bihon.ro Web analytics

Profesorul Mirela Tanc, decorată cu Ordinul pentru învățământ în grad de Cavaler

De Veronica Bursașiu
Reactualizat la:

Profesorul Mirela Tanc, decorată cu Ordinul pentru învățământ în grad de Cavaler

Reactualizat la:
20 de profesori și activiști în Educație au fost decorați de către președintele Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Naționale. Doi sunt bihoreni: profesoara de limba română Mirela Tanc, de la Școala Oltea Doamna, respectiv profesorul de limba rromani Ionel Cordovan, care activează acum la Inspectoratul Școlar Bihor.
Scris de Veronica Bursașiu - 20 de profesori și activiști în Educație au fost decorați de către președintele Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Naționale. Doi sunt bihoreni: profesoara de limba română Mirela Tanc, de la Școala Oltea Doamna, respectiv profesorul de limba rromani Ionel Cordovan, care activează acum la Inspectoratul Școlar Bihor.

„Astăzi, 1 Decembrie 2021, cu ocazia Zilei Naționale a României, am avut onoarea să fiu premiat de către președintele României, domnul Klaus-Werner Iohannis, cu Ordinul Meritul pentru învățământ în grad de Cavaler. În primul rând vreau să mulțumesc părinților mei pentru sacrificiile făcute și educația oferită, soției mele pentru sprijin și sacrificiu, precum și copiilor mei pentru înțelegere și ajutor.

Această distincție a fost posibilă prin nominalizarea făcută de Roma Education Fund și de către profesorul meu de suflet, Gheorghe Sarău, căruia îi dedic, în mod special, această distincție! Mulțumesc REF, mă înclin, domnule profesor Gheorghe Sarău”, a spus prof. Ionel Cordovan, care nu a uitat pe nimeni dintre cei care au contribuit la această performanță a sa. „Dedic acest premiu și cadrelor didactice care au contribuit la formarea mea profesională (înv. Filip Lucreția și Martin Maria; prof. Puiu Sever, Gurău Liviu, Pop Emilia), colegilor profesori de limba rromani din județul Bihor și din țară, conducerii Inspectoratului Școlar Județean Bihor (inspector școlar general Horea Abrudan, inspector școlar general adjunct Kéry Hajnal), precum și colegilor profesori de la Școala Gimnazială «Puiu Sever» Ineu. De astăzi, mă simt mai responsabil să contribui la asigurarea unui învățământ echitabil pentru copiii și elevii rromi, să sprijin cadrele didactice rrome și nerrome în realizarea unui act educațional de calitate, care să răspundă nevoilor reale de învățare ale elevilor! Cu siguranță, acest demers va fi posibil cu sprijinul domnului deputat Cătălin Manea și al colegilor din Grupul educațional pentru rromi”, este mesajul emoționant al profesorului Ionel Cordovan. Acesta este inspector şcolar pentru monitorizarea programelor privind accesul la educaţie (cu atribuţii suplimentare în fişa postului şi pentru minoritatea rromă ) și autor de manual de limba rromani.

La rândul său, prof. Mirela Tanc este o adevărată vedetă la nivel național și internațional.

Nominalizată la ceea ce e supranumit Oscarul în Educație – în Top 50 Global Teacher Prize, profesoara de limba română de la Școala Gimnazială Oltea Doamna a fost decorată în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ”, în cadrul aceleiași ceremonii de 1 Decembrie, condusă chiar de președintele României, Klaus Ionannis. Nu este pentru prima dată când profesoara orădeană primește o invitație de la Președinție, în urma performanțelor obținute la catedră.

„Excelenţa Sa, Domnul Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României, are plăcerea de a invita pe Doamna Mirela Tanc la dezbaterea «România la Centenar»”. Aşa suna invitaţia lansată de Preşedintele României pentru profesoara orădeană în 2018, cu prilejul unui eveniment organizat pe 15 martie, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni. Invitația venea atunci după ce Mirela Tanc a apărut pe lista scurtă a celor nouă câștigători ai premiului „Global e-Innovation Award – 2017” de la MUGU International Foundation (MIF), India. În acest context, dascălul orădean era declarat cel mai inovativ profesor din România.

Anii trecuți, trei profesori bihoreni care predau în afara granițelor au fost premiați cu Ordinul Meritul pentru Învățământ: Simina Gherţan, profesoară de limba română și de engleză la Grădiniţa bilingvă româno-maghiară, Mihaela Baicu la Şcoala generală bilingvă de naţionalitate română – ambele predau în Micherechi, un sat din Ungaria, și Marius Miheţ , lector universitar la Universitatea “Comenius” din Bratislava, Slovacia, unde preda limba română.

Ordinul Meritul pentru Învăţământ este o decoraţie care se poate acorda cetăţenilor români sau străini, personal didactic, de cercetare ştiinţifică şi alte categorii de personal, care au merite deosebite în dezvoltarea învăţământului de diferite tipuri, niveluri şi forme de organizare şi în cercetarea ştiinţifică sau au contribuit la strângerea legăturilor dintre instituţiile de învăţământ din străinătate şi cele din România. Însemnul ordinului este o cruce cu braţele egale, confecţionată din argint, emailată alb, având aplicată în centru o torţă aprinsă, iar printre braţe are petrecută o cunună din frunze de laur.

 

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Vasyion says:

  Sa fii decorat de presedintele tarii tale este o mandrie pentru orice, problema este ca acest Ciolanis, ca de altfel si Basescu sunt doua canalii care nu fac cinste functiei pe care o au sau au avut-o. Felicitari d-na profesoara.

 2. ioio says:

  domnul cu masca sub nas a fost amendat? Poti fi si profesorul lu peste, romanu e facut sa nu respecte legea.

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul Țiplea cere adoptarea „la timp și transparent” a bugetelor locale pe 2022
  Primăriile care nu pot adopta bugetul în termenul legal își vor desfășura activitatea pe baza bugetului din anul precedent. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A început „The Jogger Show": Noul model al gamei DACIA este prezentat în cadrul unui show ONLINE
  Pe parcursul evenimentului, desfășurat sub forma unui show online, se va organiza o sesiune de Q&A, cu diferite premii și surprize pentru participanți.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -D. 31.01.2022 - 04.02.2022 - COR mt jt Alesd (anuntate cu 2 zile)

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gabriel Ghilea, numit subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării
  Fiul fostului deputat PNL de Bihor, Gavrilă Ghilea, este subsecretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! După Gojdu, Liceele Ady Endre, Greco-Catolic și Emanuel intră în online
  Datorită numărului de elevi și profesori infectați cu Omicron, și Liceul Teoretic „Ady Endre” a decis să intre cu toate clasele în online. 3

  România

  Președintele Iohannis, declarații după ședința CSAT: Ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil
  România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, spune Klaus Iohannis. 6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.