bihon.ro Web analytics

PSD, din Opoziție cu... drag de Bihor

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

PSD, din Opoziție cu... drag de Bihor

Reactualizat la:
Scris de Călin Corpaș

Ajunși în Opoziție pe toate planurile, pesediștii de Bihor au idei pentru amendamente la adresa bugetului de stat, croit de Guvernul Cîțu. Însă unele investiții se cer încă din timpul guvernărilor Dragnea.
„From Russia with Love”. Este titlul celui de-al doilea film ce-l înfățișa pe agentul 007 în acțiune, într-un blockbuster al anilor ’60. Similar, scena politică bihoreană este aglomerată de „agenți” a căror imagine îi înfățișează în roluri în bună măsură distorsionate față de ceea ce oglindește prisma la care se raportează marele public.
2021 este anul care va da măsura mandatelor cu care au fost însărcinați liberalii Bolojan și Birta. Aceștia se luptă să realizeze proiectele mari asumate, precum drumul expres Arad – Oradea, cele două centuri de la Aleșd și Beiuș, drumul de legătură Oradea – A3, dar și noile drumuri din Zona Metropolitană, laolaltă cu proiectele importante de infrastructură din Oradea, precum redesenarea bulevardului Nufărul – Cantemir, pasajele și parcarea subterană din Centrul Civic.
Între timp, după eșecul electoral din 2020, PSD Bihor încearcă să puncteze atât prin Opoziția de pe plan local, cât și prin bezelele pe care liderii PSD Mang și Bodog le trimit bihorenilor din Parlament. Dacă liberalii B&B își măsoară puterile prin proiecte de infrastructură uriașe, care vin la pachet cu deranj, demolări și contestări, Mang și Bodog vin cu o plajă largă de cerințe către Guvernul Cîțu. Acestea sunt menite să dea bine atât în fața primarilor, cât și a șoferilor, a enoriașilor, dar și în fața pacienților și aparținătorilor care au călcat pragul spitalelor locale. Problemele nu sunt, totuși, de ieri, de azi.

Ce vrea PSD de la Guvernul Cîțu

Mang și Bodog solicită un munte de bani de la bugetul de stat pentru două drumuri naționale, pentru Catedrala ortodoxă, pentru PNDL, pentru spitale și Facultatea de Medicină, Din opoziție, pesediștii își aduc aminte și de copiii din Băile 1 Mai.

Rămasă în doi parlamentari după plecarea Steluței Cătăniciu, filiala PSD Bihor încearcă să-și sublinieze activitatea parlamentară. Aceștia cer fonduri de la Guvern pentru proiecte în valoare de 545 de milioane de lei, în Bihor!

Deputatul Ioan Mang este preocupat de continuarea proiectelor primăriilor pe PNDL – un program ce și-a arătat limitele, pe alocuri, cu lucrări începute și abandonate sau prost executate. 46 din cele 66 de amendamente depuse la legea bugetului de stat de către Mang și Bodog se referă la aceste obiective de investiții locale din Bihor.

„Vrem să ne asigurăm că aceste obiective de investiții vor primi în continuare finanțarea necesară din partea guvernului”, spune Mang, referindu-se la proiectele locale pentru apă-canal, asfaltări și modernizări de drumuri comunale, rețele de gaz sau centre medicale de permanență.

Cost: 200 milioane de lei!

„Sigur, aceste sume sunt inițial credite de angajament și se transformă în credite bugetare pe măsura execuției lucrărilor”, precizează Mang.

Asfalt în județ, mozaic la Catedrală

Pesediștii cer bani și pentru două drumuri naționale din Bihor, ce arată, în continuare, foarte prost. Este vorba despre DN 19B Marghita – Suplacu de Barcău (22,8 km) și DN 1P Uileacu de Criș – Spinuș – DN 19E (22,3 km).

„Circulația pe aceste drumuri a ajuns un chin, iar starea lor afectează în mod evident confortul participanților la traficul rutier și pune în pericol siguranța călătorilor”, motivează Mang.

Chit că cele două drumuri au fost lăsate uitării și în timpul guvernării PSD din anii 2016-2019. Cost: 100 milioane de lei. PSD Bihor cere 1,1 milioane de lei și pentru noua Catedrală ortodoxă din Oradea, prin bugetul Secretariatului pentru Culte. Este vorba despre pictura murală în mozaic.

„Până în anul 2020 s-a reușit executarea și montarea a 180 mp de mozaic mural, cât și a celor 8 icoane din mozaic, montate pe catapeteasmă. Pentru anul 2021, cât și în anii următori, Episcopia dorește continuarea acestui proiect, următoarea etapă cuprinzând o porțiune de mozaic de aproximativ 200 mp. Credem că este de datoria Guvernului să sprijine financiar acest lăcaș de cult atât de important pentru toți ortodocșii din județul nostru”, crede de cuviință șeful PSD Bihor.

Copiii din Băile 1 Mai…

Amendamentele vizează și dotarea spitalelor din Bihor, inclusiv cu echipamente de protecție împotriva incendiilor, având în vedere deficiențele reliefate de tragicele evenimente de la spitalul din Piatra Neamț și de la Institutul Matei Balș, de anul trecut.

Senatorul Florian Bodog solicită fonduri și pentru noua construcție a secției de copii din Băile 1 Mai, parte a Spitalului de Recuperare. Clădirea arată jalnic și pune în pericol atât copiii, cât și cadrele medicale. Din păcate, nici cât a fost ministru al Sănătății, orădeanul Bodog nu a reușit să facă ceva palpabil pentru unitatea de copii din Băile 1 Mai. Chit că această clădire nu mai corespunde normelor sanitare și de siguranță fizică.

„Nu deficitul bugetar e marea problemă a țării, ci deficitul de grijă al guvernanților față de viața românilor”, precizează acum Bodog.

Costuri cu spitalele: 175 milioane de lei, la care se adaugă 20 de milioane pentru Spitalul MAI “Avram Iancu” din Oradea. Pe lista amendamentelor apare și reabilitarea clădirii Facultății de Medicină și Farmacie din Piața 1 Decembrie, dar și reamenajarea podului acesteia pentru spații de învățământ.

„Reabilitarea clădirii facultății nu mai suferă amânare, iar prin reamenajarea podului, vom contribui la îmbunătățirea procesului educațional”, spune Bodog, fost decan la Medicină. Cost: 49 milioane de lei.

7 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ana Ipatescu says:

  De ce se alocă din bugetul țării pentru catedrale? De ce salariile preoților se plătesc din banii publici ? De ce sunt obligate toate cultele să participe la salariile si construirea de biserici ortodoxe? Neoprotestanții își construiesc biserici și plătesc preoții lor din banii enoriasilor, fără a fi o povară pe bugetul de stat, implicit pe cetătenii care nu sunt ortodocși.

 2. mirela says:

  Parlamentarii vor sa-si faca campanie in comunitatile de unde vin si cer tot timpul bani pentru biserici care cei mai multi dintre ei sunt sifonati de cei care se ocupa cu ridicarea lacasurilor care s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie dar ele sunt aproape tot timpul goale iar cheltuirea banilor nu este verificata de nimeni, unii preotii profitand din plin de fondurile alocate si contributiile private sponsorizari, bisericile ar trebui sa fie autonome fara bani de la stat cum sunt in Franta, Germania etc.

 3. claudiu says:

  cand era ministru cretinul bodog, cladirea era imaculata?
  cat de cretin poti sa fii, bodog o dovedeste, sa ai functie, sa poti sa faci ceva si sa taci

 4. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Intrare gratuită la expoziţa dedicată generalului Traian Moşoiu
  La Muzeul Oraşului Oradea se lansează cu ocazia zilei de 20 aprilie proiectul „Exponatul lunii”. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ucigașul din Tinca, arestat preventiv. Bărbatul și-a ucis soția pentru că a refuzat să facă sex cu el
  Bărbatul din Tinca, ce și-a ucis și îngropat femeia pe malul Crișului Negru, a fost plasat în arest preventiv. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânăr de 18 ani din Bihor, în arest pentru tentativă de omor. I-a aplicat victimei mai multe lovituri de cuțit
  Un tânăr de 18 ani a fost arestat preventiv, pe 17 aprilie 2021 pentru tentativă de omor.

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Întreruperi de apă în Sânmartin și în cartierele Grigorescu și Tineretului din Oradea

  BIHON Sport local

  Sportivul orădean Alex Creț s-a oprit în turul III la CE de judo
  Desfășurat la Lisabona (Portugalia), Campionatul European de judo pentru seniori a reunit la start cei mai buni judoka ai continentului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  20 aprilie, 102 ani de la Ziua Eliberării Oradiei - festivități în cadru restrâns
  Primăria anunță că, și anul acesta, din cauza pandemiei de Covid 19 și a restricțiilor aferente, festivitățile de 20 aprilie se vor ține în cadru restrâns, fără participare publică. 10

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gestul lui Șovre inspiră: Erling Haaland a donat un tricou cu autograf asociației SOS Autism Bihor
  Președintele Asociației SOS Autism Bihor, Simona Zlibuț a anunțat că luni, la sediul asociației a ajuns un colet surpriză, din partea fotbalistului Erling Haaland. Pachetul conține un tricou personal semnat, mai multe fotografii cu autografe și o scrisoare.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.