Polițiștii vor putea să intre între în locuințe fără acord dacă un animal se află în pericol

De Bihon.ro

Polițiștii vor putea să intre între în locuințe fără acord dacă un animal se află în pericol

Reactualizat la:
Noi reglementări în legislația privind protecția animalelor. Polițiștii vor putea intra în locuințe fără mandat, dacă au informații potrivit cărora un animal se află în pericol. Totodată, acțiunile polițiștilor vor putea fi fotografiate sau înregistrate, fără consimțământul proprietarilor animalului.
Scris de Bihon.ro - Noi reglementări în legislația privind protecția animalelor. Polițiștii vor putea intra în locuințe fără mandat, dacă au informații potrivit cărora un animal se află în pericol. Totodată, acțiunile polițiștilor vor putea fi fotografiate sau înregistrate, fără consimțământul proprietarilor animalului.

La 16 octombrie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial O.U.G. nr.175/2020, pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor.

Noutăți

„Potrivit noilor reglementări, polițistului i se conferă un instrument administrativ de plasare a animalului în adăpost, în vederea înlăturării unui pericol iminent îndreptat împotriva acestuia. De asemenea, se instituie dreptul polițiștilor de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor indică faptul că în acele spații se află un animal în situație de pericol. O altă noutate, introdusă în spiritul transparenței, este că acțiunile polițiștilor pot fi fotografiate sau înregistrate, fără consimțământul persoanelor care dețin animalul”, se arată într-un comunicat al Poliției Bihor.

În ce cazuri intervine Poliția Animalelor

Art. 24¹.

(1) Polițiștii din cadrul Poliției Române care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situație de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.

(2) În sensul alin. (1), prin animal aflat într-o situație de pericol se înțelege animalul aflat în oricare dintre următoarele situații:

a) animal care a fost rănit sau schingiuit;

b) animal care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;

c) animal domestic sau animal sălbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul;

d) animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;

e) animal domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;

f) animal din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulație publică.

(3) Polițiștii constată existența situației de pericol pe baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului care rezultă, după caz, din:

a) constatarea directă și consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;

b) declarațiile persoanelor implicate în activitățile desfășurate cu privire la situațiile de pericol prevăzute la alin. (2) sau ale persoanelor care au asistat la activitățile respective sau au cunoștință despre desfășurarea acestora;

c) înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora;

d) înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau publicărilor în mediul electronic și/sau de telefonie mobilă;

e) fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar.

(4) Polițiștii nu emit ordin de plasare a animalului în adăpost atunci când constată că situația de pericol nu a fost generată de către deținătorul animalului, iar acesta declară în scris că va asigura respectarea dispozițiilor art. 5.

Art. 242.

(1) Ordinul de plasare a animalului în adăpost cuprinde în mod obligatoriu mențiuni cu privire la:

a) data, ora și locul unde este emis;

b) numele, prenumele, calitatea și unitatea de poliție din care face parte polițistul care îl emite;

c) date care să asigure identificarea deținătorului animalului, dacă acesta este cunoscut;

d) date care să asigure identificarea animalului pentru care se dispune plasarea în adăpost;

e) descrierea motivelor de fapt care au determinat dispunerea măsurii și indicarea surselor de informare pe baza cărora a fost evaluată situația de fapt și starea fizică a animalului;

f) temeiul de drept pentru emiterea acestuia;

g) data la care încetează aplicarea măsurii de plasare în adăpost a animalului;

h) dreptul de a contesta ordinul de plasare a animalului în adăpost, termenul de exercitare a acestui drept și instanța la care se poate depune contestația.

(2) Ordinul de plasare a animalului în adăpost se semnează în mod obligatoriu de către polițistul care îl emite și se comunică entității responsabile cu prestarea serviciului de adăpostire a animalelor, precum și deținătorului animalului, dacă acesta este cunoscut.

(3) Ordinul de plasare a animalului în adăpost poate fi contestat de deținătorul animalului în condițiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.

Amintim faptul că la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor se află în derulare un concurs, care va avea loc la 23 ianuarie a.c., pentru ocuparea a unor funcții de ofițeri și de agenți la Biroul pentru Protecția Animalelor, toate cu încadrare din sursă externă.

12 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Bau says:

  Vă dați seama ce va face Victoraș de acuma incolo.

 2. xxxxx says:

  Inca un drept acordat politistilor cand aud un scheunat sa iti poata sparge usa ca potaia e in pericol…

 3. glumi says:

  Bravo. Ceausescu e mindru de voi.

 4. Un oradean says:

  Pt animale se poate la Caracal au asteptat 16 ore

 5. Axy says:

  Vaisiamar ce legi fac , cum visează cite un prost noaptea, dimineață dă lege, țara lu papură vodă, legi și conducători de tot rahatul, Ceaușescu nu-i punea să conducă nici un grajd de vaci, dapai țara !.

 6. P says:

  Loc pentru mai multe abuzuri de la m*isti.

 7. DF2 says:

  E bine sa poata sa intre sa salveze animalul, dar sa salveze un om oare pot? In Caracal se pare ca nu s-a putut la Dinca…
  Concluzia: ia-ti un animal tot timpul cu tine ca sa poata interveni politia in caz ca ajungi la necaz.

 8. V says:

  Doamne, ce o sa fie aici in Decembrie, nu stiu daca vor sa salveze fiecare porc 🙂

 9. Ionel says:

  Bine ca la Dincă in casa In Caracal militieni nu au intrat futui in gura pe toți infractori corupți au așteptat comanda Interlopilor pe cand era deja fata dusă din tara mancaiar moarte corpurilor jegosilor saraca fata va sunat ca este in pericol si pe voi va durut nici in pula cacanarilor .

 10. helen says:

  ceausescu e copil mic pe langa voi,gunoaielor

 11. Jurnal Bihorean

  Peste 20.000 de oameni ar putea fi vaccinați la Beiuș. Centrul din Primărie, închis
  Țara Beiușului se vaccinează la Beiuș, care este centru zonal de vaccinare.

  Bihon CSM Oradea

  Victorie facilă pentru „Leii roșii"
  CSM Oradea a câștigat cu scorul de 81-61 meciul cu CSM VSKC Miercurea Ciuc, din cadrul turneului 5 al Ligii Naționale de Baschet Masculin. Echipa noastră a controlat jocul în permanență și a obținut o victorie indiscutabilă, cea de-a 7-a din actualul sezon.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 4000 de bihoreni au fost imunizați anti-COVID! Șase centre de vaccinare, disponibile în județ
  În primele 10 zile (5 - 15 ianuarie) de la debutul campaniei naționale anti-Covid, au fost vaccinați peste 4000 de bihoreni. 2

  România

  Bulai: Dacă Eminescu ar fi trăit ar fi semnat pentru „Fără penali în funcții publice”
  Mihai Eminescu, dacă ar fi trăit astăzi, ar fi semnat pentru „Fără penali în funcții publice”, ar fi reformat TVR, SRR și CNA și ar fi eliminat pensiile speciale, afirmă președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Iulian Bulai (USR PLUS). 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Informare meteo de ger: Temperaturile scad până la -20 de grade
  ANM a emis o informare meteo valabilă începând de sâmbătă dimineață de la ora 02:00 și până pe 20 ianuarie, ora 10:00.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  9 localități din Bihor se află în scenariul roșu. Rata de infectare în Oradea, 2.97‰
  CJSU a actualizat vineri, 15 ianuarie, lista localităților din Bihor pentru care se impun anumite restricții în domeniul Horeca, cultural sau social, pentru prevenirea și combaterea coronavirus. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.