bihon.ro Web analytics

Românii pleacă din țară pentru salarii mai mari

De Dan Birta

Românii pleacă din țară pentru salarii mai mari

Békési Csaba și Raluca Turcan recunosc că salariile mai mari i-ar putea ține pe români în țară
Pentru păstrarea muncitorilor români în țară și readucerea celor care au plecat este nevoie de creșterea reală a salariilor.
Scris de Dan Birta - Pentru păstrarea muncitorilor români în țară și readucerea celor care au plecat este nevoie de creșterea reală a salariilor.

Motivul real pentru care românii aleg să plece în străinătate ţine de nivelul veniturilor care pot fi obţinute în România, este de părere ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

„Românii preferă să plece în străinătate, într-o piaţă a muncii liberă, cu joburi mai bine plătite de foarte multe ori în străinătate şi aleg să plece în loc să caute un loc de muncă în ţară. În România sunt locuri de muncă, dar pentru a le ţinti avem nevoie de calificare şi de formare mult mai aplicate şi de asemenea de o interacţiune pe care încercăm să o simplificăm între angajaţi şi angajatori. Dar nu mai puţin important este şi nivelul de salarizare pe care putem să-l asigurăm în România, pentru că motivul real pentru care românii aleg să plece de multe ori în străinătate este cel care ţine de nivelul veniturilor”, a afirmat Raluca Turcan, la Topul Naţional al Firmelor Private, organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Ministrul Muncii a explicat că nivelul mic al veniturilor din România a reprezentat motivul pentru ca Guvernul a iniţiat din timp dezbaterea privind creşterea salariului minim pe economie pentru anul viitor.

2.550 de lei, salariul minim în 2022

Raluca Turcan, de la Oradea: Salariul minim va crește, taxele pe muncă nu scad

„De aceea am iniţiat dezbaterea din timp a procedurii de majorare a salariului minim pe economie, şi aici vă mulţumesc dumneavoastră, celor din Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, că ne-aţi fost parteneri. Aţi fost parteneri alături de sindicate şi am încercat să stabilim un nivel care pentru dumneavoastră, ca reprezentanţi ai mediului de afaceri, părea mare, pentru sindicate părea acceptabil, iar pentru oameni poate că părea insuficient. Dar cu toate acestea, într-un acord comun, am agreat ca de la începutul lui 1 ianuarie salariul minim să crească la un nivel de 2.550 de lei, cu o majorare a de 10% pe net, ceea ce pentru mulţi angajatori poate să reprezinte un efort greu de susţinut, şi pentru asta eu vă mulţumesc, în calitate de ministru al Muncii, că aţi acceptat un strigăt de ajutor care până la urmă şi noi ca autorităţi, dar şi dumneavoastră ca angajatori, l-aţi primit din partea celor care lucrează pentru dumneavoastră”, a spus Raluca Turcan.

Creșterea salariilor este și soluția avansată de Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, pentru readucerea în țară a românilor care au plecat la muncă în străinătate.

„Angajarea muncitorilor străini este o soluție de moment. Pentru o perioadă scurtă. Muncitorii străini sunt mai volatili, se acomodează mai greu și azi sunt la lucru, iar mâine pot fi găsiți pe o autostradă din țările vestice. Nu poți să te bazezi pe ei. Soluția pe termen mediu și lung este aducerea muncitorilor români din străinătate. Asta înseamnă însă creșterea salariilor și a calității vieții și, implicit, creșterea prețurilor”, consideră Békési Csaba.

Topul firmelor

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a organizat, vineri, 5 noiembrie 2021, cea de-a 29-a ediţie a Topului Naţional al Firmelor Private din România, unul dintre cele mai mari evenimente de recunoaştere a meritelor antreprenorilor, prin promovarea celor mai performante afaceri din România.
La eveniment au fost premiate companiile româneşti care au înregistrat performanţe economice notabile şi au adus valoare comunităţii şi economiei şi care se bucură şi de recunoaştere la nivel european şi internaţional.

17 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Anonimul says:

  Coana Turcan nu mai bine pleci mata (din tara), iar ceilalti sa ramana sa muncesca cinstit si remunerati acatarii, convenabil ?

 2. web says:

  Formidabil. Aceasta femeie a inventat mersul pe jos, sau asa credde ea. Parca nu se stie asta si parca nu se stie ca ei cu legile lor stupide au dus la ceasta situatie. Politicieni cretini alesi cu 30% din cei care au drept de vot. In mare parte clientela de partid si neamuri. Celorlalti, 70%, le e scarba de ploiticieni.

 3. Eugen says:

  În concluzii investiți în asfalt și poduri ca să rămâneți singurii în țară care se dau pe ele

 4. UnTold says:

  Nimic nu ati facut! Bekesi deja a facut radacini fara sa faca nimic, Turcan a facut radacini fara sa faca ninic .Cei care ar putea sa faca ceva, pleaca sau au de ales sa ramana si sa va suporte. Asa e cu plecatul asta…unii mai repede altii mai tarziu!… dar daca se uita la realizarile voastre, tot mai multi pleaca.

 5. Textul dintre ghilimele nu l-a spus către antreprenori, dl. BOLOJAN, niciodată says:

  Ridicarea salariului în Oradea? S-a ocupat cineva?,, Eu am impozite grele, taxe multiple, trebuie un salariu mai mare decât o pensie”! Cine poate sã creadã că și este normal ca salariul minim pe economie sã fie egal cu pensia? Cine poate sã creadă? Raluca Turcan.

 6. Salariul net este 1300 de lei nu de euro, doamna Turcan says:

  Acesti indivizi parca sunt o adunatura de restantieri de la sorbonica noastra. Habar n-au pe ce lume traiesc. Ei se screm sa mereasca nimicul cu 10%. Solutia pentru a nu mai pleca romanii din tara este una singura, aceea de a situa salariul minim la 7000 de lei, iar pentru a mai avea si pretentia sa se intoarca cineva deja plecat si integrat dincolo, ei bine, aici vorbim de salariu minim de la 10000 de lei in sus. Nu uitati ca aproximativ 45% din aceste sume ajung la stat prin taxe, impozite, etc. Adica omul ar ramane cu vreo 750 de euro in mana. Foarte putin si asa. Este mare deranjul cu plecatul asta, ii incurca rau asta cu libertatea pe ‘antreprenorii’ lu’peste. Le dau o solutie, sa se angajeze unii pe altii, intre ei, asa macar vor rezolva problema cu forta de munca necalificata.

 7. Q says:

  Romanii normali pleaca din cauza imbecililor care ne inconjoara
  Ro e o tara populata de tampiti
  De idioti
  De cretini

 8. Unu says:

  Doamna Curcan, nu doresti sa pleci matale la Moscova, ca se fac angajări la mausoleul lui Lenin. Se cauta numai tute și retarzi din pnl psd usrlgbt.
  Poți sa ii duci cu tine și pe ciolacu și pe barna.
  Drum bun.

 9. Gabi says:

  Romani pleacă din tara din cauza politrucilor parveniți și împuțiți care ii plătesc cu salariul minim pe economie, iar ei iau salarii exorbitante fără sa facă mai nimic dimpotrivă mai sifoneaza și banii publici, atribuie lucrările firmelor de casa de multe ori la prețuri de câteva ori mai mari decât valoarea reala a lucrărilor pentru a-și însuși comisioane grase prin care se îmbogățesc politrucii tâlhari.

 10. Vasi says:

  ”Cresterea salariilor “”…. Si cum vrei sa faci asta ??? Din pix fortand patronatul si asa supraimpozitat sau v-ati gandit sa mai scadeti impozitul pe salarii! Daca va scapa, va aduc aminte ca51% din salarul brut merge la stat ! Pacat ca Olguta n’a terminat mutarea impozitelor la angajat cu plata impozitelor de catre angajat! Daca fiecare, lunar ar trebui sa vireze mai bine de jumatate din leafa la Trezorerie n’ati mai trai nici unu!!!

  • Vasile says:

   Aia era o măsură bună. Să-și ia fiecare salariul în mână și din banii primiti să împartă taxele. Ca la americani, pe raft pui prețul fără TVA că taxele nu rămân la patron. Și atunci să căscați ochii mai bine când decideți fiecare ce votați.
   Dar la maimuța carpatină așa ceva nu e posibil. Ăștia nu știu să scrie sau să citească, ce să își calculeze taxele.

 11. pnlizsh*t says:

  Pai normal ca pleaca pentru salarii mai mari ca sa aiba bani sa va plateasca voua taxele, nui asa mai liberalilor dezvoltati de la pmo in frunte cu chelul magic. Dezvoltarea cere bani bani bani, mai ales firmelor de casa. Citeam ce disperat era bihorel ca Cseke trimite bani la Diosig si nu mai stiu unde. Pai normal ca era disperat, banii aia nu mai pot sa ajunga la pnl, si asa nici lui nu ii mai pica nimic. Si se mai mira stupid-raluca ca pleaca oamenii din tara…

 12. Ati says:

  Captain Obvious strikes again .

 13. Cetatean says:

  Romanii normali pleaca din cauza imbecililor care ne inconjoara
  Ro e o tara populata de tampiti
  De idioti
  De cretini

  ACESTA ESTE COMENTARIUL CU CARE SUNT DE ACORD. ROMANII PLEACA DIN TARA DIN CAUZA ROMANILOR. SI NU DOAR CA SA MUNCEASCA. CA SA TRAIASCA.

 14. Paul says:

  Doua gunoaie… unu mai mare ca celalalt.. Tara de kkt

 15. marius says:

  Merita plecat si daca nu ai salar mai mare, doar sa nu ii mai vezi si auzii pe idiotii care conduc tara, sa scapi din acest spital de nebuni care e Romania

 16. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul șef al Poliției Locale din Oradea a fost condamnat la 5 ani de închisoare
  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul polițist local Paul Kover a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Karpaten Bistro Haus, un restaurant orădean în stil bavarez! Evenimente private, meniul zilei, happy hour 1+1 gratis, muzică live, livrări la domiciliu!
  Orădenii care doresc să servească un meniu deosebit cu specific bavarez o pot face aproape de centrul orașului, la Karpaten Bistro Haus. Localul este situat pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 77/A, pe locul fostului restaurant Intim.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Festivalul Baroc în Cetate: Oradea devine capitala muzicii baroce
  A doua ediție a Festivalului Baroc se va derula în perioada 23-31 mai 2022.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  An pregătitor pentru studenții străini din cadrul Universității din Oradea
  Studenții străini au la dispoziție un an pentru a învăța limba română, în cadrul unui program dezvoltat de Facultatea de Litere din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 1,3 milioane de euro pentru Universitate din Oradea în cadrul Erasmus+
  Universitatea din Oradea se află în topul alocărilor de fonduri pentru proiectele de mobilitate Erasmus+. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Aleșii din Vadu Crișului, la „Trezoreria domnească” din Hajduszoboszló
  În cadrul unui proiect comun finanțat de către BGA (Ungaria), o delegație de 12 persoane din Vadu Crișului a făcut cunoștiintă cu oportunitățile de vizitare oferite de localitatea maghiară Hajduszoboszló.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.