bihon.ro Web analytics

Speoturism: 10 peşteri amenajate în Pădurea Craiului

Reactualizat la:

Speoturism: 10 peşteri amenajate în Pădurea Craiului

Reactualizat la:
Reţeaua de peşteri constituie prima ofertă de acest gen din ţară, adresată şi turiştilor nespeologi.
Scris de Demian - Reţeaua de peşteri constituie prima ofertă de acest gen din ţară, adresată şi turiştilor nespeologi.

Grupate pe trei categorii de dificultate, cele zece peşteri din Munţii Pădurea Craiului prinse în această primă reţea de speoturism au fost amenajate în contul unui proiect de peste 84.000 franci elveţieni, finanţat printr-un grant elveţian. Proiectul a durat 18 luni, în perioada februarie 2016 – august 2017, titularul său şi „gestionarul” investiţiei este Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor.

Trei categorii

pestera-ciur-ponor-7

FOTO: Andrei Posmoșanu

Pasul următor, pentru punerea investiţiei în exploatare, este popularizarea ofertei printre operatorii turistici, care vor ofeta apoi, publicul, cu pachete de servicii speoturistice, explică Paul Iacobaş, preşedintele CAPDD.

Aceste „servicii” sunt grupate pe trei categorii de dificultate. Peşterile Doboş şi Gruieţ din comuna Roşia constituie oferta adresată categoriei „primii paşi în speologie”. Acestea sunt peşteri uşoare, care nu necesită echipament special, în afară de cască cu sursă de lumină, salopetă şi cizme de gumă.

A doua categorie sunt peşterile cu grad de dificultate mai mare, ofertă adresată persoanelor active, cu o oarecare condiţie fizică. Peştera Bătrânului, situată între Şuncuiuş şi Zece Hotare, o peşteră „şcoală” pentru speologii bihoreni şi clujeni, are lungimea de peste 1600 de metri, din care 1300 sunt amenajaţi pentru vizitare, cu ghidaj, în contul acestui proiect. Peştera Osoi, din comuna Vârciorog, este asemănătoare, ca frumuseţe, cu Peştera Urşilor. Traseul vizitabil are 1300 de metri, timpul estimat de parcurgere este de 3-4 ore. Peştera Moanei, din Şuncuiuş, este considerată, în mod înşelător, a fi uşoară dar dezvoltarea sa labirintică poate pune dificultăţi. Peştera are o lungime de 1170 de metri dar amenajarea pentru vizitare are doar 350 de metri, timpul necesar estimat este de două ore. Mai renumita Peşteră Gălăşeni, din Măgeşti, a fost amenajată pentru vizitare pe 2000 de metri, timpul estimat pentru parcurgerea traseului este de 4-5 ore.

moanei-img_8836

FOTO: Andrei Posmoșanu

Perla coroanei

„Dedicată speologilor experimentaţi” este numele celei de-a treia categorii de peşteri, cea cu dificultate maximă. Aceasta reuneşte patru peşteri, dintre care una în Şuncuiuş şi trei în Roşia. Peştera Vântului, renumită pentru faptul că este cea mai lungă din România, cu peste 42.165 metri, a fost amenajată doar pe o lungime de 800 de metri/două ore. Asta din cauză că din acest punct, traseul ajunge într-o zonă de conservare specială, incompatibilă cu turismul. Principala atracţie este formaţiunea „Torpila”, care coboară din tavan.

Speologii descriu peştera Ciur Ponor ca fiind una special făcută pentru aventură – traseul amenajat de 5.000 de m presupune parcurgerea unui curs activ subteran, coborârea unei cascade şi mici pasaje de  escaladă. Totuşi, în funcţie de posibilităţile fiecăruia, ghidul poate ajusta traseul.

Peştera Craiului, din Roşia, adăposteşte cele mai mari stalagmite din ţară, de peste 15 metri. Traseul amenajat pentru speoturism are 2 km, cu timp estimat de parcurgere de şase ore.

Peştera Hârtopul Bonchii, din Roşia, este amenajată pe 6.000 de metri, cu timp estimat la şase ore. Aceasta începe abrupt, cu o verticală, la bază sunt vizibile fosile de scoici şi melci.

galaseni-img_6173

FOTO: Andrei Posmoșanu

Oferte ghidate

Iacobaş a explicat că speoturismul este complet diferit  de turismul de masă care se practică azi la peşteri precum Urşilor sau Meziad. Accesul vizitatorilor în cele zece peşteri amenajate se va face în grupuri de maxim opt persoane, 12 în cazul Peşterii Vântului, în prezenţa unui ghid. CAPDD are colaborări cu mai mulţi ghizi locali şi va începe, în toamnă, un curs de instruire pentru această categorie de personal. Iacobaş zice că e de preferat ca aceşti primi ghizi formaţi să fie din comunităţile locale. Accesul se va face contra cost, în funcţie de pachetele negociate de turişti cu opetarorii. Costul minim este estimat la 50 de lei pe persoană.

Ordine sub pământ!

În afară de concretizarea ofertei de speoturism, în contul acestui proiect se contabilizează şi o încercare reuşită de a pune o oarecare ordine în legislaţia de specialitate, spune Andrei Acs, coordonator de proiect. Pe baza discuţiilor iscate în jurul proiectului de amenajare a reţelei s-a emis un ordin de ministru care regementează mai clar „ce se poate şi ce nu se poate”.

dobos-img_2148

FOTO: Andrei Posmoșanu

„E un proiect nu doar de valorificare a patrimoniului carstic ca afacere ci şi de investigare a peşterilor respective”, a precizat coordonatorul de proiect. S-au făcut, astel, inventarieri geologice de interior şi exterior, palentologice, arheologice dar şi asupra faunei.

S-au pus la punct planuri de marketing pentru fiecare dintre peşteri şi regulamente de vizitare. „Dacă vor mai exista proiecte similare în ţară, cu drag le punem la dispoziţie rezultatul muncii noastre”, a spus Acs.

Speologii vor avea acces în peşteri în continuare, pentru ture de exploare, a mai precizat el.

0 Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Primarul de Sălacea e liderul care schimbă lumea
  Juriul care i-a desemnat pe bihorenii care au excelat în activitățile lor au avut de ales din 120 de nominalizări la 8 categorii.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Îngrijirea tenului pentru sezonul rece și pregătirea lui pentru sărbători
  Tenul se numără printre victimele sezonului rece, acesta suferind din cauza scăderii temperaturii, vântului, umiditității.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Arbitrează la Berlin
  Arbitrul orădean Adrian Alexandrescu va oficia la meciul din LEN Champions League dintre Spandau 04 Berlin și Szolnoki Dozsa.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Arteziană cu jocuri de lumini și muzică în Parcul 1 Decembrie
  În perspectiva deschiderii unor linii de finanțare dedicate refacerii parcurilor învechite, Primăria s-a apucat de planuri de reamenajare a Parcului 1 Decembrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O nouă tentativă de reabilitare a sălilor din Palatul Vulturul Negru
  După mai multe încercări eșuate de a atrage fonduri europene pentru acest obiectiv, municipalitatea a depus un nou proiect pentru peste 4 milioane euro, la FEDR.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.