bihon.ro Web analytics

„Sucurile naturale”, criminalul tăcut!

Reactualizat la:
Reactualizat la:
<strong>S-a realizat primul studiu despre conținutul de zahăr al băuturilor răcoritoare din ţară. </strong>
Scris de Demian - <strong>S-a realizat primul studiu despre conținutul de zahăr al băuturilor răcoritoare din ţară. </strong>

Marți, 14 noiembrie, de Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului zaharat, Colegiul Pacienţilor a finalizat şi transmis primul studiu privind conţinutul de zahăr al băuturilor răcoritoare din România, studiu care va fi reeditat anual.

Reprezentanţii Colegiului Pacienţilor spun că foarte multe dintre alimentele pe care le consumăm zilnic conţin zahăr adăugat, cea mai comună sursă fiind băuturile răcoritoare şi sucurile de fructe.

Nr crt Producator Denumire Produs Cantitate Zahar(g)/100ml
1 Coca Cola Cappy Pere 14.5
2 Coca Cola Fanta Madness 14.3
3 Parmalat Romania Santal strugure zmeura 14
4 Pepsi Co Mirinda struguri 13.8
5 distribuitori Regal Thai fructul pasiunii 13.7
6 Parmalat Romania Santal piersici nectar 13.6
7 Coca Cola Cappy Pulpy piersici 13.4
8 Coca Cola Fanta exotic 13.2
9 Parmalat Romania Santal rodie 13.1
10 United Romanian Breweries Bereprod Granini juice &nectar coacaze 13
10 Pepsi Co Montain Dew 13
10 Cyrom Romania Pfanner zmeura 13
10 Romaqua Group Borsec Giusto struguri 13
10 Perla Harghitei SA Allegria piersica 13

„Acest studiu face parte din campania de informare a populaţiei şi creşterea gradului de conştientizare asupra factorilor de risc ca urmare a consumului de produse alimentare şi băuturi răcoritoare cu conţinut mare de zahăr. Studiul a fost realizat cu ajutorul voluntarilor asociaţiei, studenţi la medicină, în perioada octombrie-noiembrie 2017”, a declarat Marilena Nicolae, director de operaţiuni al Colegiului Pacienţilor.

Autorii au luat ca și considerente analiza cantităţii de zahăr regăsită în compoziţia celor mai cunoscute băuturi răcoritoare din supermarketuri, luând informaţii şi de pe etichetele produselor şi site-urile producătorilor.

Autorii studiului spun că, potrivit rezultatului la care au ajuns, cele mai dulci băuturi răcoritoare sunt Cappy de pere, având un conţinut de 14,5 g zaharuri/100 ml, urmat de Fanta Madness şi Santal de struguri, cu 14,3 g, respectiv 14 g zaharuri/100 ml. Pe locurile următoare se situează Mirinda de struguri, cu un conţinut de 13,8 g zaharuri/100 ml, Regal Thai, fructul pasiunii – cu 13,7 g zaharuri/100 ml și Santal nectar de piersici cu 13,6 g zaharuri/ml produs.

Colegiul Pacienţilor a transmis că autorii au realizat chiar şi un „Top 10 băuturi răcoritoare care conţin cel mai mult zahăr” şi spun că acesta cuprinde inclusiv sucurile aşa-zise „naturale”: sucuri de fructe precum Santal strugure, Santal nectar de piersici, Granini juice& nectar coacăze, Pfanner de zmeură, toate cu un conţinut de zaharuri de peste 13 g/100 ml produs.

 • Bauturi racoritoare necarbogazoase
Nr crt Producator Denumire Produs Cantitate Zahar(g)/100ml
1 Coca Cola Cappy Pere 14.5
2 distribuitori Regal Thai fructul pasiunii 13.7
3 Coca Cola Cappy Pulpy piersici 13.4
4 Romaqua Group Borsec Giusto struguri 13
5 Coca Cola Cappy Pulpy grapefruit 12.1
6 Coca Cola CAPPY Nectar de piersici 12
7 Romaqua Group Borsec Giusto soc si lamaie 12
8 distribuitori Regal Thai mango 12
9 Pepsi Co Prigat merisoare Nectar 11.8
10 Pepsi Co Prigat capsuni si banane 11.6
10 Pepsi Co Prigat visine 11.6

Aşa au ajuns să compare o doză de Fanta madness de 330 ml care conţine 47,19 g zaharuri, în timp ce un baton de ciocolată de 75 g conţine 45 g zaharuri.

Autorii studiului spun că, în medie, sucurile „naturale” conţin 12,85 g zaharuri/100 ml, băuturile carbogazoase şi necarbogazoase conţin 12.6 g zaharuri/100 ml, iar sucurile pentru copii 10,61 g zaharuri/100 ml produs.

 • Bauturi racoritoare naturale
Nr crt Producator Denumire Produs Cantitate Zahar(g)/100ml
1 Parmalat Romania Santal strugure zmeura 14
2 Parmalat Romania Santal piersici nectar 13.6
3 Parmalat Romania Santal rodie 13.1
4 United Romanian Breweries Bereprod Granini juice &nectar coacaze 13
5 Cyrom Romania Pfanner zmeura 13
6 Parmalat Romania Santal nectar de pere 12.9
7 United Romanian Breweries Bereprod Granini juice& nectar piersica 12.8
8 Tymbark Maspex Tymbark nectar piersici 12.2
9 United Romanian Breweries Bereprod Granini-visine 12.2
10 Mega Image Gusturi Romanesti-suc natural de mere 11.7

Cel mult 6 linguriţe de zahăr/zi

Organizaţia Mondială a Sănătății recomandă consumul a cel mult 6 linguriţe (30 g) de zahăr pe zi pentru un adult și cel mult 3-4 linguriţe pentru copii.

S-a făcut chiar un clasament la cantitatea de zahăr la suta de mililitri. Cele mai mari concentraţii de zahăr le au băuturile carbogazoase colorate închis sau mai deschis și cu aromă de citrice sau alte arome de fructe. Inclusiv aşa-zisele băuturi răcoritoare naturale, dar scumpe, precum şi cele pentru copii, au cantităţi mari de zahăr.

Consumul frecvent de alimente şi băuturi cu conţinut ridicat de zahăr duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi: riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, obezitatea, care conduce la rândul său la alte afecţiuni, hipertensiune arterială şi diabet zaharat.

De altfel, şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra prevalenţei în creștere a diabetului zaharat la toate grupele de vârstă.

Mai mulţi copii obezi

Statisticile arată că România se află printre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat, 11.6% (la populația între 20 și 79 ani), conform Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice în 2014.

 • Bauturi  racoritoare pentru copii
Nr crt Producator Denumire Produs Cantitate Zahar(g)/100ml
1 Tymbark Maspex Tedi multivitamine 12.4
2 Tymbark Maspex Tedi morcov portocala mar 11.8
3 Tymbark Maspex Tymbark portcale 11.1
4 Cyrom Romania Capri Sonne Safari fruits 11
5 Cyrom Romania Capri Sonne Mystic Dragon 10.4
6 Cyrom Romania Capri Sonne Orange 10.1
7 Tymbark Maspex Tymbark fructe de padure 10.1
8 Distribuitori Disney Minnie Mouse 10
9 Distribuitori Disney Cars 10
10 Distribuitori San Benedetto Baby Drink 9.9

Specialiștii avertizează și o creștere alarmantă în ultimii ani a obezității infantile în România din cauza lipsei educației nutritive în rândul populației. „Diabetul zaharat este o boală cronică complexă care necesită îngrijiri medicale costisitoare și generează costuri foarte mari pentru sistemul medical, și așa cronic subfinanțat. Limitarea consumului de zahăr ar fi un pas important pentru schimabarea stilului de viață”, a declarat  Dorin Rață, presedintele sucursalei Colegiului Pacienților Timis

Amintim că Asociația Colegiul Pacienților a cerut Ministerului Sănătății taxarea urgentă a produselor cu conținut mare de zahăr, astfel încât să se reducă consumul masiv de zahăr.

„Colegiul Pacienților insistă asupra urgenței unei astfel de reglementări cu privire la taxarea produselor cu conținut mare de zahăr, care ar avea dublu rol, și anume atât educativ, cât și de susținere a sistemului public de asigurări de sănătate, care nu face față nevoilor pacienților”, a declarat Cristian Sas, președintele asociației.

Despre Colegiul Pacienţilor

COLEGIUL PACIENȚILOR este una dintre cele mai mari asociații de pacienți, cu peste 6.000 de membri și 12 sucursale în teritoriu. Fondată în 2015, asociația vrea să identifice și să monitorizeze permanent rezolvarea de către instituțiile abilitate a problemelor cu care se confruntă cetățenii în accesarea serviciilor medicale și a beneficiilor legate de sănătate. Reprezentanţii Colegiului Pacienţilor încearcă să găsească propuneri și soluții alternative la politicile de sanătate publică. Pentru mai multe informații despre Colegiul Pacienților puteți accesa www.colegiulpacientilor.org 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a stins din viaţă un mare dascăl: Dorel Tifor
  S-a stins un dascăl cum puţini mai sunt în ziua de astăzi.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Muzică populară, teatru-dans şi muzică clasică în Piaţa Unirii
  Evenimentul a fost organizat pe baza protocolului dintre Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Multipla campioană Elena Pagu, la 96 de ani, la startul Beiuș Runnnig Day
  Evenimentul care a avut loc pe 12 iunie 2021 se află la cea de-a doua ediție și a reunit la start sute de participanți printre care și mari campioni.

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de teste efectuate, un singur caz nou de coronavirus
  Numărul de cazuri noi continuă să fie redus în județul Bihor. 1

  Ştiri sportive

  Prima declaraţie a medicului care l-a salvat pe Christian Eriksen
  Medicul care l-a ajutat pe Erksen pe teren, medicul echipei naţionale a Danemarcei, Morten Boesen, a povestit despre momentele în care fotbalistul a fost la un pas să-şi piardă viaţa pe teren. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vaccinarea anti-coronavirus, restrânsă în Bihor
  Din pricina numărului tot mai mic de doze de ser anti-Covid administrate zilnic în Bihor, s-a decis reorganizarea procesului de vaccinare.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.