bihon.ro Web analytics

Reorganizare cu scandal la Școala de Arte Francisc Hubic

De Georgiana Anghel

Reorganizare cu scandal la Școala de Arte Francisc Hubic

Reorganizările de la Școala de Arte Francisc Hubic îi nemulțumesc pe angajați
Profesorii de la Școala de Arte Francisc Hubic ar fi fost forțați să semneze o hârtie prin care au renunțat la statutul de profesori și au fost transformați în experți.
Scris de Georgiana Anghel - Profesorii de la Școala de Arte Francisc Hubic ar fi fost forțați să semneze o hârtie prin care au renunțat la statutul de profesori și au fost transformați în experți.

Un nou conflict apare în peisajul cultural orădean. După fuziunea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor cu Şcoala de Arte Francisc Hubic Oradea, statutul profesorilor angajați la „Francisc Hubic” se va modifica. Conducerea instituției spune că aceste schimbări trebuie făcute pentru a intra în legalitate, doarece după înființarea Centrului de Cultură al Județului Bihor, care are în subordine și instituția de învățământ, statutul școlii s-a schimbat și, potrivit legii, nu mai poate avea angajați profesori. „Din decembrie, potrivit Ordonanței 118, sub care noi funcționăm, nu putem să avem angajați profesori. Singurele variante sunt cele de experți cu atribuții de predare”, a declarat managerul CCJ Bihor, Florin Marian Mariș-Hinsu. El a precizat că schimbările au stârnit unele nemulțumiri, însă spune că reorganizarea a fost făcută după modele din țară și că legea trebuie pusă în aplicare. „Unii profesori sunt nemulțumiți, sunt obișnuiți cu statutul de profesori”, a mai spus managerul. El a adăugat că după reorganizare, atribuțiile angajaților rămân aceleași, doar că pe lângă activitatea de predare și evaluare, vor mai avea de organizat și participat la evenimentele CCJ Bihor.

Reorganizare abuzivă

Sub protecția anonimatului, un profesor ne-a spus că au fost forțați în această reorganizare, făcută fără un dialog real, în mod abuziv și într-o lipsă totală de transparență. „Am fost obligați să semnăm acordul pentru a renunța la funcția de profesor și pentru a trece pe funcția de expert gradul unu. Ni s-a spus că dacă nu semnăm, ne pierdem postul. Acordul s-a făcut în școală, pe o foaie fără antet, fără nimic, semnată și ștampilată de domnul manager. Este aberant și umilitor ce se întâmplă. Încercăm să rezolvăm situația, pentru că nu ni se pare normal ce se întâmplă. Suntem subordonați acestui centru (Centrul de Cultură al Județului Bihor – n.red.), dar tot școală ne numim, la fel vom preda, la fel vom face evaluare și vom nota elevii. Nu există transparență în tot acest demers, este un abuz. Din partea managementului nu avem susținere, încercăm să ajungem la domnul Bolojan”, ne-a precizat un profesor.

Bani mai puțini

Angajații școlii spun că aceste schimbări se vor simți și la buzunar, pentru că tuturor le scad veniturile. Dacă în calitate de profesori aveau un salariu de bază și plata la oră, după ce vor fi transformați în experți, vor avea toți un salariu fix. „O parte dintre noi ne-am dat toate gradațiile, prin transformare în experți, cei cu gradul unu vor avea o scădere semnificativă de venit. Înainte aveam salariu fix și plata cu ora. Acum vom avea doar salariul fix și nu vom mai avea nicio posibilitate să evoluăm”, a mai declarat sursa citată. Un alt profesor, tot sub anonimat, spune că după mai bine de 30 de ani de activitate, va ajunge să câștige un salariu de debutant.

Trebuie să intre în legalitate

Legat de acuzațiile profesorilor, managerul Școlii de Arte Francisc Hubic recunoaște că probabil lucrurile au fost făcute din scurt, însă tuturor le-a fost explicată situația. „Profesorii nu au fost obligați să semneze acel acord. Legea le dă șansa, dacă își dau acordul să renunțe la statutul de profesor, să rămână pe post pe perioadă nedeterminată. Altfel, rămân pe perioadă determinată și se va organiza concurs pentru postul respectiv”, a explicat managerul Florin Marian Mariș-Hinsu. El precizează că toate modificările și baza legală au fost trecute în acord, astfel încât profesorii să știe ce semnează. Mai mult, el adaugă că majoritatea vor avea creșteri salariale. „Tuturor le cresc salariile, mai puțin în două cazuri din zece, în care scad salariile cu aproximativ 250 de lei net”, spune managerul. El recunoaște însă că veniturile ar putea să scadă, așa cum susțin angajații, deoarece vor pierde plata cu ora. „Această schimbare trebuie făcută pentru a intra în legalitate”, a conchis Mariș-Hinsu.
Profesorii își pun speranțele în președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan. Aceștia au solicitat o audiență și speră să găsească înțelegere la șeful CJ Bihor. „Dacă va fi luată o decizie, voi face precizări”, a declarat Ilie Bolojan.

 

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. .. says:

  „Dacă va fi luată o decizie, voi face precizări” – tu trebe adus la instanta cat mai repede.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Omagiu adus eroilor din Apuseni, la 8 ani de la tragedia aviatică
  Membrii West Alpine Off Road au depus flori, au aprins lumânări și s-au rugat în locul în care și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Descoperire șocantă în Bihor: Bărbat dispărut în primăvara anului trecut, găsit spânzurat într-o pădure
  Cadavrul bărbatului a fost descoperit luni după-masă, într-o pădure de pe raza localității bihorene Butani, comuna Măgești. Doi săteni care treceau prin zonă l-au observat și au anunțat autoritățile. 1

  România

  George Simion, stropit cu cerneală la Iași, în Piața Unirii. Manifestanți cu pancarte „AUR și Șoșoacă nu reprezintă Iașiul”
  Cu prilejul Zilei Unirii, în centrul Iașului s-au strâns sute de oameni - unii susținători AUR, alți contestatari ai Alianței pentru Unirea Românilor. Liderul formațiunii politice, George Simion, prezent la Iași, a fost stropit pe față și haine cu cerneală. 8

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  13 din 17 bănci comerciale vând euro cu peste 5 lei
  Lovitură pentru români chiar în zi de sărbătoare. Treisprezece din cele șaptesprezece bănci comerciale vând euro cu peste 5 lei.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un bărbat de 32 de ani din Șuncuiuș s-a sinucis. Cu o zi înainte a postat un mesaj alarmant pe Facebook
  Un bihorean de 32 de ani a decis să-și pună capăt zilelor în cursul zilei de duminică, 23 ianuarie. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un nou Premiu de Merit pe Viaţă pentru artistul fotograf Ştefan Tóth István
  Festivitatea de premiere a avut loc în cadrul Săptămânii Culturii Maghiare.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.