Poliția locală Oradea a depistat imobile nedeclarate cu suprafața totală de 19.190 mp. Proprietarii au plătit impozit retroactiv pe 5 ani
Deși are un efectiv subdimensionat, Direcția Poliției Locale din cadrul Primăriei Oradea reușește, de 17 ani, să gestioneze domeniile pe care le are în competență, iar activitatea polițiștilor locali este tot mai apreciată de la an la an. Aceasta ar fi concluzia raportului de activitate pe 2024, prezentat în cadrul conferinței de presă susținute, în 6 februarie, de către directorul Samuel Milian, care a fost secondat de directorii adjuncți Monica Gall și Ioan Găluț.
Potrivit datelor prezentate de directorul Milian, norma prevăzută ar fi de un polițist la 1.000 de locuitori, iar Poliția Locală Oradea are 70 de angajați, ceea ce ar îndemna un raport de 0,33 la mia de locuitori. Comparativ, Poliția Locală Arad numără 180 de angajați la o populație de aproximativ 160.000 de locuitori. Cu toate că are un număr mic de oameni în subordine, conform datelor din raportul de activitate, Poliția Locală Oradea a primit la dispecerat, în 2024, un număr de 12.835 de apeluri/ sesizări telefonice, față de 8.277 în 2023, care au trebuit soluționate, iar prin intermediul Oradea City Report s-au primit 5.686 petiții online. Personalul care deservește dispeceratul are și atribuții în supravegherea, împreună cu Poliția Oradea, celor 700 de camere video amplasate pe raza municipiului.
Pentru descurajarea activităților cerșetorilor pe raza municipiului, polițiștii locali orădeni au intervenit pentru ridicarea acestora, însă de cele mai multe ori respectivele persoane se întorceau la cerșit. Pe lângă sancționarea contravențională, în 202 cazuri s-a confiscat de la cerșetori suma de 8.255 lei în 2024, față de 5.781 lei confiscați în 2023, sume care au fost virate la bugetul local.
În domeniul disciplina în construcții, Poliția Locală Oradea a întocmit 219 procese-verbale în cazul clădirilor ridicate fără autorizație de construire, mai vechi de 3 ani, și pentru care nu se achită taxe și impozite locale. Suprafața totală a imobilelor depistate că nu sunt înregistrate și nu sunt impozitate este de 19.190 mp, echivalentul a 190 de locuințe cu suprafața de 100 mp. Proprietarii acestor imobile au trebuit să achite impozit retroactiv pe 5 ani, și au plătit, în total, taxe penalizatoare de 703.00 lei. Tot în urma verificărilor în teren, au fost depistate 62 de terenuri neîntreținute, care vor fi supuse supraimpozitării în acest an.
Întrebat câte autovehicole sunt în parcul auto al direcției, Samuel Milian a declarat că Poliția Locală are 8 autovehicole pentru patrulare și intervenție, la care se adaugă 3 autospeciale destinate ridicării și transportului mașinilor parcate neregulamentar sau abandonate pe domeniul public. În privința ocupării abuzive a locurilor destinate persoanelor cu handicap, directorul Milian a afirmat că polițiștii locali orădeni au competența de a interveni, la solicitare, și în parcările private ale marilor complexe comerciale.

Foto: Sorin Martin Vereș
Trimite articolul
Xparcarea lui Lele din intersectia Baritiu cu Postavarului, facuta fara acte, pe trotuar, sub stalpul cu oprirea interzisa cu gardul dat la pamant in sfidarea oricarui bun simt, este impozitata? Nu de alta, dar politia locala, trece pe acolo si se uita la in alta parte
Atât aplicația Oradea City Report cât și activitatea Poliției locale sunt departe de ceea ce e normal!!
50% din banii descoperiti din valoare caselor sa fie dati politistilor, ca mor de foame, si sa isi continue scoala gimnaziala
Este ofensator când amenzile pentru parcarea în zone interzise se dau preferențial, pentru uni da pentru alții nu