bihon.ro Web analytics

Pe urmele convoaielor de imigranți până în America

De Veronica Bursașiu
Reactualizat la:

Pe urmele convoaielor de imigranți până în America

Răzvan Cheregi, pe urmele străbunicului său
Reactualizat la:
O vizită la Ellis Island, una la Immigration Muzeum și la Family History Center, fac parte din itinerariul scriitorului Răzvan Cheregi în SUA, care vrea să refacă traseul străbunicului său care a plecat în America în urmă cu 120 de ani.
Scris de Veronica Bursașiu - O vizită la Ellis Island, una la Immigration Muzeum și la Family History Center, fac parte din itinerariul scriitorului Răzvan Cheregi în SUA, care vrea să refacă traseul străbunicului său care a plecat în America în urmă cu 120 de ani.

Răzvan Cheregi speră să găsească date despre traseul străbunicului său până în Alaska, iar ulterior până în Ohio.

Autorul volumului „Imigrantul” pleacă în America pentru a reface drumul lui John Jinar, străbunicului din urmă cu peste 120 de ani, la invitația Consulatului Onorific al României în Connecticut.
Răzvan Cheregi spune că a promovat deja romanul în comunitățile de români din America, acolo unde străbunicul său a avut un ziar în limba română, dar și prima bibliotecă în limba română. Răzvan Cheregi crede că un film inspirat din viața străbunicului său s-ar bucura de mare succes. De altfel și specialiștii sunt de aceeași părere.

„Cu ocazia manifestărilor dedicate Unirii Principatelor Române, doamna Consul va prezenta comunitătii românești și cartea « Imigrantul” iar eu voi vorbi despre povestea străbunicului meu”, spune scriitorul. O vizită în Ellis Island, punctul de intrare al majoritatii imigranților în SUA în sec XIX și începutul sec XX, Immigration Muzeum și Family History Center unde am găsit deja date despre străbunicul meu, John Jinar: data la care a ajuns în America, numele vaporului transatlantic și proprietarul acestuia, lista cu pasagerii, cât a costat călătoria și cine a plătit pentru ea, adresa declarată de John în SUA și alte date, spune Răzvan Cheregi.

New York, Connecticut si Boston au fost primele zone din America cu care a interacționat John Jinar, și sper să găsesc informații despre traseul său până în Alaska și ulterior în statul unde s-a stabilit: Ohio”. În urmă cu 120 de ani, John Jinari este susținut de bunicul său în aventura spre America, acesta oferindu-i o sumă impresionantă pentru aceea vreme, câteva coroane de aur pe care le coase în haină, cu specificația de a le folosi când va avea nevoie de ele. Ioan -John Jinari vine cu acordul bunicului la minele din Popești – Voivozi, iar de aici pleacă cu convoaiele care se îndreptau spre Occident, cu intenția de a ajunge în America.

Răzvan Cheregi spune că eroul său a făcut aproape patru ani pe drum până în Trieste, pe jos, a învățat limba maghiară pe drum, limba italiană și în final a ajuns pe un transatlantic. Acolo, „John trece prin aventuri incredibile, își face prieteni și pierde o parte dintre ei pe drum, iubește și este iubit, câștigă respect și admirație, dar … le pierde pe toate. Până să ajungă un respectat om de afaceri în America, în cercul din care făceau parte Firestone, Ford sau Edison, John va trece prin multe încercări teribile, care i-ar fi făcut pe mulți alții să renunțe”, spune Răzvan Cheregi în prezentarea cărții sale.Ioan Jinari nu a uitat niciodată zona Popești – Voivozi.

A cumpărat două dealuri și își doarme somnul de veci acolo. Cartea lui Răzvan Cheregi e integrată într-o campanie menită să susțină revenirea unor familii de imigranți acasă.
Răzvan Cheregi pe urmele străbunicului său Foto: arhiva personală.

Bihoreanul din cercul lui Ford și Edison, poveste de Hollywood

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ellis says:

  Felicitari Razvan! Poate ar fi bine sa te gandesti la un jurnal de calatorie, fie el si tinut pe Facebook.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Autoturism scufundat în Crișul Repede, lângă Sântandrei
  Un autoturism Volkswagen Passat s-a scufundat în Crișul Repede, în zona localității Sântandrei.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Turul Bihorului se mută în luna iulie
  Organizatorii Turului Bihorului și al Turului Sibiului colaborează pentru progresul ciclismului românesc.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Activitatea Tribunalului Bihor, paralizată de grevă
  Tribunalul Bihor își va suspenda activitatea pe o perioadă nedeterminată, începând cu luni 27 ianuarie 2020. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un bărbat a murit în urma unui accident produs între un autoturism și o căruță
  Un accident rutier petrecut pe DJ 191A, lângă Ciutelec, a fost semnalat joi, la ora 18:45, prin intermediul 112.

  BIHON Sport local

  Luceafărul s-a reunit! „Ne așteaptă o muncă grea”
  Lotul Luceafărului Oradea s-a reunit la baza proprie joi după amiază sub comanda noului staff tehnic.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Preparate românești, prezentate într-un Târg gastronomic dedicat Micii Uniri
  La Liceu Greco-Catolic "Iuliu Maniu" din Oradea au avut loc, joi la amiază, mai multe evenimente dedicate zilei de 24 ianuarie, atunci când marcăm Unirea Principatelor Române.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.