bihon.ro Web analytics

Proiect pentru restaurarea unei bijuterii arhitectonice: Casa Darvas – La Roche

Reactualizat la:

Proiect pentru restaurarea unei bijuterii arhitectonice: Casa Darvas – La Roche

Reactualizat la:
Devenită Muzeu, Casa – reper arhitectonic al Oradiei - ar urma să beneficieze de un proiect care s-o pună cu adevărat în valoare.
Scris de Demian - Devenită Muzeu, Casa – reper arhitectonic al Oradiei - ar urma să beneficieze de un proiect care s-o pună cu adevărat în valoare.

Municipiul Oradea vrea să restaureze Casa Darvas – La Roche printr-un proiect cu finanţare europeană, botezat „Restaurarea Casei Darvas – La Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural Secession”. Faţada Casei poartă urmele indiferenţei comunităţii şi a vremurilor vreme de câteva zeci de ani.

Municipalitatea orădeană a identificat deja posibilităţile de finanţare oferite de Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Zeci de ani, Casa Darvas a găzduit clubul FC Bihor, dispărut azi. Faţada Casei arată jalnic.

Proiectul vine în întâmpinarea unor nevoi identificate la nivelul Municipiul Oradea legate în principal de nevoia de conservare și restaurare a patrimoniului cultural și istoric în contextul promovării valorificării turistice și a nevoilor de servicii publice conexe necesare vieţii moderne, transmite Biroul de Presă al Primăriei Oradea. Casa Darvas – La Roche face parte din Ansamblul Urban – Centru Istoric Oradea, fiind clasificată ca monument istoric – o adevărată bijuterie arhitectonică în stil Art Nouveau – Secession.

Accesul la obiectivul de patrimoniu se poate face de pe strada Iosif Vulcan nr. 11, ceea ce oferă accesibilitate directă prin căi de comunicații locale fiind la o distanță de aproximativ 1 km de drumul național DN 19 și drumul european E79.

Creaţia fraţilor Vágó

Acest obiectiv de patrimoniu este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură din Oradea fiind o creație reprezentativă a fraților László şi József Vágó, constituind o capodoperă constructivă a orașului prin modernitatea ei excepțională conferită de valențele avangardiste ale compoziției spațiale, ale purismului volumetriei și ale rafinamentului decorației. Azi punct de reper în cadrul patrimoniului arhitectural al Oradiei, imobil care a fost construit între anii 1909-1912 de către fraţii Vágó pentru Darvas Imre, un întreprinzător evreu în domeniul exploatării lemnului. Alfred La Roche a fost un bancher din Elveţia, finanţator şi apoi acţionar alături de Darvas, în afacerile derulate de industriaşul orădean. Ulterior, în anii 30 o familie din oraş a cumpărat imobilul, noii proprietari devenind ulterior victime ale Holocaustului. Câteva zeci de ani, imobilul a găzduit inclusiv clubul FC Bihor, la parter, moştenitorii proprietarilor locuind la etaj.

Preluată integral de către municipalitatea orădeană, casa a devenit azi un Muzeu Art Nouveau. Accesul la etajul casei muzeu se face contracost, un bilet costând 5 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Noi reguli RCA: constatarea amiabilă se va face electronic, reguli simple pentru mașina la schimb
  Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a aprobat un proiect de normă care aduce modificări substanțiale Normei 20/2017 privind asigurările auto în România. Actul normativ a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pianina e din nou în Parcul Libertăţii
  Pianina din Parcul Libertăţii, aflată în grija Fundaţiei Comunitare Oradea, este din nou la dispoziţia orădenilor pentru a aduce un plus de frumos în viaţa oraşului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorean dat dispărut după ce a plecat la lucru în Deva. L-ați văzut?
  Polițiștii bihoreni fac un apel către persoanele care pot să ofere informații despre Bodog Balazs, în vârstă de 31 de ani, din localitatea bihoreană Vaida.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Sport local

  Cristian Lupuț și-a găsit angajament. Se va duela cu echipele bihorene în sezonul viitor

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost semnat contractul pentru podul nou din Nimăiești
  Podul vechi peste Valea Beiușele va fi înlocuit cu unul nou, valoarea construcției fiind de 2 milioane de lei.

  BIHON Sport local

  Misiune imposibilă pentru CAO 1910

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.