bihon.ro Web analytics

Pro şi contra salariului minim de 60% din cel mediu la nivelul UE

De Dan Birta

Pro şi contra salariului minim de 60% din cel mediu la nivelul UE

Reactualizat la:
Socialiştii europeni propun introducerea unui mod de calcul unitar al salariului minim la nivel european care să garanteze o serie de salarii minime adecvate.
Scris de Dan Birta - Socialiştii europeni propun introducerea unui mod de calcul unitar al salariului minim la nivel european care să garanteze o serie de salarii minime adecvate.

Potrivit Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), prin introducerea „salariului minim european” se urmăreşte: stoparea migraţiei forţei de muncă; îmbunătăţirea nivelului de trai; crearea premiselor necesare pentru dezvoltarea viitoarei forţe de muncă.

Efecte

La prima vedere, această iniţiativă pare că va avea efecte pozitive pentru statele membre, în special pentru ţările mai slab dezvoltate din UE şi pentru cetăţenii europeni cărora li se garantează un nivel de trai satisfăcător, iar membri ai Comisiei Europene dau garanţii că la stabilirea salariului minim se va lua în calcul condiţiile economice şi sociale din fiecare stat membru, precum şi legislaţia internă cu privire la stabilirea nivelului salariului minim garantat.

Totuşi, sunt ţări care privesc cu scepticism această problematică, analizând îndeaproape efectele negative pe care le poate avea. Unele ţări cred că această măsură va duce la închiderea firmelor care nu pot susţine creşterea salarială. Altele consideră că acest lucru va duce la migrarea companiilor multinaţionale în alte state non-UE, unde forţa de muncă este mai ieftină şi la creşterea inflaţiei.

Noutatea din această initiativă este dată de modul de calcul prin care salariul minim ar fi determinat, acesta urmând să reprezinte 60% din valoarea salariului mediu per stat membru UE, acest aspect pentru ţările cu un nivel ridicat al salariului mediu presupunând un efort financiar semnificativ.

„Menţionăm că până la această dată ne aflăm doar în faţa unor propuneri ce urmează să fie înglobate sub forma unui proiect care va fi prezentat partenerilor sociali pe parcursul acestui an. După consultarea partenerilor sociali, daca se dovedeşte fezabilă, propunerea de stabilire a unui mod de calcul al salariului minim, unitar la nivel european, va fi introdusă în Planul de acţiune pentru anul 2021 al Comisiei Europene”, precizează reprezentanţii CNIPMMR.

În ţări precum: Danemarca, Suedia, Finlanda, Italia, Austria sau Cipru, salariul minim se stabileşte prin negocieri colective la nivel de ramură. Pentru a analiza impactul pe care proiectul de introducere a unui salariu minim la nivel european l-ar putea avea asupra întreprinderilor mici şi mijlocii din România, CNIPMMR realizează un Test IMM sub forma unui chestionar transmis membrilor CNIPMMR şi publicat pe paginile de socializare ale organizaţiei.

Fact box Salariu minim vs salariu mediu

Ţara salariu mediu net 2019 (EUR) salariu minim net 2019 (EUR) pondere
Franţa 2.225 1.386 62,29%
Germania 2.439 1.155 47,35%
Spania 1.806 900 49,83%
Polonia 952 440 46,21%
Ungaria 729 325 44,58%
România 667 264 39,58%
Bulgaria 508 242 47,63%

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Dezvoltare pe baze reale says:

  Salariul mai mare crește consumul și nu intrăm în criză macroeconomică, numai microeconomicul vrea profit uriaș.

 2. Mapamond

  Coronavirus: Pragul de 1 milion de cazuri de infectare la nivel mondial a fost depășit. Peste 50.000 decese
  Potrivit centralizărilor realizate de Universitatea Johns Hopkins, numărul de cazuri de infectare la nivel global cu virusul COVID-19, a depășit pragul de un milion.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pacienții de la UPU Spitalul de Urgență sunt testați de coronavirus
  Pacienții care se prezintă cu afecțiuni non-Covid la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, sunt testați și, în cazul în care sunt depistați și cu Covid, sunt direcționați către Spitalul Dr. Gavril Curteanu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mӧmax închide magazinele din Oradea și Timișoara
  În contextul pandemiei mondiale COVID-19, instituită și în România, retailerul austriac mӧmax respectă ordonanțele autorităților naționale și închide temporar cele două magazine din Timișoara și Oradea, până când situația va reveni sub control deplin și perioada de izolare la domiciliu se va sfârși.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  România a făcut într-o lună aproximativ jumătate din testele făcute de Germania într-o zi
  România a făcut primele teste de coronavirus în data de 2 martie, transmite Grupul de Comunicare Strategică. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stadiul lucrărilor la prelungirea drumului expres. Vezi când se estimează că se va deschide circulației
  Pe viaduct se face suprabetonarea. Drumul e aproape gata pe bucata Suişului - viaduct şi în lucru, pe bucăţica viaduct - ieşirea spre Biharia. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medic în izolare. Centrul de permanență Vadu Crișului închis
  Ca urmare a faptului că unul dintre medicii care asigurau asistență medicală la Centrul de permanență din Vadu Crișului a intrat în izolare, fiindcă a avut contact cu pacientul infectat cu COVID 19 din Bulz, unitatea medicală se închide.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.