Pauwlonia este considerat arborele minune atât datorită ritmului său de creştere nemaintâlnit, cât şi proprietăţilor cu totul ieşite din comun pe care le are. Povestea arborelui păsării Phoenix începe în Bihor din Băile Felix. Acolo unde Gheorghe David şi Florin Vrăbieş au plantat primele seminţe de pauwlonia. Pentru ca apoi să cerceteze modul în care aceasta se aclimatizează la noi şi să pună şi bazele unei asociaţii de profil pentru a putea avea acces la fondurile europene. Care este povestea unei afaceri inedite, aflăm chiar de la cei care fac pionerat în creşterea şi cultivarea arborelui viitorului. „ În 2010 am aflat de la o familie de prieteni din Germania despre existenţa arborilor paulownia, un hibrid, ce provine din China. În 2011, un evreu din Sânpetru, Braşov, care are o fermă zootehnică, a apelat la mine să-i fac un proiect de finanţare pentru dezvoltarea fermei şi pentru a cultiva paulownia accesând fonduri europene.
Am început să mă documentez, am luat legătura şi cu prietenul din Germania şi am constatat că acest copac „minune” se pretează a fi cultivat şi la noi şi astfel, împreună cu prietenul şi asociatul meu Ghiţa David, ne-am decis să începem creşterea şi cultivarea arborelui inteligent”, spune Florin Vrăbieş.
„Ne-am documentat mai bine de un an şi jumătate şi deoarece aveam condiţii propice pentru această activitate, apă termală, căldură (25 -30 grade Celsius necesare pentru germinarea şi dezvoltarea seminţelor şi a plăntuţelor), spaţiul necesar am decis să mergem mai departe”, spune Gheorghe David. Într-o perioadă relativ scurtă de timp, cei doi întreprinzători vizionari au reuşit să cultive peste 16.000 de plante: 15 hectare de teren la Gepiu şi 6,7 hectare la Şauaieu, Nojorid. Alte 18.000 de plante au ajuns la cultivatori din Agnita, din Satu Mare, la Cărpiniş-Timiş, la un fermier olandez din Roşiori care a realizat o plantaţie în Oradea, în Oncea. Fiecare dintre aceşti cultivatori au între 3-10 hectare de paulownia. Cei doi cultivatori din Sânmartin spun că nu au dat drumul la vânzări până în momentul în care au fost siguri că ceea ce se spune despre paulownia are acoperire. „Prima dată am încercat să ne convingem noi că ceea ce se vorbeşte despre acest arbore este adevărat. Noi nu am dorit să devenim vânzători de puieţi, ci crescători şi cultivatori. Vestea despre paulownia de Băile Felix s-a răspândit prin viu grai în toată ţara şi fiindcă noi am dat turiştilor cazaţi la pensiunile Davidof din Băile Felix, la plecare, câte un puiet-doi de paulownia”, spune Gheorghe David.
Fonduri europene
Pentru a putea avea acces la fondurile europene, Florin Vrăbieş şi Gheorghe David au pus bazele Asociaţiei Crescătorilor şi Cultivatorilor de paulownia din România. „Am constituit această asociaţie pentru a fi pregătiţi să accesăm fonduri europene”, spune Florin Vrăbieş. „Cultivarea puieţilor de pawlonia necesită muncă şi nu puţină. Din momentul în care am vândut puieţii, proprietarul trebuie să are terenul la 30-40 centimetri adâncime.Dacă doreşti să foloseşti paulownia în construcţii, trebuie să-l cultivi din patru în patru metri. Numărul de plante la hectar este de 600, în acest caz. Dacă doreşti să obţii material pentru peleţi, trebuie plantaţi din 1,5 metri în 1,5 metri. Pawlonia are o putere calorică extraordinară, este cel mai bun arbore pentru peleţi. Are o putere calorică de 3680 kilokalorie, asemănătoare cu a fagului. Doar salcâmul şi cerul au putere calorică mai mare. Două kilograme de lemne de paulownia echivalează cu un litru de motorină. Dacă pauwlonia este plantat în martie-aprilie, când solul este plin cu apă, nu necesită udare. Dacă pauwlonia e plantată în iunie, iulie, august, atunci trebuie udată de trei-patru ori pe lună, până rădăcina pivotantă a plantei atinge un nivel care să-i permită absorbţia de apă şi săruri minerale din pământ. În al doilea an după plantare se recomandă îngrădirea suprafeţelor de teren, deoarece puietul de pawlonia are o coajă care tentează căprioarele, iepurii, mistreţii, animalele sălbatice în general, spune Florin Vrăbieş.
„Preconizăm ca în 2014 să plantăm încă 80 de hectare, dar şi să livrăm alte câteva zeci de mii de puieţi către alţi întreprinzători privaţi, către composesorate şi asociaţii agricole”, a punctat Gheorghe David.Preţul de vânzare a unui puiet de paulownia variază între 2,5 si 6 euro, în funcţie de cantitatea solicitată, în funcţie de prestările de servicii şi mărimea puieţilor.Perioada de germinare a seminţelor este de şapte-nouă zile, după care se repică şi după 10-12 săptămâni, puieţii ajung la 10–15 centimetri înălţime, când începem livrarea în baza contractelor deja făcute.
Citiți principiile noastre de moderare aici!