BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Mica publicitate
    • Imobiliare
    • Angajari
    • Prestări servicii
    • Auto-Moto
    • Pierderi, Citaţii
    • Diverse – Vânzări/Cumpărări
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Anunturi de interes public
    • Anunțuri Mediu, Ape
    • Licitatii
    • Convocator
Select Page
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Statuia lui Mihai Viteazu, reamplasată pe platoul Catedralei Ortodoxe. Bilanț și planuri la Oradea Heritage

Statuia lui Mihai Viteazu, reamplasată pe platoul Catedralei Ortodoxe. Bilanț și planuri la Oradea Heritage

De Camelia Buşu
la 12 February 2024 15:50 Reactualizat la: 12 February 2024 22:09
27 Comentarii

Statuia lui Mihai Viteazu, reamplasată pe platoul Catedralei Ortodoxe. Bilanț și planuri la Oradea Heritage

Foto: Alexandru Nițescu
12 February 2024 15:50 Reactualizat la: 12 February 2024 22:09
În 2024 vor continua evenimentele „Joia la Darvas”, festivalul cu statui vivante dar şi Oradea Coffee Festival. Un moment așteptat de o bună parte dintre orădeni e reamplasarea statuii lui Mihai Viteazu în spațiul public.
Scris de Camelia Buşu - În 2024 vor continua evenimentele „Joia la Darvas”, festivalul cu statui vivante dar şi Oradea Coffee Festival. Un moment așteptat de o bună parte dintre orădeni e reamplasarea statuii lui Mihai Viteazu în spațiul public.

Trimite articolul

X

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor – Oradea Heritage şi-a axat activitatea pe trei linii mari: dorința de a oferi o experiență mai mult decât un bilet de vizitare, proiecte care să surprindă publicul şi ideea de a fi promotori în redescoperirea monumentelor orașului.

La conferinţa de presă susţinută de Angela Lupşea, directorul executiv Oradea Heritage şi preşedintele fundaţiei, Grigore Morar, a fost prezentat raportul de activitate pe anul 2023.

Angela Lupşea, Grigore Morar, Oradea Heritage

Printre obiectivele fundaţiei se numără: protejarea monumentelor prin conservare și punere în valoare, consultanță privind prevenirea degradării monumentelor, executarea lucrărilor de reabilitare și întreținere a monumentelor de for public, dar şi promovarea obiectivelor turistice prin dezvoltarea unor evenimente culturale.

S-au efectuat anul trecut lucrări de conservare și restaurare a componentelor artistice din piatră și metal la Bustul Szigligeti Ede în colaborare cu Muzeul National Brukenthal, s-au finalizat lucrările pentru execuția soclului pentru amplasarea statuii ecvestre a Sf. Ladislau în Cetatea Oradea şi s-a avut în vedere întreținerea spațiilor verzi şi a florilor din jurul statuilor: Traian Moșoiu, Aurel Lazăr, Regina Maria, Regele Ferdinand I.

[eadvert]

Statuia lui Mihai Viteazu, amplasată în mai

Oradea Heritage s-a implicat şi în organizarea unor activități cu caracter patriotic. A organizat expoziția „Centenarul Constituţiei României Mari (1923 – 2023)”, a derulat activități coordonate de Grigore Morar în colaborare cu Asociaţia Avram Iancu marcând 199 de ani de la nașterea sa, a organizat Simpozionul istoric Iuliu Maniu şi excursia pe urmele lui Avram Iancu.

Stratuia lui Mihai Viteazu

Statuia lui Mihai Viteazu Foto: Alexandru Nițescu

Pentru executarea lucrărilor pe linia bugetara a fost alocată, prin buget, suma de 595.000 lei, din care s-a cheltuit 586.189 lei.

Pentru 2024 s-a alocat prin buget suma de 800.000 pentru care s-a propus realizarea soclului, restaurarea şi amplasareaa statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul, alte evenimente dedicate bicentenarului Avram Iancu dar şi întreţinerea altor monumente de for public aflate în invetarul domeniului public al Municipiului Oradea.

Grigore Morar a subliniat a precizat că statuia lui Mihai Viteazul va fi amplasată în luna mai. Proiectul are aviziul Comisiei zonale de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor iar săptămâna aceasta se va trimite dosarul la Bucureşti.

Evenimentele mari organizate de Oradea Heritage au fost: Zilele Culturii Naționale, expoziția Bruxelles, Ziua Mondială Art Nouveau, Concertul Harmonies of Art Nouveau, Spectacolul cu drone din cadrul FestiFall, evenimentele din cadrul Euroiudaica şi Oradea Coffee Festival. A fost dezvoltat şi un proiect de promovare a patrimoniului folosind inteligența artificială, intitulat Oradea Heritage Realms. De asemenea, în 2023 Oradea Heritage a fost implicată în depunerea şi câştigarea finanţării nerambursabile pentru proiectul „AN as a New Eutopia”. Proiectul a obținut o finanțare în valoare de 981.801 euro, prin programul European Education and Culture Executive Agency (EACEA) și se va derula pe perioada 2024 – 2027.

primăvara la asa Darvas-La Roche, Oradea

Primăvara la Casa Darvas-La Roche, anul trecut

Cu 20% mai mulţi vizitatori

Obiectivul turistic cel mai vizitat a fost şi în 2023 Turnul Primăriei (36.554 vizitatori), dar obiectivul care a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de vizitatori faţă de anul precedent este Casa Darvas-La Roche cu o creștere de 40%, acest lucru datorându-se şi activităţilor desfăşurate în curtea casei pe perioada verii. Per total numărul vizitatorilor a crescut cu circa 20% faţă de anul trecut. Printre evenimentele desfăşurate „Joia la Darvas” s-au numărat concerte, ateliere, expoziţii, caricaturi pe loc, statui vivante, operetă şi tango sau stand-up comedy.

„Este important să evaluăm potențialul fiecărui obiectiv turistic pentru a gândi următoarele evenimentele sau activităţi. 2023 ne-a demonstrat că la Casa Darvas numărul de vizitatori a crescut şi datorită evenimentelor, şi din punct de vedere a veniturilor acest sector a înregistrat o creștere de 300%. Ne dorim să dezvoltăm propriile evenimente Oradea Heritage, şi anume Festivalul de statui vivante, expoziţia primăverii, care în funcție de tema aleasă să se reflecte în amenajarea curții. Joia la Darvas continuă cu alte teme, la fel şi cele dedicate loisirului de pe strada Libertății – un loc ce trebuie să prindă viaţă. Parteneriatele private vor continua în special pentru evenimentul Oradea Coffee Festival, dar şi pentru alte evenimente. De asemenea, celebrarea zilei Art Nouveau se va desfăşura şi anul acesta cu evenimente inedite în Palatul şi Pasajul Vulturul Negru”, a precizat Angelea Lupşea.

Oradea Coffee Festival., Sinagoga Sion, Oradea

Prima ediţie Oradea Coffee Festival, la Sinagoga Sion

S-a demonstrat că expoziţiile interactive şi evenimentele aduc mai mulţi vizitatori decât simplele expoziţii, a subliniat directorul executiv. De asemenea, se are în vedere anul acesta organizarea în Sinagoga Sion a unor evenimente pentru copii legate de istoria evreilor dar şi continuarea evenimentelor din curtea Templului Francmasoneriei.

Numărul de vizitatori la obiectivele Orade Heritage a crescut de la 77.876 persoane în 2022, la 92.868 în anul 2023. Dacă în 2022 s-au încasat 622.345 lei din bilete, în 2023 suma a fost de 774.048 iar încasările din evenimente au crescut de la 58.905 lei în 2022, la 112.058 în 2023.

Primul eveniment din 2024 va fi expoziţia dedicată primăverii, în acest an Casa Darvas – La Roche fiind amenajată din 1 martie pe o altă temă faţă de cea de anul trecut.

Evenimentele Oradea Heritage sunt promovate în mediul online atât pe site-ul oradeaheritage.ro cât şi pe paginile fundaţiei şi ale obiectivelor turistice de pe platformele Facebook, Instagram, TikTok, toate paginile având o creştere organică, fără postări sponsorizate.

Trimite articolul

X
Taguri:
Casa Darvas - LaRoche ,
evaluare ,
monumente ,
Oradea Heritage ,
turnul primariei oradea
27 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Caius says:
    February 13, 2024 at 3:41 am

    Mihai Viteazul a fost cel dintâi voievod care a realizat prima Unire a Țărilor Române în anul 1600.

    Reply
    • Principatele Dunărene says:
      May 21, 2024 at 3:55 am

      (și nu Țările Române) au fost unite pentru prima dată de un orădean în 1595.

      Reply
  2. pensionarcadrumilitarTIMISOARA says:
    February 13, 2024 at 5:55 am

    MIHAI vITEAZUL TREBUE SA STEA IN CENTRU ORASULUI CA SA INTELEAGA UNGURI SI MAI ALES CATOLICI CA AICI E ROMANIA

    Reply
    • jancsi says:
      February 13, 2024 at 7:40 am

      Doar un singur lucru intelegem din comentariile tale, ca ai probleme psihice serioase 🙁

      Reply
    • tautu says:
      February 13, 2024 at 9:01 am

      In Oradea nu cred sa fie prea multi romano-catolici, sunt ortodocsi, reformati, greco-catolici (despre care am toate motivele sa cred ca sunt exclusiv romani) si foarte multi neoprotestanti.

      Reply
      • CT says:
        February 13, 2024 at 2:16 pm

        Pe Mosoiu, la manastire, este slujba in limba romana pe rit romano-catolic.

        Reply
    • Ionut says:
      February 13, 2024 at 11:43 am

      Si ca astia putini, romano-catolici de limba romana, oradeni de mai multe generatii ce bai ai? Ai dreptate acum aici e Romania, dar pana si Romania recunoaste ca foarte multe cladiri din oras au fost construite si au fost in proprietatea bisericii romano-catolice, pana au fost luate cu japca de statul roman comunist Mihai Viteazul si Ferdinand sunt intr-adevar mari personalitati istorice ale Romaniei si ale romanilor, dar nu au avut o influenta si o contributie directa asupra orasului (nu l-au infiintat, nu l-a condus , posibil sa nu-l fi vazut decat o data in viata)….

      Reply
    • Kicker says:
      February 13, 2024 at 5:13 pm

      Mă dă prost ești,statuia unui aventurier trădător care a trăit acum 400 de ani o să-i facă să înțeleagă ce anume?

      Reply
  3. ioio says:
    February 13, 2024 at 8:24 am

    unde e domnul ala de se considera jurnalist, Dan Bucura, care a venit si el la Oradea sa simta miros de Europa si care urla ca l-au aruncat pe Mihaita la gunoi? atata zgomot puteti face pentru nimic, in loc sa traiti impreuna, ca o comunitate adevarata, cu toate etniile si nationalitatile la un loc. Comentariile de aici arata ca suntem o natie intoleranta si plina de prostie. Dar asta se vede cel mai bine la rezultatele de la vot si in fata bisericilor de tot felul.

    Reply
  4. xxx says:
    February 13, 2024 at 9:28 am

    Nu trece 5, 10 ani si iar o muta ca va trebui refacut si modificat pasajul din Civic. Asa cum se intampla cu abdolut toate proiectele atotstiutorului sprancenat

    Reply
    • opozitia says:
      February 13, 2024 at 11:47 am

      bufonule

      Reply
    • preafericit says:
      February 13, 2024 at 12:16 pm

      adevaraaat !

      Reply
  5. Orădeanul says:
    February 13, 2024 at 12:46 pm

    Măi fr, lăsați-o mai moale cu resentimentele. Mulțumiți Lui Dumnezeu că, la noi e pace și nu auzim sirenele antiaieriene și ororile războiului. De ce vă jigniți? Chear nu puteți trăi în pace? Ce aveți? Se pare că, v-ați urât cu binele! Dacă nu aveți un bătrân de 70 ani în casă, căutați unu și întrebați-l ce a adus al doilea război mondial în România? Câ-ți orbi, invalizi de război și familii nenorociți de pe urma războiului. Fiți oameni cu rațiune și lăsați resentimentele la o parte că doar o singură viață aveți. Dacă asta nu o știți trăii la ceea altă ce te aștepți?

    Reply
  6. Anonimul says:
    February 13, 2024 at 1:51 pm

    Din punctul meu de vedere este o cheltuiala mare si fara rost. Intotdeauna toate lucrarile idilitare si nu numai trebuie facute cu multa stiinta si gandire pentru viitor pentru a nu ne bate joc de banii cetatenilor, a statului. Pana la urma Oradea este un oras multicultural si toate lucrarile si amplasarile de statui/obeliscuri trebuie facute in concordanta cu istoria orasului, deci oradenii cu vechi state sau istorici trebuie consultati.

    Reply
    • Orădeanul says:
      February 13, 2024 at 8:40 pm

      Asta e cu totul altceva! Toți putem să ne exprimăm convingerile și ideile dar respectandu-ne reciproc și fără jigniri. Poate că uni au o ideie mai bună, asta duce la o varietate de idei dar fără jigniri. Mulțumesc

      Reply
    • Roman nascut aici in Oradea says:
      February 13, 2024 at 10:44 pm

      Daca puneau statuia unui mare rege ungur, nu numai ca nu era considerata o mare cheltuieala, dar mai trimitea si Viktor Orban ceva bani ptr.asta precum si o delegație FIDESZ maghiară plina de steaguri unguresti ca sa participe la festivitate.
      Nu-i asa ungure, Anonim ?

      Reply
      • jancsi says:
        February 14, 2024 at 10:37 am

        Da romane, era normal si frumos si acest lucru amintit de tine, doar cei nascuti in Oradea ca si tine stiu sa aprecieze convietuirea normala intre toate etniile din acest oras 🙂

        Reply
      • Orădeanul says:
        February 14, 2024 at 2:29 pm

        Auzi romanule:tare maș bucura să fii român dar cred că tu ne faci de rușine nația. Nici o dată în istoria poporului român nu a fost resentimente și ură ca, și în tine. Poate ești din gruparea vipere lui Putin din parlamentul României. Știi cine e? În ea nu e sămânță de român! Cred că de aceia sa lățit atâta (ura și răutatea din ea, într-o zi va crăpa în două) . Așa te asigur că în mine nu e nici o sămânță de altă nație decât de român. Dar nu sunt șovin și nici nu permit la o adică cineva să se murdărească în caciula mea. Mulțumesc

        Reply
  7. Dana says:
    February 13, 2024 at 1:59 pm

    Toate sunt trecătoare chiar și aceste abuzuri cacodoxe ale edililor.Oricăte statui ar pune mântuirea este una și personală.Mihai Viteazul (ce nume…..)era viteaz și nu ar fi luptat pentru o statuie ridicata peste timpuri.A luptat pentru unitatea de credință,dreaptă credința.„Aiasta credință o mărturisesc care prin preoții ei sfințesc apa și va
    fi nestricăcioasa.Voi verifica după 40 de zile.„Apa a rămas nestricată și proaspătă ca și azi doar întruna Biserică Sobornicească și Apostolească.Apoi a fost trădat și ucis pentru aceasta . Noi nu-l vom uita și nici urmașii urmașilor noștri. Impozitele și taxele tălharești puse de dregătorii de azi și promovarea ereziilor dovedesc că sunt urmașii acelor trădători.

    Reply
  8. xxx says:
    February 13, 2024 at 4:52 pm

    Pe Mihai sa-l vopseasca rosu, pe cal alb, si soclul sa fie verde, ca sa nu se supere UDMR, si ungurii

    Reply
  9. Primavara says:
    February 14, 2024 at 5:50 am

    De ce aduceti aici statuile criminalilor cotropitori unguri care au omorat femei, copii, varstinici romani ? Cum nu incap sovinii de statuile romanilor. Asta e civilizatia sovinilor O mie de ani in Europa si nu s-a prins nimic de ei. Au aceleasi apucaturi cu care au venit din Asia.

    Reply
    • XV says:
      February 14, 2024 at 10:27 am

      Care sunt statuile aceea deșteptule? Dute că te caută de la spilalul 6 bolnavule!

      Reply
  10. Eu says:
    February 14, 2024 at 5:57 am

    Poți pune pe fiecare stradă câte o statuie a lui Mihai.Tot Ladislau a întemeiat orașul.Istoria nu o pot schimba nici românii nici maghiarii

    Reply
    • Orădeanul says:
      February 14, 2024 at 2:48 pm

      Intervin:domnule Eu! Dacă cunoști multă istorie, spune-mi care este prima denumire a loc Oradea sau Noghivarod cum o sui tu. Dacă te voi lăsa 10 ani tot nu o să mi-o spui. Dar uită că am să-ți aduc aminte eu! Zona orașului Oradea sa numit “MĂRUL ROȘU” iar Nojoridu era”IRUGA MARE ” și Chisiridu” IRUGA MICĂ “. Astea au fost denumirile primare. Ți se pare că au fost nume ungurești? Vă respect dar nu aveți întotdeauna dreptate. Aceste locuri au fost de la început ocupate de daci liberi, apoi români liberi. Apoi urmate de Cnezate și voievodate în tipul emigrației magheare.

      Reply
      • curios says:
        February 14, 2024 at 3:21 pm

        Hai sa presupunem ca ai dreptate.. dar daca erati deja aici cand au venit “emigrantii maghiari” , de ce i-ati lasat sa se aseze peste voi si sa intemeieze localitati ? 🙂

        Reply
      • XV says:
        February 14, 2024 at 4:15 pm

        Povestea asta unde ai citit? MĂRUL ROȘU? Săracul de tine ocupate de daci? Și se vede de aceea sunt pline de palate făcute de maghiari și de evrei vaișamari de istoria ta.

        Reply
  11. sandu2100 says:
    February 14, 2024 at 6:12 am

    Sa multumiti lui Bolojan si Birta ca o pune. Ca puteau sa nu o puna

    Reply
  12. powered by Surfing Waves

    România

    Creștere alarmantă a concentrațiilor de cloruri după dezastrul de la Praid
    Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat, sâmbătă, la Târnăveni, că pe râul Târnava Mică și pe pârâul Corund se înregistrează mortalitate piscicolă însemnată din cauza concentrațiilor mari de sare, fapt ce pune o presiune majoră pe habitat și că speră ca autoritățile să nu fie nevoite să discute și despre un dezastru ecologic.

    România

    VIDEO
    Rabla Auto 2025 pornește motoarele: încep înscrierile pentru persoane fizice
    Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat oficial startul sesiunii de înscriere pentru persoanele fizice în programul Rabla Auto 2025, care va începe pe 19 iunie.

    Stiri Inter(Nationale)

    Bulgaria trece la euro din 2026. Jumătate din populație e împotrivă
    Bulgaria face pași concreți către adoptarea monedei euro, însă o bună parte dintre cetățenii săi rămân reticenți față de această schimbare majoră.

    BIHON CAO

    Anunţ public privind decizia etapei de încadrare

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă Oradea

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Restanță-record la întreținere în Oradea: peste 55.000 de lei. Proprietarul nu a plătit cheltuielile timp de 5 ani
    De la câteva sute de lei – strânse de-a lungul câtorva luni, la zeci de mii de lei, adunate în decursul mai multor ani. Sunt datoriile pe care asociațiile de proprietari le contabilizează în dreptul mai multor locatari care nu-și plătesc o perioadă mai lungă cheltuielile de întreținere.

    România

    Fără limbi străine, fără job: peste jumătate dintre angajatori cer cunoștințe lingvistice
    Cererea pentru cunoașterea limbilor străine a crescut semnificativ pe piața muncii din România: aproape 60% dintre joburile publicate în acest an pe platformele de recrutare solicită această competență.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Reabilitare energetică pentru trei clădiri publice din Tășad
    Primăria din Drăgești face pași concreți spre tranziția energetică, printr-un proiect ambițios de modernizare moderată a unor clădiri educaționale și culturale din satul Tășad.
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihor Online

    ISSN 3008-234X

    ISSN-L 3008-234X

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.