bihon.ro Web analytics

Primăria Marghita cere stoparea disconfortului olfactiv

De Veronica Bursașiu
Reactualizat la:

Primăria Marghita cere stoparea disconfortului olfactiv

Reactualizat la:
Printr-o notificare înregistrată în 4 martie 2021 adresată Gărzii de Mediu şi Nutrisuin, primarul Marghitei, Marcel Sas Adăscăliţii cere luarea de măsuri pentzru a stopa disconfortul olfactiv cu care se confruntă locuitorii din Margita.
Scris de Veronica Bursașiu - Printr-o notificare înregistrată în 4 martie 2021 adresată Gărzii de Mediu şi Nutrisuin, primarul Marghitei, Marcel Sas Adăscăliţii cere luarea de măsuri pentzru a stopa disconfortul olfactiv cu care se confruntă locuitorii din Margita.

În document se arată că ultima dată mirosul de la ferma de porci din Marghita a fost resimţit de localnici pe 26 februarie 2021. Autorităţile din Marghita reamintesc, invocând OUG 195/2005 privind protecţia mediului, că „disconfortul olfactiv e efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stări de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale”.

Discuţii tensionate pe tema emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru Nutrisuin au avut loc ultima data în 2017, ocazie cu care au stat la aceeaşi masă localnici nemulţumiţi de faptul că resimt mirosul de la ferma de porci. Pe de o parte, localnicii care invocau mirosul insuportabil de la ferma de porci şi reprezentanţii firmei care au demonstrat cu documente că respectă toate cerinţele de mediu, aratându-şi disponibilitatea de a implemeta unele măsuri suplimentare. Atunci s-a pus în discuţie acordarea autorizaţiei pentru Nutrisuin care odată obţinută e valabilă 10 ani. Totodată, reprezentanţii Nutrisuin au spus că firma va fi monitorizată în continuare conform principiului „poluatorul plăteşte”. Fostul prmar Pocsaly Zoltan accepta la momentul discuţiilor că 75% dintre măsurile din acordul cu Nutrisuin au fost implementate. Ferma se află la 2000 m de localitate, chiar dacă legea nu cere mai mult de 1500 m. La fermă au fost montate separatoare de dejecţii, există o lagună impermeabilă de peste 9000 mp şi 5 m adâncime, cu o capacitate de 40.000 mc, cu trei compartimente de stocare, au fost injectate bacterii în punctele critice pentru a reduce mirosurile şi există o perdea verde în fermă de 1000 de copaci. Patronii Nutrisuin se obligau să monteze o instalaţie de neutralizare a mirosului pe baza de senzori. Aceasta presupune că în momentul în care senzorii indică schimbarea direcţiei vântului spre oraş, instalaţia de neutralizare intră în funcţiune.

Încă din 2017 s-a vorbit despre o presiune publică având ca finalitate dispariţia fermei pentru a satisface interese imobiliare fiindcă nici Oradea, nici Marghita nu se puteau extinde în direcţia fermelor, deoarece nu pot fi emise autorizaţii de construcţie. La Oradea ferma de porci a lui Iosif Pazuric a fost relocată. Nutrisuin Marghita e situată spre Viişoara şi se intinde pe o suprafata de 8 ha, având o capacitte de 26.000 de capete.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Boron says:

  Sa vedeti ce miros este la Salacea si cate capete de suine a
  ingropat pe camp cu ocazia ciumei etc.
  Pazuric, mistocar de stilullui este un om fara scrupule.

 2. porcuzice says:

  Pute Marcel, pute.

  Cu patinoarul cum stam?

 3. Angajari BIHON

  Adeplast angajeaza personal

  Angajari BIHON

  PLASTOR S.A. angajează personal

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se pot face înscrieri pentru programul Rabla. Condiții, etape și sume alocate
  De azi, 14 mai 2021, persoanele fizice își pot crea conturile de utilizator în aplicația informatică în vederea înscrierii în Programul Rabla pentru Electrocasnice.

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Statui Vivante prezente la Oradea, la Enchante Rooftop & Social Lounge, o locaţie care îţi oferă privelişti asupra oraşului ce îţi taie respiraţia!
  Enchante ! Mă bucur să te cunosc! Încântat de cunostinţă! Nice to meet you! 1

  România

  Nunți și botezuri de la 1 iunie: Se renunță la restricționarea numărului de persoane, dacă toți participanții sunt vaccinați
  Liber la nunți și botezuri. Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul conferinței de joi că din date de 1 iunie se pot organiza evenimente private. 2

  România

  K.Iohannis: Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior și restricțiile pe timp de noapte. Spectatorii revin pe stadioane
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Palatul Controceni, că din data de 15 mai se va elimina portul măștii în exterior și restricțiile de noapte. 28

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.