bihon.ro Web analytics

Scrisoare de protest: Aurel Lazăr, pietonala tigrului platanilor!

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:

Scrisoare de protest: Aurel Lazăr, pietonala tigrului platanilor!

Reactualizat la:
Riveranii de pe strada Aurel Lazăr se opun public plantării de platani pe proaspăt amenajata pietonală.
Scris de Cristina Ghilea - Riveranii de pe strada Aurel Lazăr se opun public plantării de platani pe proaspăt amenajata pietonală.

Oamenii reclamă faptul că platanii vor atrage tigrul platanului, insecta care, de câteva veri bune, terorizează orădenii dornici de recreere în aer liber. În plus, ei susțin că, odată ajunși la maturitate, platanii nu vor mai permite însorirea locuințelor.

Mai mulți proprietari de case și spații comerciale au trimis Primăriei scrisoarea de protest prin care cer înlocuirea arborilor plantați deja cu unii mai adaptați la viața urbană.

Textul adresei:

Strada Aurel Lazăr pietonala ,,tigrilor platanilor” Unul din cei mai ,,moderni tirani” din România corythucha ciliate, denumit și tigrul platanilor, care terorizează orașe ca Bucureștiul, Timișoara, Târgoviște, Oradea în cartierele Ioșia (unde riveranii afirmă că parazitul a invadat toate plantele și copacii, dezinsecția dovedindu-se total ineficientă) prin grija nu știu a cui, are șansa să-și mărească arealul și în centrul orașului nostru.

Pe strada Aurel Lazăr, o idee iresponsabilă, și lipsită de grijă față de cetățenii orașului (care i-au votat), precum și față de turiștii, s-au plantat platani, pomi care ajung la peste 30 m. înălțime, iar coroana la o lățime de 4 m. , potriviți, eventual pentru parcuri nicidecum pentru o stradă îngustă unde mulți dintre riverani nu vor mai avea lumină. Dar mai trist este că nu vor putea nici măcar să-și aerisească locuințele din cauza invaziei masive (o femelă depune, odată, în jur de 300 de ouă ) de insect zburătoare care asemenea unor vampiri înțeapă și sug sângele victimelor umane. În Franța,țară civilizată, cercetătorii au găsit sânge uman în aparatul digestive al insectelor care înțeapă fără milă, chiar și prin haine. Se răspândesc în perioada canaliculară și invadează și locuințele conform datelor cunoscute în străinătate.

Persoanele alergice pot să ceară ,,azil” altfel riscă să facă până și șoc anafilactic. După ce murim degeaba o să ne mai urați și condoleanțe. Dacă am scăpat de covid cu zile, pentru ce să fim chinuiți , perspectiva și numai a unui disconfort permanent este sumbră. Înțepătura este foarte dureroasă, ajungânduse des și la antiinflamatoare pentru a scăpa de consecințe. Nu sunt date obținute ,,după ureche” de la cei ce încă nu cunosc efectele. Și iată câteva, multe, puține, din concluziile pertinente ale unor specialiști : ,,În prezent singura modalitate de combatere eficientă a invaziei tigrului de platan este reducerea controlată a fondului de arbori. Exemplu îl reprezintă municipiul Lyon din Franța”. ,,Insecta și-a dezvoltat abilitatea de a suge sânge uman și ca orice insectă care suge sânge uman poate transmite boli,” Avem nevoie ? Sau nu ne pasă ? S-au plantat doar pentrucă dă bine și nici decum pentru o ,,micro atmosferă” curată.

Din păcate aspectul precum și stabilitatea precară, și pe fundament de beton în unele locuri,insuficient să susțină un arbore așa înalt. Un vânt puternic, relativ frecvent în zonă, poate să producă nu doar pagube materiale deoarece sunt plantați și la 2-3-4 m. de case, dar să ia și viețile unor oameni. Și cine va fi de vină ? Numai vântul ? Insecta i-a terorizat de bucureșteni; citez ziarul Libertatea ,,Tigrul de platan, micul monstru care ne poate înbolnăvi.

Toată Europa se ține să scape de copacul care atrage insecta. Noi îl plantăm abuziv.

„ Similitudine : cu gunoaiele aduse la noi din alte țări, dece nu am aduce și copaci cu dăunători. . . . . care ne stresează, crează disconfort emotional, psihic, puțin spus. ,,Medicii spun să te ferești de ei acoperindu-ți tot corpul inclusiv picioarele. Doamnelor ce viitor frumos veți avea la vară prin grija celor ignoranți. Insecta ia disperat pe de târgovișteni unde au fost acțiuni în forță. (,,Realitatea Dâmbovița”) Să vedeți pe net cum se luptă cu jeturi de insecticide (de fapt ineficientă) care în cazul nostru ar strica fațade,ar murdări geamuri ținând cont de apropierea pomilor de case pe o stradă așa de îngustă ! Splendid domnilor !.! Și acum alți specialiști care notează în ,,Sănătatea plantelor” sub semnătura lui Marian Mitrea ,, În Romănia nu există produs chimic omologat pentru combaterea tigrului platanului. Alte țări elimină platanul și nu se bazează pe insecticide”. Franța :,,Nu sunt încă insecticide specifice, omologate, iar metodele de protecție în perioadele caniculare sunt ineficiente” Este plin internetul de articole, puțin spus îngrijorătoare, privind acest tigru înfometat. Ce trist scriu și persoane disperate, care nu știu cum să scape de acest mârșav dăunător. Iar noi ?. . . . Ce frumoasă este Oradea, ce frumos sa pornit datorită unor oameni competenți și inimoși. Dece să ajungem de pomină printr-un gest greșit a cuiva, dacă nu este cumva intenționat. În funcție de măsurile care se vor lua vom putea trage concluzii. Nu putem sta nepăsători . Nu doar riveranii vor fi chinuiți, ci și bieții pacienți care vin pe această stradă la cabinete medicale, farmacie, precum și cei programați la notar, la avocați, sau chiar cei ce stau la restaurant la o masa și se vor trezi înțepați. Nu bagatelizați, pe lângă că doare pot fi consecințe grave. ,,Primum non nocere . . . . . .” Noi riveranii conștienți de efectele nefaste am semnat o petiție prin care cerem schimbarea pomilor. Poate veți spune ,,costă” , dar viața noastră …? Nutrim speranța că se vor lua măsuri . . . .

39 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Locuitor says:

  Amu…. , la oradeni nicicum nu e bine !
  Daca s-au taiat copaci , era de vina betonul si …. betonatorul .
  Daca se taie copacii cazuti , inclinati sau crescuti anapoda de pe malul Crisului , sar ecologistii si propun articole in ziar insotite de un calup de imagini .
  Acum , daca se planteaza platani , sigur vom fi atacati de insecta aia urata .
  Daca r fi plantat salcami era bai ca fac frunze multe si mici , deci multa mizerie .
  Daca puneau arbori pitici ziceau ca …bine , ati taiat copaci seculari si plantati arbusti ornamentali .
  Daca nu e umbra si radiaza caldura din beton , scandal .
  Daca se planteaza copaci frumosi asa ca in marile orase europene , iar e bai ca ….ne ia lumina , soarele si panorama .
  Mai oradenilor , v-ati nascut neintelesi sau carcotasi ?
  Cand da D-zeu sa va multumeasca si pe voi, vreodata ?
  Chiar iti fi voi buricul pamantului ?
  Absolut ne neinteles aceste mofturi , petitii , scrisori , memorii .
  Ccu-mi lucru , futu-mi plata !
  La asta se rezuma in Oradea totul .
  Orice faci , cat ai fi de bine intentionat , tot se gasesc o gramada de dobitoci care au mereu ceva de comentat doar …anti .

  • adi says:

   Esti culmea, toata lumea se plange vara de invazia de tigrul de platan, si primaria intentionat planteaza asa ceva. De parca cetateanul e dusmnaul primariei. Pai simplu turnati benzina la radacina si gata se rezolva treaba de la inceput.

  • xxx says:

   Tu locuitor mai taci in plm de prost, orice punea era binevenit. Dar sa pui un copac in care cresc insecte care te terorizeaza vara arata cat de prost poti fi. Mai ales ca in ultimii ani nu se mai deratizeaza ca s-au redus costurile.

   • drxp says:

    daca nu injuri intri in sevraj?

   • daacumtrolez says:

    aoleu, te terorizează gângăniile, asta nu e viață! aveau cuțît? nu dormi noaptea? e nevoie de antitero? de două palme e nevoie, vezi ce repede îți trece teroarea. cum ziceam, democrație fără penibil nu există…

    • Oradean says:

     Cateodata esti cam comic (sa nu zic hilar, ca poate te oftici), dar acum ai lovit-o in plin! Daca-i alba, de ce nu-i neagra, iar de-i neagra, de ce nu-i semi? Daca nu ne bate soarele in cap, ne mananca tigri, deci tot naspa e, cum o dai si cum o intorci!

  • florin says:

   Lasa sa-i puna, noaptea turnati 2 litri de motorina la radacina si l-ati rezolvat.

   • plancton says:

    nu turnati nimic noaptea, deoarece montam camere in toti copacii, publelele, strazile si in casele oradenilor. veti fi prinsi, amendati si poate inchisi daca in curand nu veti accepta toate programele primariei care face totul pentru si in slujba oradeanului. pentru procreere si alte nebunii, obligatoriu cerere cu 30 de zile inaintea actului si efectuarea lui doar cu aprobarea si vizionarea primarului.

    • florin says:

     HA HA HA , buna asta! Cam asa se va ajunge, nimic nu e pt noi, doar pt firmele de casa si pt miliardele de turisti ce lasa mai multi bani ca in Las Vegas

  • daacumtrolez says:

   asta este. ai dreptate, e penibil. dar crede-mă, democrația ne-penibilă nu s-a inventat. uită-te cu ce seriozitate, ce aer bombastic și-au scris scrisorica. mari formulări, figuri de stil, evocă ”toată europa”… caca maca, zici că e caragiale. lasă-i, și-au spus oful și gata.

 2. yyy says:

  La proiectarea pietonalizari Piata Ferdinand si str. Aurel Lazar nu sa respectat Normativul privind adaptarea cladirilor civile si spatiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap,indicativ NP-051-2012– Revizuire NP 051/200 , nu sau respectat marimea si inaltimea obstacolelor pe traseele pietonale,lipsesc ghidajele de orientare si suprafetele tactico-vizuale,nu corespund materialul si forma bancilor,panourile publicitare nu sint amplasate si fixate conform NP,etc.Conform legislatiei lucrarea trebuie refacuta pt. respectare NP.

 3. platani says:

  Platani pe plantatia bancara – Oradea. Si camere video, si senzori in pube.

 4. Oradeanu says:

  Ar trebui să îi pună în grădină la Bolojan. Ce-a mai mare nebunie cu plantani. Trebuie sa toate asociațiile să dispună memoriu și însoțit de cerere pentru dezrădăcinarea plantanilor. Noi asociațiile de proprietari am plantat Tei,copaci ornamentali, dar a venit d-,l Bolojan cu plantani lui. Ăstea o să ne îmbolnăvească pe toți.

 5. Alex says:

  Ar trebuie sa intrebe primaria Barcelonei ce au facut cu acesti mici vampiri, ca Barcelona este plina de platani si totusi nu sunt invadati cu cacatii astia zburatori.
  In Iosia nu mai putem iesi pe balcon vara, ca ne ataca cu miile. Pereti sunt plini de ei si cum simt ca esti transpirat, sar pe tine toti. Exista insecticid eficient, doar ca primaria nu stie de ea. Daca gasesc fiola, fac public denumirea substantei.

 6. xxxxxxx says:

  Si care e prblema ca produc insecte? Tare sensibili mai suntem? De alergii sa va tratati la medic. Nimic nu va convine

  • Alex says:

   As vrea sa te vad cum te simti dupa ce te inteapa cu sutele. Alergia provocata de intepatura lor se manifesta prin mancarime usturatoare pe suprafata mare, in special cand apare transpiratia pe piele. Aceste simptome tin saptamani, defapt toata vara…si cum vara este cald si transpiri, te scarpini toata vara ca un caine cu purici.

 7. xxxxxxx says:

  Enervante insectele alea. Dar:
  1. In orice an pot sa apara daunatori si pt altceva. Te pui sa faci scandal si tai copacii de fiecare data cand apar insete pe un tip de copac?
  2. Exact ca la vaccinurile covid sunt, in cerecetare si teste solutii care vor rezolva problema cu insecta asta in urmatorii 1-2 ani. Copacii aia sunt mici, cate insecte or sa atraga? aproape ca le poti plivi zilnic la copacei din aia. Pana vor creste(15-20 de ani) va fi rezolvata problema.
  3. Atatea comentarii de hateri dar nici macar o propunere de alt copac mai potrivit. Nu ma pricep la holticultura dar asdori cei care comentati sa spuneti si ce copac ar fi mai bun, ca propunere pe langa comentariu.

  • drxp says:

   nici unul dintre prostaci n-are coaie sa recunoasca macar 1 fapta buna facuta in oradea. nici una. la ei merge doar cu hatereala continua altfel fac accident vascular cerebral. n-au insistat ei ca parcarea subterana n-o sa fie nicodata functionala din cauza inundatiei?

   • drxp.000001 says:

    Fapta buna? drop zis adolf a schimbat nickul to drxp – fapta buna.

   • Dresor de catei in timpul liber says:

    Doar batutul din falci si injurstul ca la usa cortului.
    Asta stiu si la asta se pricep 80 % din locuitorii urbei.
    Au devenit o populatie de plangaciosi.
    Daca e soare , e bai ca e prea cald.
    Daca e frig sau bate vantul, iar nu e ok.
    Cand e vremea mohorata, zic ca nu mai sunt decat doua anotimpuri.
    Cand sunt calduri din alea tip arsita, isi pun intrebari ca unde ar fi vremurile de alta data, de pe vremea bunicilor.
    S-au invatat numai sa pise ochii si sa se tot victimizeze.
    Toata lumea are doar pretentii si fiecare ar vrea ca ceea ce isi doreste el sa se realizeze.
    Da’ …. repede !!
    Repede si bine, ca nici dracu’ nu ne grabeste !
    Mi-e greatza de atatia mancatori de cacat.

    • drxp says:

     ai dreptate dar oare vroiai sa zici asta: 80% din locuitorii urbei sunt multumiti, pe cand 80% din postacii de pe bihon sunt nemultumiti.

    • Lucilian Olteanu says:

     Am ajuns o generatie de degenerati.Asta se vede mai ales din limbaj dar si din comportament. La baza este lipsa de educatie swi in special cei 7 ani de acasa. Plangaciosi pe toate palierele si asta in numele ” democratiei ” prost intelese.

 8. Ati says:

  Sinteti proşti in pula mea , stau la 14 km de Oradea si era full de tigrul platanului , dar cel mai apropiat platan e in Oradea , insecta s-a raspindit din cauza schimbarilor climatice , nu are absolut nici o treaba cu platanul , se gaseste in orice zona verde , aruncati-va in criş cu scrisoarea voastra cu tot.

  • Just me says:

   Are foarte mare treaba raspandirea acestei insecte cu plantarea platanilor. In Iosia nu se mai poate sta seara afara. Nu au facut o alegere buna (nici) cu acesti platani. Nu e nimeni mofturos si nemultumit, realitatea este ca primaria nu este interesata de invazia acestei insecte. De frumos si de modern nu te poti bucura cand esti plin de muscaturi si inflamatii.

 9. Do says:

  Dacă nu va place de ce nu va mutați ? Cred ca sunteți doar chiriași ! Mutati-va pe legheleu cu vacile ! Oricum voi nu meritați nici o atenție ! Prostii nu inteleg ce este modernii frumos ! Vai de capu vostru de cretini !

 10. Mingea e la tei says:

  Tigrul de fotbal ce spune?

 11. La alegere says:

  Din punct de vedere estetic ornamental sunt frumoși platanii. Dar au doua dezavantaje insectele și unele țepi mici ce pot irita căile respiratorii.Tot mai buni ar fi salcâmii și teii autohtoni.

  • xxxxxxx says:

   Ok. Singurul om care a nominalizat si alti copaci. Felicitari! Imi dau si eu cu parerea daca tot le-ai zis. Personal salcamii imi par urati, spinosi si cu trunchi ne-estetic. Teii imi plac mult, sun copaci care cresc mari, se tund bine si in general au tinuta frumoasa. Am 2 in fata geamului sunt cat blocul de mari. Atata doar ca semintele si florile fac mizerie foarte mare si intra in toate orificiile masinilor.
   Pe langa ce ai zis as mai enumera copaci si pomi pe care i-i vad pe langa si nu arata rau insa nu stiu daca se preteaza ca vegetatie urbana: stejari si goruni, castani, nuci, si mai sunt niste copaci interesanti a caror nume nu i-l stiu dar care arata binisor. Platanul e superb dar atrage insecta aia ca viermii de matase la dud. Du doar platanul mai este un soi de copac cu frunze subtiri si lungi la care trage. Eu am o mica padurice in spatele blocului si exista un singur copac care nu e platan la care vin gazele alea. Dintre toti copacii(si pomii), pe nuci si stejari cred ca vin cele mai putine insecte. Probabil sunt cele mai gretoase frunze pt ele.

   • Variante says:

    Se poate merge pe salcâm comun și salcâm japonez, cele 3 specii de tei,pucios,argintiu,cu frunza mare cu perioada de înflorire și miros plăcut în perioade diferite.Mai sunt arbori și arbuști cu flori frumos mirositoare (de talie mai mica) Cum ar fi eleagnus angustifolia -salcioara,iasomie,liliac ce acoperă aproape toată primăvară și vara cu mirosul lor frumos.Fără flori mirositoare dar ornamentali :mesteacanul,stejarul roșu,stejarul comun, arborele lalea,nucul comun,nucul negru,larice -brad cu frunza căzătoare, bradul ,pinul negru,silvestru,strob.

 12. Vasi says:

  Fix la cur se sterge primaria. Crezi ca baga in seama parerea cetatenilor?

 13. X,,??,,,,,,,,,,,,,,,,,??? says:

  Ceva cu leduri nu s- o gãsit? L

 14. Nero says:

  Din moment ce oamenii nu vor,su se stie ce rau fac platanii,de ce forteaza primaria pentru platani?in Iosia,Olosig,sunt necazuri din cauza lor la fel sigur e ceva pila cu parandarat cel care pune platanii..la fel ca cel care vrea sa impanzeasca,desi oamenii si-au exprimat cu semnaturi,dezaprobarea de mii de camere de supraveghere,al caror costuri sunt suportate tot de bietul oradean..primarul si CL lucreaza IMPOTRIVA oradenilore

  • alupigus says:

   Ai ceva de ascuns , faci lucruri ilegale pe strada ? Sau care ar fi problema sa ai sistem de supraveghere in oras ? Cand o sa te imprastie vre-un handicapat pe trecere si o sa fuga , o sa iti prinda bine sa il ,,pe caseta” . 90% DIN SCRIITORII SECULARI AI BIHONULUI SUNTETI NISTE MUISITI ! Cand s-a facut pasajul de la Magheru , ati urlat ca e nefolositor ca o sa musteasca apa in el , acum va place sa treceti linistiti pe acolo ca nu va matura vre-un handicapat ce trece pe galben . Podul de la piata 100 , UN MILIARD DE COMENTARII NEGATIVE , acum va place sa nu opriti deloc din capat de la Nufarul pana in Santandrei exemple mai sunt un miliard , dar asa e Romanul si oradeanul in special. Cel mai ciudos si nemultumit neam din lume .

 15. Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C.Data 19.01.2022 - PL Marghita - anuntate cu 2 zile

  România

  Premierul României, acuzat că și-a plagiat teza de doctorat. Ciucă: Am inițiat solicitarea de verificare a tezei mele de doctorat de Comisia de Etică a UNAp

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se circulă pe toate drumurile din județ. Autoritățile le cer șoferilor atenție sporită
  Companiile responsabile cu deszăpezirea au acționat, în noaptea de luni spre marți, cu 48 de utilaje pe drumurile județene aflate în administrarea Consiliului Județean Bihor. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a intervenit pe drumurile naționale.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Nominalizări pentru Gala Națională a Excelenței în Asistența Socială

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Viaţa în era COVID. Tu cum îţi protejezi auzul?
  STUDIU: Unii pacienți afectați de COVID-19 s-au confruntat în timpul bolii și cu probleme de auz.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Marty Restaurants Oradea lansează noul meniu #BigTaste! LIvrări la domiciliu! #numazic
  Marty lansează de mâine,19 ianuarie 2021 noul meniu, aşa că vă aşteaptă să îl încercaţi între 10:00 şi 22:00, pe Strada Zorelelor 14A, Parcu Salca! #numazic.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.