Școala Doctorală de Istorie, Departamentul de Istorie și Centrul de Studii Interdisciplinare din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării de la Universitatea din Oradea consideră că măsura va avea consecințe grave asupra formării culturale, civice și identitare a tinerei generații.
„Solicităm Ministerului Educației și Cercetării menținerea Istoriei ca disciplină esențială în trunchiul comun, cu cel puțin două ore pe săptămână la toate clasele de liceu, așa cum este în toate țările Uniunii Europene. Este imperativ să oferim tinerilor o educație istorică solidă, care să le permită să înțeleagă trecutul pentru a construi un viitor mai bun”, se arată într-un comunicat transmis de prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, Decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.
Profesorii subliniază că diminuarea orelor de Istorie afectează gândirea critică, identitatea națională și calitatea educației umaniste. În numeroase sisteme educaționale europene, Istoria ocupă un rol central în curriculum, fiind crucială pentru formarea cetățenilor responsabili.
„Atragem atenția asupra faptului că Istoria nu poate fi înlocuită cu discipline izolate, rupte de contextul general al trecutului. Introducerea unor discipline obligatorii precum „Istoria evreilor. Holocaustul” sau „Istoria comunismului din România” este importantă, dar acestea trebuie integrate într-un curriculum coerent, care să permită elevilor înțelegerea evoluției istorice în ansamblul său, nu doar prin episoade izolate”, se precizează în comunicat.
Comunicatul este susținut de cadre didactice din cadrul Universității din Oradea, specialiști în domeniul istoriei și educației.
Trimite articolul
XDE CE ? Limba romana este oricum stalcita ,istorie in functie de context.Asa ca ……
cu David, la capsuni cu el!
Doar se stie ca Istoria a fost este sí van fi scrisa de invigâtori a razboaielor a nevoile superputerilor/vecinilor cu arme sau de dictatori dictaturi care e la “putere” Orice altceva e Doar niste povesti sí interpretāri din partea lu……Suntem ín sec XXI sí tót O fortam cunoaszerea lexicala Invatamantul inca e la sec XVIII sí stim ca avem probléma analfebitismului functional Dar ne trebe Latina Istorie Relugie ín Plusz cā Doar de asta O sa fimmari sí mândri
S au speriat profii de istorie, nu i asa??? Ca doar si fara istorie se poate trai f.f.bine! Unii invata istorie, altii matematica,fizica,chimie….. e perfect asa. Si asa tineretul nu citeste carti, si traiesc bine mersi. Deci??? Eu am invatat acum 40de ani,si abia am trecut cu 5, ca doar materiile reale m au interesat. Habar nu aveam de istorie, si am terminat si facultatea! Si am lucrat 35 de ani,m am si pensionat, si si acuma urasc istoria. Asta e!
În sfârșit , poate nu este prea târziu, o reacție din partea unui for, care poate schimba ceva !!