bihon.ro Web analytics

Primarul de Marghita, iritat de faptul că UDMR vrea să-i limiteze atribuțiile. „Cred că jucăm tenis de masă”

De Veronica Bursasiu
Reactualizat la:

Primarul de Marghita, iritat de faptul că UDMR vrea să-i limiteze atribuțiile. „Cred că jucăm tenis de masă”

Reactualizat la:
Nu e prima dată când UDMR, prin diverși consilieri, încearcă să obțină de la primar sau din partea CL delegarea de atribuții către viceprimarul Demian Zsolt. S-a întâmplat și în cazul demersurilor pentru construirea creșei prin Ministerul Dezvoltării.
Scris de Veronica Bursasiu - Nu e prima dată când UDMR, prin diverși consilieri, încearcă să obțină de la primar sau din partea CL delegarea de atribuții către viceprimarul Demian Zsolt. S-a întâmplat și în cazul demersurilor pentru construirea creșei prin Ministerul Dezvoltării.

Darea în administrare a sălii de sport, situată pe str. Nicolae Bălcescu nr. 80, către Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita, a fost prilej de contre între directorul Liceului Teoretic „Horváth János”, consilier UDMR și președinte de ședință. Dacă opoziția la primarul independent avea întotdeauna cel puțin amendamente și remarci la propunerile primarului, acum comisiile au votat fără obiecții solicitarea.

Imediat după ce a spus că se bucură că o unitate de învățământ din oraș, CN „Octavian Goga”, unde a fost director actualul primar, va primi sala, consilierul UDMR Gabriella Nagy a reiterat o cerere: „Vă rog să ne ajutați să facem demersurile pentru sala de sport de la Liceul Teoretic «Horváth János»”. „Doamnă președinte-consilier, care vorbiți în calitate de director al Liceului «Horváth János», nu trebuie să mă rugați, pentru că este obligația mea civică și morală, de asta am intrat în cursa pentru fotoliul de primar. O voi onora cu toate proiectele care se pot implementa în acest oraș, indiferent despre ce școală este vorba, despre ce etnie sau zonă a orașului, indiferent dacă e vorba despre Marghita, Cheț sau Ghenetea”, a spus primarul de Marghita. Imediat, consilierul Gabriella Nagy a plusat și a cerut ca viceprimarul să fie mandatat pentru a se ocupa de acest proiect, pentru care există finanțare în bugetrul primăriei de un an și jumătate.

„Să vă limitați la atribuțiile dumneavoastră”

„Se pare că începem să jucăm tenis de masă. Dar este în regulă, doamnă președinte-director, în 25.06.2021 am primit o adresă în care dumneavoastră, în calitate de director, v-ați depășit atribuțiile. Vă rog să fie pentru ultima dată când dumneavoastră încercați să vă depășiți atribuțiile și să intrați în ale mele și să-mi sugerați o parte din decizii. În prima parte a adresei, mi-ați explicat foarte clar de existența studiului de fezabilitate pentru scoală, de necesitatea și oportunitatea proiectului – ceea ce e normal ca un director de școală să îi aducă aminte primarului, eventual să-l informeze cât de important și de oportun e un proiect. Dar în a doua parte, dumneavoastră îmi sugerați să deleg niște atribuții sub semnătură, ceea ce e ilegal. Eu de asta sunt ordonator principal de credite, pentru că răspund de toate proiectele, atât financiar, cât și civic și moral. Nu există posibilitatea de a delega sub semnătură. Sunt multe alte lucruri care se pot delega, iar domnul viceprimar se poate ocupa și dacă nu este delegat, pentru că și dânsul a fost votat de cetățeni, a fost votat de dumneavoastră, Consiliul Local, pentru a reprezenta și a se implica pentru interesul orașului. Deci domnul viceprimar se poate ocupa și de «Octavian Goga», și de «Horváth János» și de «Horea», în egală măsură, nu trebuie să fie delegat în mod special de mine. Dar stimată doamnă director, pe viitor, când îmi formulați o adresă, vă rog să vă limitați la atribuțiile dumneavoastră și să nu vă băgați în atribuțiile mele. Sunt atribuțiile mele de a delega, de a lua decizii, cui dau atribuții, ce semnez, care sunt prioritățile. Fiindcă sunt extrem de multe priorități, cresc presiunile pe toți angajații din primărie pentru a implementa proiecte, pentru a recupera proiecte stagnate în timp. Așadar, vă rog foarte mult să ne respectăm fiecare dintre noi atribuțiile. În atribuțiile mele de primar există educația, în atribuțiile dumneavoastră de director nu există primăria. Fiecare să ne limităm la ce avem de lucru. Dumneavoastră, dacă vă limitați la atribuțiile dumneavoastră și supravegheați promovabilitatea la bacalaureat, care sper că va fi în creștere față de anii anteriori, pentru mine va fi o mulțumire. Să ne limităm la acest nivel și de restul ne ocupăm fiecare la nivelul la care se află. Mulțumesc”, a spus primarul Marcel Sas Emil Adăscăliții.

Proiect „mișcat” într-o lună

„Eu nu am studii juridice, fapt pentru care am depășit cadrul cu acel cuvânt «drept de semnătură», în rest nu am intrat cu absolut nimic în atribuțiile dumneavoastră. Tot ceea ce am formulat în acea adresă trimisă domnului primar nu era nicidecum cu rea voință. Acel studiu de fezabilitate a primit număr de înregistrare în 25 septembrie 2020. Au trecut 9 luni cu banii în buget și nu s-a întâmplat nimic. Atât am vrut să subliniez, că existând finanțare pentru proiect, aș vrea să urgentez implementarea acestuia. Ca director și consilier în aceeași persoană, nu cred că am făcut ceva împotriva legii. Referitor la promovabilitatea de la bacalaureat, da, domnule primar, aveți dreptate. Noi școlarizăm din zona Marghita toți copiii care se înscriu. În aceste clase, într-adevăr sunt copii care nu ating pragul bacalaureatului, dar nu au avut oportunitatea de a învăța la profile care nu necesită ca finalitate examenul de bacalaureat. Din acest motiv, am implementat învățământul profesional, care este în al doilea an și să sperăm că această modificare în structura organizațională va duce la ridicarea nivelului de absolvire a examenului de bacalaureat”, a replicat Gabriela Nagy.

„Doamnă director, elevii dumneavoastră care dau bacalaureatul nu sunt cei care s-au înscris, sunt cei care au trecut de evaluarea națională. Ați spus că nu aveți studii juridice. Necunoașterea legii nu te absolvă de vină. Dacă nu aveți studii juridice, nu vă folosiți de termeni juridici, folosiți-vă doar de termenii pe care îi cunoașteți și limitați-vă la propoziții și afirmații pe care le-ați folosit și acum în ședință și le-ați folosit foarte elegant. În plus, dumneavoastră nu ați făcut o adresă în calitate de consilier, ci în calitate de director. Este un alt tip de comunicare între primar și director, respectiv între primar și consilier. Așadar, nu înțeleg de ce ați trimis aceeași adresă către alte două departamente, când e suficient dacă o trimiteți în mapă, iar primarul deleagă către compartimentele de resort. Puteați să o trimiteți către toate compartimentele din Primărie, pentru că tot la mine veneau și tot eu sunt cel care ia decizii. Sper să încheiem meciul acesta de tenis de masă, pentru că nu e nevoie de adrese, fiindcă e obligația mea morală și civică. Dacă eu nu mă încadrez conform așteptărilor oamenilor, nu voi fi votat. Dar nu e nevoie ca eu să fiu condiționat și să mi se sugereze cui să împart atribuții”, a spus primarul. Gabriela Nagy a declarat la rândul ei că nu dorește continuarea polemicii. „În maximum o lună, se va mișca proiectul”, a concluzionat primarul de Marghita.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Politica dezlocuirii: majoritarii, da, majoritarii! Vor ajunge sã cearã voie la minoritari. Da, minoritarii care nu respectã legea, taurul din minos, furios, says:

  Îndrãzneala imperialã a partenerului favorizat este contra legii. Şi se numeşte abuz.

 2. Qwertty says:

  E simpli consiliul local face legea unde codul administrativ nu dispune in ce priveste atributiile primarului!

 3. Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -B. 08.12.2021- 09.12.2021 - PL Marghita - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  52 de școli și grădinițe din Bihor, în online
  Un număr de 52 de unități de învățământ preuniversitar din județul Bihor vor fi nevoite să rămână în online, deoarece funcționează în localități în care rata de infectare este peste trei la mie, iar rata de vaccinare a personalului este sub 60%.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Comunicat de presă
  ANUNŢ DE FINALIZARE A PROIECTULUI ,,Extinderea capacităţii şi eficientizarea activităţii de producţie la Remoni Service Exim SRL prin crearea unei unităţi noi’.

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Sport local

  Ultima etapă din 2021 în Liga 3: CAO și Lotus Băile Felix joacă în deplasare
  Etapa a 15-a din eșalonul trei încheie sâmbătă sezonul de toamnă-iarnă. În Seria 10 singura echipă bihoreană care evoluează pe teren propriu este Luceafărul Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Comunicat de presă
  ANUNŢ DE FINALIZARE A PROIECTULUI ,,Extinderea capacităţii şi eficientizarea activităţii de producţie la Remoni Service Exim SRL prin crearea unei unităţi noi’.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sâmbătă, o nouă acțiune de colectare a DEEE
  Municipalitatea orădeană va organiza sâmbătă, 04 decembrie, o nouă acțiune de colectare a deșeurilor de echipamente electrice şi electronice.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.