bihon.ro Web analytics

Se finanțează împădurirea terenurilor. Prefectul le cere și primarilor să aplice

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

Se finanțează împădurirea terenurilor. Prefectul le cere și primarilor să aplice

Flagelul defrișărilor favorizează alunecările de teren și potențează dezastrele produse de inundații
Reactualizat la:
Se acordă două tipuri de prime pentru împădurirea terenurilor. Banii se acordă pentru proiect, pentru acoperirea cheltuielilor aferente împăduririi, dar și pentru compensarea pierderilor de venit agricol, până la 12 ani.
Scris de Călin Corpaș - Se acordă două tipuri de prime pentru împădurirea terenurilor. Banii se acordă pentru proiect, pentru acoperirea cheltuielilor aferente împăduririi, dar și pentru compensarea pierderilor de venit agricol, până la 12 ani.

Instituția Prefectului a emis o circulară prin care aduce în atenția unităților-administrativ teritoriale de la nivelul județului Bihor lansarea celei de a 5-a sesiuni de depunere a cererilor de sprijin pentru schema de ajutor de stat ”Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”. Schema de ajutor face parte din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, și este finanțată de Ministerul Agriculturii, prin APIA.

„Încurajez primăriile să acceseze acest program, pentru a reface patrimoniul forestier al Bihorului. În special în contextul inundațiilor din acest an, împăduririle sunt o necesitate. Prin Serviciul de Coordonare Instituțională stăm la dispoziția edililor care au nevoie de îndrumare în depunerea proiectelor”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.

Sesiunea de depunere a proiectelor se va desfășura între 20 iulie – 11 decembrie 2020, iar alocarea financiară este de 10 milioane de euro.

Prefectul Dumitru Țiplea

Pentru ce se dau banii

Sprijinul financiar prin schema de ajutor de stat se acordă deținătorilor de terenuri agricole, în baza unui angajament pentru o perioadă de 12 ani și vizează crearea de trupuri de pădure și perdele forestiere de protecție. Sprijinul se acordă ca valoare fixă, reprezentată de costuri standard pe hectar pentru împădurire și compensarea pierderilor de venit agricol, după cum urmează:

• Prima pentru înființarea plantațiilor forestiere, care acoperă costurile cu elaborarea proiectului tehnic de împădurire și costurile aferente înființării și împrejmuirii plantației, denumită Prima 1,

• Prima anuală acordată pe unitatea de suprafață, pentru acoperirea costurilor de întreținere (maximum 6 ani) și îngrijire a plantației forestiere (maximum 2 ani), precum și pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi, pentru o perioadă de 12 ani, denumită Prima 2.

Terenurile agricole aflate în proprietatea publică sau privată a unităților administrativ teritoriale de nivel LAU 2 (comune, orașe, municipii) sunt, de asemenea, eligibile în cadrul schemei de ajutor de stat. Beneficiarii care împăduresc astfel de terenuri sunt eligibili numai pentru plățile acordate în baza Primei 1.

În luna ianuarie a acestui an, prin ordinul emis de prefectul Țiplea, cele 101 primării din Bihor au fost informate asupra necesității actualizării comisiilor municipale, orășenești și comunale pentru identificarea, delimitarea și constituirea în perimetre de ameliorare a terenurilor neproductive, care pot fi ameliorate prin împădurire, transmite Prefectura.

Silviu Dehelean – USR Bihor

USR: Primăriile, deloc interesate. Zero cereri!

Recent, deputatul USR Silviu Dehelean deplângea lipsa totală de interes a primăriilor din Bihor pentru împăduriri. “Zero unități administrativ teritoriale din Bihor au depus cereri de ajutor de stat pentru împădurire. Da, ați auzit bine, ZERO! În timp ce defrișările legale sau ilegale continuă în ritm accelerat, primăriile și Consiliului județean Bihor nu arată niciun interes pentru împăduriri. Dacă unitățile administrativ teritoriale nu au depus proiecte, beneficiarii privați au depus, totuși 11 proiecte”, a declarat deputatul USR de Bihor, Silviu Dehelean.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Și în copaci să puneți cip-uri says:

  Copacii ar putea fi vopsiți cu vopsea fluorescentã ca la bancnote?

 2. Mapamond

  Numele pe care Prințul Harry și Meghan Markle l-au ales pentru un câine adoptat, obscen în România
  Ducii de Sussex au adoptat un labrador negru, imediat după căsătorie dar nu au dezvăluit până acum numele acestuia. Termenul reprezintă moneda oficială a statului Botswana.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lidia Popa: Palatul Poștelor reabilitat cu 4,3 milioane euro
  Clădirea este monument istoric și a fost construită în stil ecletic între anii 1894-1909. 1

  BIHON Sport local

  Eșec drastic pentru CAO. Orădenii mai pot spera doar la locul 2
  Echipa orădeană a pierdut cu 1-3 duelul cu CSM Satu Mare și mai poate spera doar la locul 2, promovabil în anumite condiții. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polaris, scoasă din jocul salubrității orădene
  RER Vest SA a rămas unic ofertant în licitația pentru contractul multianual, scos la mezat de Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Klaus Iohannis: Școala începe pe 14 septembrie. Restricții aplicate după trei scenarii
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat scenariile după care vor fi aplicate restricții în noul an școlar, care va începe pe 14 septembrie. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacian Palladi, reacție la scenariile Președintelui: „Decizia ultimă trebuie a fi recunoscută ca aparținând părinților și nicidecum statului”
  Membru al Consiliului Școlii Doctorale de Sociologie din cadrul Universității din Oradea, profesor asociat al Universității ”Emanuel” din Oradea, profesor la școala lui Mihai Neamțu, alături de nume sonore precum Cătălin Avramescu, Dacian Palladi a oferit multă vreme consultanță de orientare în carieră pentru elevi.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.