bihon.ro Web analytics

Răsturnare de situație: Se rejudecă procesul prin care statul român a plătit aproape 400 milioane euro fraților Micula

De Veronica Bursașiu
Reactualizat la:

Răsturnare de situație: Se rejudecă procesul prin care statul român a plătit aproape 400 milioane euro fraților Micula

Reactualizat la:
Marea Cameră a Curţii de Justiţie a UE a anulat decizia prin care patronii European Drinks obţineau despăgubiri de 400 milioane de euro, bani achitaţi deja în 2019.
Scris de Veronica Bursașiu - Marea Cameră a Curţii de Justiţie a UE a anulat decizia prin care patronii European Drinks obţineau despăgubiri de 400 milioane de euro, bani achitaţi deja în 2019.

CJUE a trimis cazul spre rejudecare la Tribunalul UE. Statul Româna a plătit deja aceşti bani către fraţii Micula în decembrie 2019, după ce oamenii de afaceri au blocat conturile Romatsa, Nuclearelectrica şi Conpet pentru recuperarea banilor.

Guvernul a plătit din Fondul de Rezervă suma de 912,5 milioane lei, astfel încât Romatsa – adică regia care dirijează traficul aerian din România – să nu își înceteze funcționarea. Plata a fost făcută în baza unui titlului executoriu în România în hotărârea arbitrală din dosarul arbitral nr. ARB/05/20, pronunțată de Curtea de Arbitraj Internaționala a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (Cauza Micula)”.

Procesul a început în 2013, ca urmare a sistării în 2004 de către Guvernul Năstase a ajutorului de stat acordat către trei companii deținute de frații Micula, Curtea arbitrara a luat decizia ca statul să plăteasca 84 milioane de dolari.

Acum, Curtea de Justiție a UE vorbește despre erori ale Tribunalului UE, afirmând că „măsura de ajutor vizată a fost acordată după aderarea României la Uniune, Tribunalul a săvârșit o eroare de drept considerând Comisia necompetentă ratione temporis să adopte decizia în litigiu”.

Conform unui comunicat al Curții de Justiție a Uniunii Europene din 25 ianuarie 2022 „Hotărârea în cauza C-638/19 P, Comisia/European Food și alții Tribunalul a săvârșit o eroare de drept atunci când a constatat necompetența Comisiei de a examina, în lumina dreptului ajutoarelor de stat, despăgubirea plătită unor investitori suedezi de către România în executarea unei hotărâri arbitrale .Deși această hotărâre a admis argumentația acestor investitori potrivit căreia acest stat membru abrogase în mod nelegal o schemă de stimulente fiscale înainte de aderarea sa la Uniune, măsura de ajutor vizată de Comisie a fost totuși acordată după această aderare ”.

Sumele obținute de frații Micula sunt în baza unui tratat din2002 dintre Regatul Suediei și România, tratat privind promovarea și protejarea investițiilor al cărui articol 2 alineatul (3) prevede că fiecare parte contractantă va asigura întotdeauna un tratament just și echitabil investițiilor investitorilor celeilalte părți contractante. În plus, tratatul prevede că diferendele dintre investitori și țările semnatare sunt soluționate de un tribunal arbitral. În 2005, în cadrul negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană, guvernul român a abrogat o schemă națională de stimulente fiscale în favoarea anumitor investitori în regiuni defavorizate.

„Apreciind că, prin abrogarea schemei de stimulente fiscale, România și-a încălcat obligația de a asigura un tratament just și echitabil investițiilor lor în conformitate cu tratatul , mai mulți investitori suedezi au solicitat constituirea unui tribunal arbitral în vederea obținerii reparării prejudiciului cauzat. Prin hotărârea arbitrală din 11 decembrie 2013, acest tribunal a obligat România la plata către respectivii investitori a sumei de aproximativ 178 de milioane de euro cu titlu de daune interese. În pofida faptului că Comisia Europeană a pus în gardă în diferite rânduri autoritățile române cu privire la necesitatea de a respecta în acest dosar normele și procedurile aplicabile în materia ajutoarelor de stat, acestea au plătit investitorilor suedezi despăgubirea acordată de tribunalul arbitral ”, se arată în comunicatul CJUE.

În 2015, Comisia a calificat plata acestei despăgubiri drept ajutor de stat incompatibil cu piața internă, a interzis punerea sa în aplicare și a dispus recuperarea sumelor deja plătite. Sesizat cu mai multe acțiuni, Tribunalul a anulat această decizie , în esență pentru motivul că Comisia a făcut uz retroactiv de competențele sale pentru fapte care erau anterioare aderării României la Uniune la 1 ianuarie 2007.

”Tribunalul a plecat astfel de la premisa că ajutorul vizat fusese acordat de România la data abrogării schemei de stimulente fiscale, și anume în anul 2005. În recurs, Curtea, întrunită în Marea Cameră, a anulat această hotărâre a Tribunalului și a confirmat competența Comisiei de a adopta decizia în litigiu, trimițând cauza spre rejudecare”. Curtea consideră că acordarea ajutoarelor de stat este o ”măsură susceptibilă să determine o denaturare a concurenței de natură să afecteze schimburile dintre statele membre. În speță, Curtea constată că dreptul la repararea prejudiciului invocat de investitorii suedezi, deși izvorăște din abrogarea, cu încălcarea tratatului, a schemei de stimulente fiscale de către România, nu a fost conferit decât prin hotărârea arbitrală din 11 decembrie 2013, care nu doar că a constatat existența acestui drept, dar l-a și cuantificat. Prin urmare, abia la finalul procedurii arbitrale investitorii au putut obține plata efectivă a despăgubirii, chiar dacă aceasta vizează parțial repararea prejudiciului pe care pretind că l-au suferit pe parcursul unei perioade anterioare aderării României la Uniune ”,se arată în comunicatul CJUE.

20 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Cosmin says:

  Persoane non grata……

 2. Prost e cine da says:

  Mai i-a banii inapoi daca ai de la cine, aceasta plata de 400 milioane euro a fost o mare pacaleala a fratilor din cucuceni care au spoliat statul ilegal, dat de autoritati care acum ar trebui pusi la despagubiri desi firmele lor aveau datorii imense la sta,t fara macar sa faca o compensare a datoriilor, dar guvernantii s-au grabit repede sa le dea cei 400 milioane rapid, asta fost o mare escrocherie, iar statul sa vedem cum ii executa pe fratii bogatasi cu bani de la stat obtinuti ilegal.

  • justforlaugh says:

   Mai degraba Mikula a impins banii catre el(i). Statu e facut din oameni, or fi avut si acestia participatiunea lor, politica si finaciara.

 3. Qwerty says:

  Alo? Credeti ca mai sunt solvabil? Au dosit toti bani, plus ce a mai tocat pictoras prin Elvetia si UK!

 4. xxx says:

  Eu zic sa le dea primaria Oradea banii, pentru cat au dezvoltat acest oras. Absolut toate spatile detinute in oras si cladiri, cu exceptia sediului lor, sunt in ruina , multe s-au prabusit cum e cladirea de colt Maniu cu Jean Kalvin, s-au autobaza pe pe Atelierelor plina cu zeci de masini abndonate, sau magazinele de la blocuri cu gratii din anii 90, hotelurile in paragina. Mari investitori.

 5. Nutuc says:

  1 cei mai mari evazionisti sunt tratii micula 2 in china pt frauda fiscala de peste 1 milion dolari ..poti fi executat 3 ce sa recupere ca au scos bani din tara 4 scia care au semnat sa dea banii la scesti evazionisti aceia sa fie trimisi in puscarie ….si la evazionisti confiscat tot nene …5 ..cum naiba esti in faliment da iti cumperi elicopter ….6 …putem vb multe scrie multe este prea mare coruptia in Romania ca sa fie legea pt toti egala…..multe de scris zero efect…

 6. Tazz Popa says:

  statul a instituit sechestru asigurator in vederea recuperarii celor 400 mil de euro?

 7. Carena says:

  Doi ticăloşi nemernici. Victoraş cretinul la fel ca ei. Două familii de escroci!

 8. hirt cali says:

  multumim guvernului orban catu si marelui calator ciolanis

 9. gigi says:

  Cum sa dai 400 de mil de eur unor jegosi care au muls statul roman timp de 20- de ani? nu o sa mai vedem nimic inapoi din ei….. Cand a auzit victoras i-sa gripat motorul si acum se trateaza tot pe banii nostri:)) Ar trebui ca staul sa le confiste toate proprietatile lasate in paragina….. Acesti ”investitori” sunt genul de care mai bine sa nu ai parte. hai Victoras tzipa teancu…fara numar.

 10. Banii recuperati says:

  Nu e nici o rasturnare de sutuatie ci mai degraba o revenire la normal prin care fratii micula trebuie sa dea banii 400 mil. de euro inapoi iar cei care le-au dat banii trasi la raspundere, ei nu trebuia sa primeasca nici un ban deoarece au umblat numai cu escrocherii. iar capitalul suedez este doar in mintea lor. daca i ar fi avut capital suedez cum afirma nu faceau bisnita cu casetofoane in anuk 1990, asta e o inventie dea lor.

  • Unul oarecare says:

   Ai vorbit in loc sa taci.Ce era sa faca statul Roman sa nu de a bani si sa ramina cu spatiul aerian inchis si cu centrala de la Cernavoda blocata.Ca SMECHERI cu sleachta lor de avocati au stiu pe ce sa puna sechestru!Si pe ce sa puna acuma statul sechestru pe care bunuri ca totul este in paragina ati mai vazut ceva produse de ale lor sau unitati care functioneaza?In afara ca Victoras isi spala gentile de la masina cu sampanie de 300 dolari sticla si ca parcheaza elicopterul pe o parcare ca nu este semnul de interzicere in rest MUIE ca doar sant numere suedeze.Au plecat frumusel din tara si bani ii vedem inapoi cand vedem tezaurul de la rusi

 11. Anonimul says:

  Astept cu nerabdare noutati la ora de varf si audienta maxima. Pana una alta cineva isi spala cu sampanie rotile masinilor … pe banii cetatenilor Romaniei.
  Sa nu fiu inteles gresit toata stima pentru mediul de afaceri pur romanesc, insa fara furaciuni si subterfugii avocatesti, iar Justitia sa fie oarba, sa cantareasca drept, apoi daca este o vinovatie sa taie… in carne vie.

 12. unul says:

  Sa li se puna sechestru imediat pe tot ce au altfel jegosi frati o iau la goana in Suedia nu vor da prejudiciul nici o data de buna voie ca asa a hotarat un tribunal doar ei au dreptul de a recupera prejudiciile de la statul roman.

 13. Leonardo opincii says:

  Plânge Mona Lipsa.

 14. cacamaca says:

  gasca de securisti pupincuristi
  distrugatori de tara
  cu voiculescu si etc in frunte
  bahahaha

 15. România

  Noi reguli RCA: constatarea amiabilă se va face electronic, reguli simple pentru mașina la schimb
  Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a aprobat un proiect de normă care aduce modificări substanțiale Normei 20/2017 privind asigurările auto în România. Actul normativ a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pianina e din nou în Parcul Libertăţii
  Pianina din Parcul Libertăţii, aflată în grija Fundaţiei Comunitare Oradea, este din nou la dispoziţia orădenilor pentru a aduce un plus de frumos în viaţa oraşului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorean dat dispărut după ce a plecat la lucru în Deva. L-ați văzut?
  Polițiștii bihoreni fac un apel către persoanele care pot să ofere informații despre Bodog Balazs, în vârstă de 31 de ani, din localitatea bihoreană Vaida.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Sport local

  Cristian Lupuț și-a găsit angajament. Se va duela cu echipele bihorene în sezonul viitor

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost semnat contractul pentru podul nou din Nimăiești
  Podul vechi peste Valea Beiușele va fi înlocuit cu unul nou, valoarea construcției fiind de 2 milioane de lei.

  BIHON Sport local

  Misiune imposibilă pentru CAO 1910

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.