat și distrus pădurea. Din păcate în acest moment cadrul legislativ nu permite luarea unor măsuri administrative ferme cu ajutorul cărora să împiedicăm abuzurile și furturile. Noul cod silvic va rezolvă acesta lacună și sperăm să-l punem în aplicare cât mai repede”a declarat ministrul delegat Lucia Varga.

În acest moment sunt în derulare în județul Bihor controale și la celelalte ocoale silvice ale regiei cât și la ocoalele private. Acesta acțiune face parte dintr-un program amplu de control la nivel național demarat în vederea diminuării tăierilor ilegale și furturilor de lemne.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Proiect: Concertele şi festivalurile cu peste 1.000 de persoane vor fi interzise toată vara
  Un proiect de lege privind desfăşurarea evenimentelor cultural-artistice în contextul epidemiei de COVID-19 interzice organizarea concertelor şi festivalurilor cu peste 1.000 de participanţi în România. Proiectul este în dezbatere pe site-ul Ministerului Culturii.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Statistica coronavirus în Bihor: 4 persoane vindecate, 2 amendate
  Datele DSP Bihor de sâmbătă dimineață ridică numărul bihorenilor vindecați de coronavirus la 458.

  Ştiri sportive

  Spectatorii au revenit în tribune la meciurile de fotbal. Vezi țara care a realizat premiera!
  Prima țară care permite accesul spectatorilor la meciurile de fotbal, ca măsură de relaxare în pandemia de Covid-19 este Ungaria.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Marcel Vela: „Nu se reiau zborurile organizate”
  Prezent în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I, ministrul de interne a făcut precizări și despre cursele aeriene. Vela a punctat că nu se reiau zborurile organizate, cu câteva excepții. 1

  Mapamond

  Un român este cel mai în vârstă bărbat din lume: „Sper să mă depășiți”
  Românul Dumitru Comânescu, în vârstă de 111 ani și 7 luni, a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, record recunoscut de Guinness World Records. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Să nu permitem şmecherilor să ia banii celor care muncesc
  Acesta a fost îndemnul ministrului agriculturii Adrian Oros, care a avut vineri o întâlnire cu fermierii şi reprezentanţii instituţiilor deconcentrate de profil din Bihor.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.