Sala polivalentă din Oradea, la 70%. Noul termen de finalizare: 31 iulie 2021. Apar modificări în proiect

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

Sala polivalentă din Oradea, la 70%. Noul termen de finalizare: 31 iulie 2021. Apar modificări în proiect

Cseke și Birta, pe șantierul polivalentei din Oradea, sâmbătă, 9 ianuarie 2021.
Reactualizat la:
Suprafața de joc va fi adusă la noi standarde iar sistemul de sonorizare va fi ultra-performant, spune ministrul Cseke, aflat în vizită pe șantier, împreună cu primarul Birta. Ministerul susține grosul lucrărilor, iar Primăria Oradea are în sarcină cofinanțarea de 20%, la care se adaugă sistemul de încălzire și amenajările exterioare.
Scris de Călin Corpaș - Suprafața de joc va fi adusă la noi standarde iar sistemul de sonorizare va fi ultra-performant, spune ministrul Cseke, aflat în vizită pe șantier, împreună cu primarul Birta. Ministerul susține grosul lucrărilor, iar Primăria Oradea are în sarcină cofinanțarea de 20%, la care se adaugă sistemul de încălzire și amenajările exterioare.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila și primarul Oradiei, Florin Birta au vizitat sâmbătă șantierul noii săli polivalente din Oradea. Cu această ocazie, jurnaliștii au fost informați că gradul de execuție al sălii este de 70%. O parte din învelitoarea sălii a fost realizată, suprafața de joc de pe terenul mare fiind acum pe jumătate acoperită. La proiectul în valoare totală de 112 milioane de lei (circa 23 de milioane de euro) suportat în principal de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, Primăria Oradea contribuie cu o confinanțare de circa 5,2 milioane de euro. În plus, Primăria are în responsabilitate componenta de încălzire pe apă geotermală, dar și amenajările exterioare, și acelea estimate la circa 5 milioane de euro.

Termen optimist. Ce își asumă ministerul

Termenul de finalizare al lucrării a fost decalat cu o lună, de la 30 iunie la 31 iulie 2021. Ministrul Cseke spune că această decalare se datorează faptului că Ministerul Dezvoltării și CNI au acceptat ca, la solicitarea Primăriei Oradea, să asigure un sistem de sonorizare peformant, pentru evenimentele non-sportive, cum ar fi concertele și spectacolele. De asemenea, ministerul a acceptat să schimbe soluția pentru suprafața de joc, astfel încât aceasta să fie la nivelul normativelor actuale pentru jocurile sportive, cerute de federațiile internaționale. Costurile adiționale se ridică la 5,5 milioane de lei, spune Cseke. Pentru aceste noi echipamente, vor fi necesare noi achiziții publice. Florin Birta s-a consultat cu specialiști din sport și din domeniul evenimentelor, astfel încât să fie asigurate cele mai bune condiții de desfășurare a evenimentelor din noua polivalentă. Astfel, primarul a mulțumit CNI pentru receptivitate.
“Vom aloca resursele necesare pentru ca acest obiectiv să fie finalizat în termenul stabilit”, promite ministrul originar din Marghita. “Cu siguranță, data de 31 iulie reprezintă o dată limită în care ne putem încadra”, a precizat reprezentantul constructorului Erbașu, prezent pe șantier.
“Mobilizarea constructorului este bună, s-a avansat mult, lucrurile merg într-o direcție bună. Este o sală a sporturilor cu capacitate flexibilă. Pentru meciuri de handbal, de 5.200 de locuri, pentru baschet și volei minim 5.500 de locuri și pentru evenimente non-sportive minim 7.200 de locuri. Este o sală mult așteptată de orădeni, de bihoreni și sper că în această vară să o putem inagura”, a declarat ministrul Cseke.
Primarul Florin Birta a arătat că Primăria Oradea susține 20% din valoarea sălii polivalente. Mai mult, are în sarcină realizarea sistemului de încălzire, printr-un proiect câștigat pe fonduri norvegiene. Tot Primăria va amenaja spațiile exterioare: iluminat public, căi rutiere de conectare a sălii cu străzile din jur, respectiv spații și alei pietonale de acces, plus spațiile verzi aferente.

Ce își asumă Primăria

Cu această ocazie, primarul Florin Birta a ținut să îi mulțumească lui Cseke Attila pentru susținerea proiectelor care se implementează în Oradea. “La sala polivalentă avem un exemplu de colaborare între Guvern și Primăria Municipiului Oradea. Am spus de fiecare dată că o relație bună a orașului nostru cu Guvernul aduce beneficii orașului nostru. Aici, Ministerul Dezvoltării, prin CNI, prin parteneriat cu Primăria Oradea construiește această sală. Primăria are un aport de aproximativ de 20% din valoarea sălii, undeva la aproximativ 5,2 milioane de euro. Plus, mai avem un proiect aflat în licitație, amenajarea exterioară – locuri de parcare, drumuri și alei de acces pentru sala polivalentă. Un proiect care se ridică la aproximativ 5 milioane de euro și reprezintă aproximativ 800 de locuri de parcare care vor deservi această sală de sport. Totodată, avem câștigat un proiect pe fonduri norvegiene – alimentarea cu apă geotermală a sălii de sport, pentru încălzire. Sper că ne încadrăm și noi în acest termen și în vara acestui an totul să fie dat în folosință”, a declarat primarul de Oradea, prezent pe șantier.

Alte proiecte susținute pentru Oradea

Încercând să-și arate patriotismul local, ministrul Cseke a subliniat cum ministerul, prin CNI, va susține alte câteva proiecte din Oradea: este vorba despre modernizarea stadionului Motorul de pe Calea Clujului, care va deveni complex sportiv, urmând să fie dotat cu o nouă tribună de 500 de locuri, vestiare noi și va avea inclusiv o sală de antrenamente pentru handbal. Valoarea acestei investiții este de 7 milioane de lei. De asemenea, bazinul de înot din Ioșia, de pe strada Cazaban, care are o valoare estimată de 11,1 milioane de lei. Pentru cele două investiții, ofertele vor fi deschise în luna februarie, spune Cseke. Acesta spune că CNI va susține și construirea unui cămin studențesc, în valoare de 99,5 milioane de lei, la Universitatea Oradea, însă aici pregătirile nu sunt atât de avansate.

Sprijin pentru apă, prin PNDL1

De asemenea, Cseke spune că va discuta cu primarul Birta modalitatea prin care va putea fi continuat proiectul în valoare de 49 milioane de lei, început prin PNDL1, pentru extinderea rețelei de apă și canalizare din Oradea. “Ne dorim ca și acest proiect să fie implementat. Vreau să asigur pe toată lumea că avem toată susținerea de la Ministerul Dezvoltării pentru implementarea acestor proiecte. Sunt proiecte frumoase, proiecte necesare pentru dezvoltarea Oradiei și a județului Bihor”, a ținut să precizeze Cseke, la prima sa vizită în Oradea, în calitate de ministru al Dezvoltării și Lucrărilor Publice.

Ce se întâmplă cu noul stadion al orașului?

JB & BIHON l-a întrebat pe ministrul Cseke dacă va susține și proiectul Primăriei Oradea, privind construirea unui nou stadion în Oradea, în perimetrul delimitat de noua polivalentă, Grădina Zoologică și Stadionul Tineretului. Anul trecut, Guvernul Orban promisese Primăriei Oradea sprijin, în acest sens. Cseke: “Acel proiect este într-un stadiu incipient, în sensul în care proiectul nu este încă finalizat. Evident, vom avea o discuție cu Primăria și cu domnul primar. În momentul în care există acest proiect și găsim o soluție, fiți singuri că Ministerul Dezvoltării va încerca să ajute Oradea”, a răspuns ministrul UDMR. Reamintim că grupurile UDMR au susținut, în Consiliul Local Oradea și în Consiliul Județean, propunerea administrației locale PNL pentru construirea acestui nou stadion al orașului. Pentru amprentele de teren de pe acel amplasament, Primăria Oradea se află încă în judecată cu grupul Selina, care a obținut o primă victorie în instanță, spre finalul anului trecut.

23 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Bela says:

  112 milioane de euro (circa 23 de milioane de euro) … 1 euro nu este egal cu 1 euro

 2. Dan says:

  ok, voi lasa un comentariu care nu e acceptat de catre postacul bihorean ca nu e plin de ura:

  Foarte bine. Tot inainte

 3. Stadion zoo'o gazon says:

  Pe aceastã salã anume pune o oglindã mare care luceşte gospodãreşte stadion-zuo-gazon.

 4. Pãşunea Auchan says:

  Trebuie parcãri termale.

 5. adi says:

  Nu inteleg de ce nu au facut-o cu tribune pe toate cele 4 laturi, numai pe 3. Nu e mai mare decat cea veche cu 1000-1500 locuri maxim. Modelul asta cu 3 tribune arata ca neterminat, mare e zgarcenia asta, numai sa facem sa fie. Stadionul il demolam sa-l facem mai mic, alti bani aruncati. Sa va intre bine in cap ca da sunt bani europeni, dar o parte trebuie cofinanta, si adunand toate cofinantarile bugetul se duce pe prostii de genul. Si apoi ne miram ca nu avem bani de astupat gropi, drumurile sunt varza, bani de wc publice nu mai avem, nu mai raman bani pt chestii de baza ca bagam banii in lucrari ca sa fie. Si astea nu aduc bani la buget in viitor, sunt investitii fara rost. Boc in Cluj a amenajat spatii de birouri in vechile fabrici si le-a firmelor de IT, a investit banii ca sa prooduca bani sa atraga lume si firme.

  • cipri says:

   esti pe langa subiect,vor fi 4 tribune si vor fi cu 3200 locuri pe scaune mai mult

  • drop says:

   adi vad ca mai observa si altii ca esti unpic pe langa. sa-ti intre bine in cap ca lumea are nevoie si de a petrece timp liber. iar daca nu esti de acord atunci taci si nu mai comenta pe bihon, du-te umple personal gropile din drum ca pierzi timp si irosesti curent pretios, curent care putea fi folosit intr-o sala de operatie.

   • adi says:

    Bai dementule iar esti cu limba scoasa la lins. Ce timp liber, ce o sa-ti petreci aici si nu puteai petrece in vechea sala? Oligofrenule mai iesi din oras sa vezi ce drumuri si asfalt au orasele mari din tara. Suntem ca un sat la calitatea asfaltului . Numai tu esti de acord cu toate cacaturile ce le face primaria la noi. Cred ca esti ceva sluga la stat si iti primesti banii in functie de cat lingi curu.

    • drop says:

     si ce sa-ti fac io tie frustratule? nu este stire sa nu apareti voi paralelii sa borati pe tot ce inseamna oradea. daca ai fi mai decent n-ar zice nimeni nimic. asuma-ti ca iriti lume, imi asum si eu.

 6. Viorica says:

  Ce frumos ar fi o echipa de handball feminin campioana , cu sponsor serios ..gen “Digi-Oradea”, participanta in cupele internationale….Champions league lhandball feminin la Oradea…. poate nu arfi o idee proasta!

 7. stefi says:

  daca ar fi asa eu as plati si 100 lei digi cablu ,ab baza.

 8. stefan says:

  vizita cred ca are scop de curtuazie in alte scopuri politice pentru ca sala este spre finalizare si nu isi avea rostul aceasta vizita.

 9. eu says:

  Ce se va intampla cu sala veche?

 10. Bihon CSM Oradea

  Victorie facilă pentru „Leii roșii"
  CSM Oradea a câștigat cu scorul de 81-61 meciul cu CSM VSKC Miercurea Ciuc, din cadrul turneului 5 al Ligii Naționale de Baschet Masculin. Echipa noastră a controlat jocul în permanență și a obținut o victorie indiscutabilă, cea de-a 7-a din actualul sezon.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 4000 de bihoreni au fost imunizați anti-COVID! Șase centre de vaccinare, disponibile în județ
  În primele 10 zile (5 - 15 ianuarie) de la debutul campaniei naționale anti-Covid, au fost vaccinați peste 4000 de bihoreni. 2

  România

  Bulai: Dacă Eminescu ar fi trăit ar fi semnat pentru „Fără penali în funcții publice”
  Mihai Eminescu, dacă ar fi trăit astăzi, ar fi semnat pentru „Fără penali în funcții publice”, ar fi reformat TVR, SRR și CNA și ar fi eliminat pensiile speciale, afirmă președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Iulian Bulai (USR PLUS). 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Informare meteo de ger: Temperaturile scad până la -20 de grade
  ANM a emis o informare meteo valabilă începând de sâmbătă dimineață de la ora 02:00 și până pe 20 ianuarie, ora 10:00.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  9 localități din Bihor se află în scenariul roșu. Rata de infectare în Oradea, 2.97‰
  CJSU a actualizat vineri, 15 ianuarie, lista localităților din Bihor pentru care se impun anumite restricții în domeniul Horeca, cultural sau social, pentru prevenirea și combaterea coronavirus. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Accident la Stâna de Vale: Mașină căzută într-o râpă
  Pompierii bihoreni au intervenit vineri dimineață pentru salvarea victimelor unui accident rutier, produs pe raza stațiunii Stâna de Vale. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.