bihon.ro Web analytics

Proiect pentru orientarea tinerilor în carieră

Reactualizat la:

Proiect pentru orientarea tinerilor în carieră

<p>Foto: Mălina Maria Guler</p>
Reactualizat la:
Tinerii din judeţele Békés (Ungaria) şi Bihor vor fi sprijiniţi să se orienteze mai bine în carieră cu ajutorul unui proiect transfrontalier.
Scris de farcas - Tinerii din judeţele Békés (Ungaria) şi Bihor vor fi sprijiniţi să se orienteze mai bine în carieră cu ajutorul unui proiect transfrontalier.

Tinerii bihoreni vor afla mai ușor care meserie li se potrivește mai bine. Asta se va întâmpla cu ajutorul unui proiect cu finanțare europeană, în valoare de peste 2,5 milioane de euro. Proiectul cu titlul „Rețea transfrontalieră pentru susținerea dezvoltării carierei profesionale din regiunea de graniță” este rezultatul eforturilor comune a cinci parteneri. Este vorba de Societatea Caritabilă „Don Orione” din Oradea – partenerul principal al proiectului, AJOFM Bihor, Camera de Comerţ şi Industrie a Judeţului Békés (Ungaria), Oficiul Guvernamental Békés şi Fundaţia Judeţului Békés pentru Dezvoltarea Afacerilor.

Proiectul are o valoare de 2.561.094,08 euro şi o durată de implementare de 24 de luni (01.03.2019 – 28.02.2021). Este cel mai mare proiect de acest tip, implementat de o agenţie de ocupare din România.

Lansare

Conferinţa de lansare a proiectului în România a avut loc luni, 22 iulie 2019, în Cetatea Oradea (în Ungaria lansarea a avut loc în urmă cu două săptămâni). Au fost prezenţi partenerii de proiect, reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Formare Profesională (ANOFM), reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate, antreprenori, reprezentanţi ai IMM-urilor. Proiectul va fi implementat în Judeţul Békés din Ungaria şi Judeţul Bihor.

La lansare a participat şi prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu, deşi acesta avea programată o altă activitate. „Am un motiv special să particip la această lansare. Este o mare asemănare între ceea ce faceţi şi ceea ce face Prefectura Bihor. Este singura agenţie judeţeană care implementează un astfel de proiect, din câte ştiu eu. Şi Prefectura Bihor a reuşit să acceseze un proiect cu finanţare europeană pe tema migraţiei, în valoare de 300.000 de euro”, a subliniat prefectul în cuvântarea sa.

„Obiectivul principal al proiectului este de a creşte calitatea locurilor de muncă în regiunea vizată prin crearea unui sistem care să permită exploatarea mai bună a talentelor existente în judeţele Bihor şi Békés. Proiectul se vrea să fie un răspuns pentru multe dintre dificultăţile socio-economice cu care se confruntă cetăţenii fără loc de muncă din cele două judeţe”, a subliniat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Activităţi

În cadrul proiectului va fi dezvoltat un sistem de consiliere în carieră pentru tinerii (şi nu numai) din judeţele unde va fi implementat, majoritatea fiind formată din persoane care se află la începutul carierei profesionale.

Serviciile oferite îi vor susţine pe aceştia pentru a-şi identifica parcursul profesional în funcţie de abilităţile şi cunoştinţele lor, dar şi ţinând cont de tendinţe actuale şi viitoare ale pieţei muncii.

AJOFM Bihor va organiza în cadrul proiectului două „Burse ale locurilor de muncă şi de orientare în carieră”. Se estimează că la fiecare „Bursă” vor participa 3.000 de elevi, profesori şi părinţi. Fiecare „Bursă” se va derula pe perioada a două zile.
O activitatea nouă, preluată de la partenerii din Ungaria, este organizarea unui birou mobil, care să asigure o vizibilitate mai bună a serviciilor publice de ocupare.

„Acest birou mobil va străbate, timp de 18 luni, cel puţin 50 de comunităţi locale din judeţul Bihor. De serviciile lui, constând în informare şi consiliere profesională, vor beneficia cel puţin 1.000 de persoane”, a explicat Békési Csaba.

Tot în cadrul proiectului va fi construit un Centru de orientare în carieră, în cadrul Liceului Don Orione.
De asemenea, în cadrul proiectului va fi elaborat studiul „Plan de acţiune comun pentru o piaţă a forţei de muncă integrată în zona graniţelor România – Ungaria”. Vor mai fi organizate două worshop-uri şi o conferinţă internaţională pentru specialişti.

De unde s-a născut ideea

Despre ideea proiectului au vorbit reprezentanţii Societăţii „Don Orione”. Părintele Mihai Fechetă, preşedintele societăţii, a prezentat istoricul şi misiunile acesteia. „Tinerii sunt furtuna sau soarele zilei de mâine, în funcţie de cum noi ne angajăm să-i formăm”, a precizat părintele Mihai Fechetă, citându-l pe Don Luigi Orione.

„Societatea de mâine va fi o societate cu furtuni, dezamăgiri sau soare, în funcţie de cum noi de implicăm astăzi. Acesta este scopul Societăţii «Don Orione», împreună cu dumneavoastră, dragi parteneri. Nu vom rezolva problemele toate, dar putem să fim o picătură în această societate. Să facem ceva mai bun”, a încheiat Mihai Fechetă.

„Acest proiect a pornit cu o idee care a reuşit să îi atragă pe toţi partenerii. Citisem un studiu al Forumului Economic Mondial de la Davos, unde specialiştii spuneau că în urma revoluţiei tehnologice, în urma acestui tăvălug, vom ajunge în România la 60% şomaj. Asta se va realiza datorită dispariţiei a mai multor meserii. Altele vor apărea, desigur. Am început să gândim, împreună cu partenerii, să vedem ce am putea face. Am auzit un cercetător care spunea că inteligenţa telefonului mobil, plus inteligenţa umană, este o constantă. Noi credem că, totuşi, putem schimba această constantă cu o orientare bună în carieră”, a precizat Peter Miheller, manager de proiect, profesor la Don Orione.

Acesta este de părere că schimbul de cunoştinţe între parteneri şi colaborarea între aceştia va avea o importanţă majoră.
Beneficiari ai proiectului vor fi toţi tinerii din Bihor. „«Totul pentru a face binele». Pentru că ăsta este motto-ul Congregaţiei Don Orione”, a încheiat managerul de proiect.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  STROPI își face prieteni noi
  ABA Crişuri este prezentă în COMUNITECA cu ateliere de protecția resurselor de apă.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ajutor pentru combustibil
  Peste 17.000 de fermieri primesc ajutor de la stat pentru combustibilul folosit în 2019, a anunțat Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).

  BIHON Sport local

  CSC Sânmartin a pierdut duelul cu bihorenii de la Fuzesgyarmat
  Formația bihoreană de Liga a III-a, CSC Sânmartin, a pierdut meciul de pregătire susținut în Ungaria, pe terenul echipei Fuzesgyarmat, lider în Liga a III-a, Seria Est.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Nouă”, de la byron
  Formaţia byron a lansat sâmbătă seara, la Oradea, cel mai nou album, „Nouă”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sinucidere șocantă: un orădean a fost decapitat de un tren la Timișoara
  Incidentul șocant s-a petrecut sâmbătă după-amiaza în Gara de Nord din Timișoara. Orădeanul Cosmin Bele s-a sinucis după ce a postat un mesaj de adio: „PUIUKA MEA, acum chiar vin la TINE".

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cererea Unică de Plată se depune în perioada 2 martie – 15 mai
  În perioada 2 martie – 15 mai 2020 la Centrul Judeţean şi la Centrele locale ale APIA Bihor se vor depune Cererile Unice de Plată în cadrul Campaniei 2020.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.