bihon.ro Web analytics

Prefectul și șeful IPJ, atenți la flotanții electorali

De Călin Corpaș

Prefectul și șeful IPJ, atenți la flotanții electorali

Reactualizat la:
Primarilor li se cere să elibereze adeverințele de flotant respectând strict prevederile legale, pentru a evita fraudarea alegerilor, dar și insuficiența buletinelor de vot.
Scris de Călin Corpaș - Primarilor li se cere să elibereze adeverințele de flotant respectând strict prevederile legale, pentru a evita fraudarea alegerilor, dar și insuficiența buletinelor de vot.

Se cere evitarea afluxului neobișnuit de mare al “turiștilor” rezidențiali cu apetit electoral, mai ales la sate, în preajma alegerilor locale. Desigur, cu potențial impact direct asupra rezultatului scrutinului electoral din 27 septembrie. În virtutea acestui fapt, prefectul de Bihor și șeful Inspectoratului Județean de Poliție le cer primarilor să ia o serie de măsuri, când vine vorba despre eliberarea adeverinței de flotant.

Ce li se cere

Printr-o circulară semnată de prefectul Dumitru Țiplea și de chestorul Alin Haniș, primarilor – mulți dintre ei implicați nemijlocit în cursa electorală – li se cere să respecte întocmai condițiile legale de eliberare a adeverinței de flotant, în contextul alegerilor locale.

Nerespectarea legii privind eliberarea acestor adeverințe poate duce la situații neobișnuite și anume insuficiența buletinelor de vot, în anumite localități, având în vedere că acestea se tipăresc cu doar 10% peste numărul alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.

Redăm măsurile cerute de Prefectură și IPJ Bihor:
“Instituția Prefectului Județul Bihor, în coordonare cu Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, a emis o circulară în atenția primăriilor de la nivelul județului, prin care atrage atenția asupra necesității respectării prevederilor legale în eliberarea adeverințelor de reședință (flotant), în contextul alegerilor locale care se vor desfășura în această toamnă. În procesele electorale anterioare, adeverințele de reședință au fost eliberate în număr mare și fără respectarea tuturor prevederilor legale, fapt care a generat atingerea limitei maxime a numărului de buletine de vot disponibile în unele localități.

În consecință, Instituția Prefectului – Județul Bihor precizează că:
1. stabilirea reședinței unei persoane fizice se poate face doar dacă persoana a locuit mai mult de 15 zile la locuința secundară pentru care solicită adeverința;
2. cetățenii pot solicita primarului înscrierea în Registrul electoral în baza adeverinței de reședință până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei scrutinului;
3. la nivel rural, procedura implică eliberarea unei adeverințe de la administrația publică locală, din care să rezulte că solicitantul sau, după caz găzduitorul acestuia, figurează înscris în Registrul agricol cu imobil cu destinație locuință;
4. la eliberarea adeverinței, trebuie avute în vedere prevederile Legii locuinței nr. 114/1996, unde la Anexa 1 sunt prevăzute „Exigențe minimale pentru locuințe”, respectiv sunt stabilite suprafețele minime ale locuinței raportat la numărul de persoane din gospodărie (spre exemplu, o suprafață de minim 18 mp/persoană)”.

Cere comportament corect

Prefectul Dumitru Țiplea subliniază că “trebuie să ne asigurăm că va exista un comportament electoral corect, indiferent de culoarea politică, și nu vor apărea surprize referitoare la numărul de buletine de vot”.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Numele pe care Prințul Harry și Meghan Markle l-au ales pentru un câine adoptat, obscen în România
  Ducii de Sussex au adoptat un labrador negru, imediat după căsătorie dar nu au dezvăluit până acum numele acestuia. Termenul reprezintă moneda oficială a statului Botswana.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lidia Popa: Palatul Poștelor reabilitat cu 4,3 milioane euro
  Clădirea este monument istoric și a fost construită în stil ecletic între anii 1894-1909. 1

  BIHON Sport local

  Eșec drastic pentru CAO. Orădenii mai pot spera doar la locul 2
  Echipa orădeană a pierdut cu 1-3 duelul cu CSM Satu Mare și mai poate spera doar la locul 2, promovabil în anumite condiții. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polaris, scoasă din jocul salubrității orădene
  RER Vest SA a rămas unic ofertant în licitația pentru contractul multianual, scos la mezat de Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Klaus Iohannis: Școala începe pe 14 septembrie. Restricții aplicate după trei scenarii
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat scenariile după care vor fi aplicate restricții în noul an școlar, care va începe pe 14 septembrie. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacian Palladi, reacție la scenariile Președintelui: „Decizia ultimă trebuie a fi recunoscută ca aparținând părinților și nicidecum statului”
  Membru al Consiliului Școlii Doctorale de Sociologie din cadrul Universității din Oradea, profesor asociat al Universității ”Emanuel” din Oradea, profesor la școala lui Mihai Neamțu, alături de nume sonore precum Cătălin Avramescu, Dacian Palladi a oferit multă vreme consultanță de orientare în carieră pentru elevi.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.