bihon.ro Web analytics

Refuză Universitatea Oradea mâna întinsă de Primărie!?

Reactualizat la:

Refuză Universitatea Oradea mâna întinsă de Primărie!?

Reactualizat la:
Președintele Senatului Universității Oradea refuză supunerea la vot a parteneriatului tehnic privind realizarea Masterplanului „Campus Universitar”.
Scris de Demian - Președintele Senatului Universității Oradea refuză supunerea la vot a parteneriatului tehnic privind realizarea Masterplanului „Campus Universitar”.

Oradea. Senatul Universității din Oradea s-a întrunit, luni, în ședință ordinară. La ședință a luat parte și primarul Ilie Bolojan, care le-a explicat celor prezenți ce presupune obiectivul de investiții „Masterplan Campus Universitar Oradea – spații de cazare și complementare pentru studenți (corpurile C1 și C2)”.

În ședința din 29 octombrie 2018, Senatul și-a dat acordul de principiu pentru această asociere, doar cu condiția obținerii autorizației exprese a proprietarului terenului (Ministerul Finanțelor – n.r.).

Totodată, senatorii Universității au cerut atunci Primăriei Oradea ca, după recepția finală a lucrărilor, să pună la dispoziția Universității din Oradea clădirile C1 și C2, cu titlu de folosință gratuită pe termen nelimitat, în baza unui contract agreat de ambele părți.

Bolojan le-a explicat

La ședința de luni, primarul Ilie Bolojan le-a explicat senatorilor că dreptul de administrare se stabilește unilateral prin Hotărâre de Guvern sau a proprietarului bunului public dat în administrare (în cazul de față, amplasamentul lucrării ce face obiectul parteneriatului tehnic se află în administrarea Universității din Oradea – n.r.), permițându-i titularului său să folosească și să dispună material de bunul primit în administrare, în condițiile legii ori în cele stabilite în actul de constituire.

„Atâta timp cât Universitatea din Oradea este administratorul amplasamentului lucrării – teren, proprietate publică a Statului Român, fără ca prin actul de constituire a dreptului de administrare să se fi stabilit unilateral limitări ale acestuia și prin natura sa parteneriatul să nu contravină legii învățământului, considerăm că nu se impune necesitatea obținerii autorizației exprese prin Hotărâre de Guvern”, a precizat Bolojan.

Referitor la transmiterea căminelor în administrarea Universității cu titlu de folosință gratuită, pe durată nelimitată, Bolojan a argumentat cu articole din Codul Civil (care reglementează regimul juridic al acestui drept) că acestea se acordă, cu titlu gratuit, pe termen limitat.

Nici argumentele legale și nici oportunitățile acestui proiect prezentate de primar, nu par să-l fi lămurit îndeajuns pe președintele Senatului Universității din Oradea, Sorin Curilă. Așa se face că acesta a refuzat să pună pe ordinea de zi acest subiect – nu doar în ședința de luni, dar nici marți (ieri – n.r.). Chit că majoritatea covârșitoare a membrilor Senatului Universității au cerut asocierea cu Primăria Oradea pentru construcția căminelor în campus.

Fără cvorum

Refuzul lui Curilă de a pune pe ordinea de zi acest punct și a identificării, de comun acord, a unor noi soluții pentru materializarea neîntârziată a proiectului, i-a înfuriat la culme pe studenții senatori care, împreună cu unii dintre profesori, au părăsit ședința.

Sorin Curilă le-a spus celor prezenți că propunerea se va regăsi pe ordinea de zi a ședinței din ianuarie 2019, după ce va primi avizul Serviciului de Patrimoniu și al celui Juridic al Universității.

Astfel, proiectele de pe ordinea de zi nu au mai putut fi votate din lipsă de cvorum, iar Senatul a reprogramat ședința pentru marți, 18 decembrie.

Punctul 9 al ședinței – „Dezbatere cămine în Masterplan Campus Universitar” a născut noi controverse, deoarece președintele Senatului a amânat discuțiile pe marginea acestui subiect la finalul ședinței, pretextând că necesită dezbateri mai lungi și e necesară prezența unui jurist.

Sub orice critică

Deși studenții s-au opus, solicitând să se respecte ordinea de zi, ședința a continuat cu alte subiecte, iar la final s-au reluat discuțiile despre Masterplan. Nu doar studenții, ci și majoritatea membrilor în Senat i-au solicitat lui Curilă să supună la vot parteneriatul. Acesta a refuzat din nou. Pentru că nu s-a ajuns la un numitor comun, Curilă a părăsit ședința.
„L-a adus pe juristul Romulus Indrieș, care ne-a explicat că parteneriatul nu poate fi semnat. Noi am solicitat supunerea la vot a cererii așa cum a fost trimisă de Primărie, să nu amânăm, pentru că proiectul riscă să se piardă. Reacția sa de azi a fost sub orice critică și ne-a lăsat cu un gust amar. Să părăsească sala cu zâmbetul pe buze e inadmisibil. Din punctul nostru de vedere, domnul Sorin Curilă nu mai reprezintă interesele Universității. De aceea solicităm public demisia acestuia. Noi vom continua cu procedura de revocare”, a spus Mădălina Cseh, președintele studenților în Senatul Universității.

Curilă și “condițiile legii”…

Pe de altă parte, Sorin Curilă a declarat pentru Jurnal Bihorean/bihon.ro că mai importante decât Masterplanul au fost subiecte precum „Metodologia de concurs pentru posturile neocupate”, respectiv „Documentație pentru proiect și parteneriat – Parc Științific și Tehnologic pentru Consiliul Județean Bihor”.

„Între celelalte subiecte, la final au avut loc discuții pe marginea dezbaterii la care a participat și domnul primar Ilie Bolojan. Colegii mei și-au exprimat opiniile. Suntem pentru dezvoltarea Masterplanului, și e nevoie de această investiție. Este necesară pentru Universitatea Oradea colaborarea cu Primăria Oradea, dar am cerut ca demersurile să se facă într-un cadru legal. Cu alte cuvinte, este necesară obținerea acordului proprietarului terenului (Ministerul Finanțelor) pentru a demara acest proiect. Noi ne-am dat acordul de principiu pentru această asociere (la sfârșitul lunii octombrie 2018), iar o amânare cu două săptămâni, pentru a pune lucrurile în ordine, nu ar fi o piedică în calea proiectului. Repet, sunt pro dezvoltarea proiectului, dar în condiții legale”, a explicat Sorin Curilă.

Chestionat în legătură cu gestul său de a părăsi sala de ședințe și de solicitarea studenților de a demisiona, Sorin Curilă a răspuns: „Azi am plecat după ce am epuizat toate subiectele de pe ordinea de zi. La finalul ședinței a avut loc o nouă dezbatere asupra Masterplanului, în care fiecare și-a putut exprima opinia. Urmează să cuprind propunerile, transmise în scris, într-un material coerent întocmit de Comisia de Patrimoniu. Materialul avizat de Serviciul Juridic și CA îl voi supune aprobării Senatului universitar în ședința din ianuarie 2019. Astfel, mi-am desfășurat activitatea în condițiile LEN 1/2011 și ale ROF Senat. Mi-aș dori foarte mult să găsesc înțelegere, apreciere și susținere din partea colegilor din Senat pentru toată activitatea pe care am desfășurat-o urmărind permanent respectarea Legii”.

Cu toate acestea, studenții susțin că președintele Senatului nu are nicio scuză, fiindcă știa că termenul este scurt. Studenții îl acuză pe Curilă de rea-voință.

„Putea să ceară ieri propunerile în scris, deși mi se pare absurd, pentru că nu au fost propuneri, ci i s-a solicitat supunerea la vot a cererii așa cum a fost transmisă de cei de la Primărie. Ce nu vrea domnul Curilă să înțeleagă e că noi ne dăm acordul de parteneriat, iar după aceea de avize și autorizații se ocupă Primăria”, a mai punctat Cseh.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Rezultat negativ și pentru bărbatul izolat la Infecțioase. 148 de autoizolați, iar cifrele sunt în urcare
  Și rezultatul probelor de laborator pentru bărbatul internat în izolator la secția de Infecțioase a Spitalului Curteanu este negativ, la fel ca cel al femeii internată și ea în același loc.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Alcoolemie de 1,54 la mie: bihorean prins beat criță și cu permisul suspendat la volan
  Un bărba de 40 de ani din Popești a fost oprit de polițiști în timp ce conducea un autoturism, având permisul suspendat și sub influența băuturilor alcoolice.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  DSP Bihor: Definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19)
  Direcția de Sănătate Publică Bihor a transmis joi, 27 februarie, definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Eveniment caritabil cu rochii de mireasă și rochii de seară pentru Noel
  Târgul, ce are drept scop strângerea de fonduri pentru micuțul Noel, va avea loc duminică, 1 martie, în sala Florica Ungur unde vor fi expuse rochii de mireasă, rochii de seară și accesorii pentru nuntă.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vineri, ziua porților deschise la pompieri: demonstrații, prezentare echipamente și exerciții demonstrative
  Vineri, între orele 10:00 – 14:00, pompierii din Bihor pot fi vizitați și admirați când fac demonstrații.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un vitezoman, de 61 de ani, a rămas fără permis
  Un cetățean maghiar a rămas făra permis, dupa ce a fost prins de poliție conducând cu viteză.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.