bihon.ro Web analytics

Sindicatele amenință cu proteste dacă Guvernul schimbă Codul Muncii

De Dan Birta

Sindicatele amenință cu proteste dacă Guvernul schimbă Codul Muncii

Reactualizat la:
Blocul Național Sindical și Cartel Alfa amenință cu proteste dacă Guvernul va modifica Codul Muncii sporind puterea angajatorilor în detrimentul angajaților.
Scris de Dan Birta - Blocul Național Sindical și Cartel Alfa amenință cu proteste dacă Guvernul va modifica Codul Muncii sporind puterea angajatorilor în detrimentul angajaților.

Un proiect de modificare a Codului Muncii, care a fost transmis de Guvern și confederațiilor sindicale, nu este pe placul celor din urmă. „Companiile nu pot interveni unilateral în reducerea timpului de lucru fără a afecta echilibrul între obligația angajatului de a presta muncă în mod productiv și obligația angajatorului de a remunera forța de muncă conform angajamentelor contractuale semnate”, transmite Blocul Național Sindical (BNS).

Sub stindardul preluării unor mecanisme practicate cu succes în statele membre UE mediul de afaceri propune, iar Guvernul României aprobă pervetirea unor astfel de mecanisme în condiții de liberalism extrem, sunt de părere reprezentanții sindicatelor.

„Indiferent că vorbim de mecanismul german (kurzarbeit), ce se dorește a fi importat în România, indiferent că discutăm de accesul la finanțare prin instrumentul european SURE, toate acestea instituie la nivel de principiu mecanisme de decizie bazate pe relații de parteneriat – angajator și angajați prin reprezentanții lor”, spun sindicaliștii.

Exprimări ambigue

BNS este de părere că proiectul conține o serie de exprimări ambigue, acordând la gramadă drepturi companiilor, fără nici un fel de țintire a unor categorii de beneficiari sau activități și aplicând de-a valma măsurile, indiferent că aceste companii au nevoie sau nu de sprijin. Sindicatele punctează câteva dintre problemele sesizate în textul de proiect de ordonanță de urgență.

Proiectul reglementează introducerea unui mecanism complet debalansat și inechitabil. Angajatorul dispune, iar statul și salariații decontează: salariatul pierde din venituri, bugetul public decontează parțial pierderea veniturilor pentru salariați. Angajatorii – 0 asumare!

„Mecanismul nu instituie nici un fel de condiționalități de acces pentru angajatori, și de această dată, pentru a mulțumi mediul de afaceri, aplicabilitatea este universală, indiferent dacă activitatea angajatorilor în cauză a fost sau nu afectată de situația de urgență sau starea de alertă. În fapt: nu există o limită de timp în care angajatorii pot aplica aceste măsuri, nu există obligația de a păstra locurile de muncă respective după închiderea finanțării publice, nu există obligativitatea de a institui aceste mecanism împreună cu reprezentanții lucrătorilor”, susțin reprezentanții sindicatelor.

Mai mult, conform proiectului de act normativ, angajatorii vor putea comunica angajaților schimbări în programul de lucru de pe pe o zi pe alta. „Nu se specifică în mod concret care este durata de aplicare și nici un număr maxim de luni în care angajatorii pot aplica acest mecanism. Nu este clar dacă dispoziția angajatorilor încetează o dată cu încetarea stării de urgență”, precizează sindicaliștii.

Aceștia mai susțin că Nota de fundamentare a proiectului de act normativ nu conține nici un fel de evaluare a impactului financiar. Unul din obiectivele susținute prin acest proiect de act normativ este acela de a preveni concedierile și respectiv de a preveni creșterea șomajului– însă în fapt putem vorbi doar de o amânare a inevitabilului. După utilizarea resurselor publice și îndatorarea excesivă a României, cel mai probabil aceste locuri de muncă se vor pierde, așa cum s-au pierdut peste un sfert de million de locuri de muncă în perioada stării de alertă. „Singurii câstigători în acest sunt caz sunt angajatorii!”, conchid reprezentanții BNS.

Nu în ultimul rând sindicaliștii declară că mecanismul este unul ce încurajează un comportament abuziv din partea angajatorilor și România nu mai are nici un fel de standarde în ceea ce privește protecția lucrătorilor! BNS cere retragerea proiectului de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Muncii și înlocuirea acestuia cu un alt proiect elaborat în spiritul principiilor și standardelor europene. În caz contrar, BNS va organiza acțiuni de protest.

Nicolae Morgovan, președintele BNS Bihor, ne-a informat că la sfârșitul acestei săptămâni va avea loc Biroul Executiv al BNS. „Ne vom întâlni și vom discuta și cu celelalte confederații sindicale și vom decide care este calendarul pe care îl vom urma. Preconizez că în 9 – 10 iulie vom organiza un miting de protest. Unii profită de pandemie pentru a reduce drepturile angajaților”, a declarat Nicolae Morgovan.

Și Cartel Alfa se opune

Confederația sindicală Cartel Alfa susține că Ministerul Muncii intenționează să „forțeze” adoptarea unei ordonanțe „care dă puteri nelimitate angajatorilor de a reduce discreționar programul de lucru, fără a fi responsabili pentru plata lucrătorilor”.

„Practic, în lipsa unor garanții pentru salariați, schema devine strict o subvenție directă pentru patroni, fără niciun fel de responsabilitate la schimb din partea lor: fără obligația de a elabora un program predictibil pentru salariați, negociat cu sindicatul și acceptat de salariați; fără obligația de a-i informa din timp (spre exemplu, cu cel puțin o săptămână în avans), fără obligația de a plăti odată cu salariul și partea de indemnizație care va fi decontată de stat, lăsând lucrătorii chiar și fără jumătate din veniturile lor (cum majoritatea angajaților români au venituri scăzute cu care de-abia fac față cheltuielilor curente, acest lucru va avea consecințe grave și sistemice)”, susțin reprezentanții Cartelului Alfa.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. scortosul says:

  Sindikklisti astia, membri in cex-ul psd arunca tot fel;ul de petarde pentru ca fsn-psd i-a facut milionari in euro, Cred ca a venit timpul sa fie intrebati ce s-a intamplat cu tot patrimoniul UGSR!!!

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  USR reclamă lacune majore în achiziția de materiale din China, de către Municipiul Oradea. Li se cere demisia lui Mihai Jurca și doctorului Gheorghe Carp
  Într-un document consistent pus la dispoziția publicului larg, USR Bihor acuză municipalitatea orădeană de manipulare și fals, în ceea ce privește modul în care a fost prezentată achiziția de materiale de protecție, din luna aprilie. Aceasta a costat circa 4 milioane USD, incluzând transportul, taxele și inspecția. 9

  Mapamond

  MAE: 99 de români, infectați cu COVID-19 în Austria
  Un număr de 99 de români au fost diagnosticați cu COVID-19, în Linz, Austria, anunță, marți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Niciuna dintre persoanele infectate nu a fost spitalizată, precizează sursa citată. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț la șase luni – minus 8,7 milioane lei
  La prima scadență fiscală din 2020 Direcția Economică anunță o scădere cu 9% a încasărilor din impozite și taxe locale, față de aceeași perioadă a anului trecut. 4

  BIHON Sport local

  Barajul pentru Liga 3 se joacă în 1, 5 și 9 august
  Comitetul de Urgență FRF a aprobat ieri, calendarul și regulamentul de organizare și desfășurare pentru partidele din mini-turneele de promovare în Liga 3.

  Jurnal Bihorean

  Universitatea din Oradea dă start la admitere
  Universitatea din Oradea dă miercuri, 8 iulie 2020, startul înscrierilor pentru admiterea 2020, etapa iulie – august, la cele 15 facultăţi (programele de studiu licenţă şi masterat). Pentru admiterea la doctorat şi post-doctorat, înscrierile se vor realiza în septembrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Două mașini au luat foc una după alta, în Oradea
  Apelurile pentru cele două incendii la mașini au fost date la diferență de un singur minut.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.