bihon.ro Web analytics

Szabo Odon salvează singura clasă de mate-info, intensiv engleză de la dispariție

De Veronica Bursasiu
Reactualizat la:

Szabo Odon salvează singura clasă de mate-info, intensiv engleză de la dispariție

Reactualizat la:
Este vorba despre o clasă cu profil unic destinată elevilor care studiază în limba maghiară.
Scris de Veronica Bursasiu - Este vorba despre o clasă cu profil unic destinată elevilor care studiază în limba maghiară.

„Era o clasă unică și totodată cea mai premiată clasă de Ministerul Educației în ultimii 6-7 ani, clasă premiată datorită performanțelor elevilor care au premii la nivel național. Este vorba despre clasa pentru care optau elevii cu cele mai mari medii din județ. Clasa funcționa și până acum la Liceul Ady Endre, școală în care vin copii din tot județul, nu numai din Oradea. Cred că interesul pentru aceasta școală e evident dacă spunem doar faptul că sunt 100 de copiii cazați doar în propriul internat. Am pledat și am refăcut calculele împreună cu cei de la Ministerul Educație, am avut o discuție civilizată, și am avut argumente cum e cel că această clasă e unică prin profuilul său, deci nu e ca și cum copiii care învață în limba maetrnă ar fi avut posibilitatea să opteze în altă școală pentru un asemnea profil. Și în plus, Constituția României spune că statul e obligat să asigure învățământul în limba maternă a minorităților”, a explicat parlamentarul Szabo Odon, profesor ca formație, vicepreședinte al Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților.

O clasă cu profil similar, dar în limba română, funcționează la Colegiul Gojdu, iar mediile de admitere de peste 9,50 vorbesc de la sine de performanțele elevilor.

Luptă pentru clasa de Științe Sociale

O cruciadă asemănătoare, dar se pare că fără același succes au dus profesorii și elevii din Gojdu.

După ce directorul CN Emanuil Gojdu Florin Nicoară nu a reușit să connvingă Inspectoratul Școlar Bihor că nu trebuie să desființeze profilul de Științe Sociale, au intrat în joc și membri Consiulului Elevilor din reputatul colegiu, care au anunțat că sunt nemulțmiți de aergumentele ISJ Bihor și că se vor adresa Ministerului Educației pentru a convinge de utilitatea și necesitatea demersului.

„Ne-a fost adus la cunoștință faptul că cele mai mici medii de intrare au fost obținute la profilul uman al colegiului nostru, așa că poate fi considerat incompatibil cu specificul acestuia, dar inspectoratul școlar le asigură elevilor din județ locuri la acest profil, în alte licee.După cum bine știți, ne-am menținut pe primul loc la nivel de județ și am ajuns mereu în topuri la nivel național atât cu mediile de la examenul de Evaluare Națională, cât și cu cele de la examenul de Bacalaureat. Media «mică» de admitere de la profilul de Științe Sociale este oricum una foarte mare și greu de obținut, clasa de Științe Sociale având ultima medie 9,09 în anul 2020, probabil cea mai mare ultimă medie din județ pe acest profil….În răspunsul primit de la inspectorat am fost înștiințați că structura propusă la nivel de județ este una prin care numărul de clase satisface numărul mic de elevi și ne este adus la cunoștință faptul că inspectoratul județean nu este obligat să acționeze pe baza unei proceduri”, spun elevii din CN emanuil Gojdu prin vocea Melei Ardelean, redactorul șef al gojdiștii.ro. Elevii din Gojdu au venit cu argumente susținute de cifre.

„Din acest răspuns am înțeles că inspectoratul nu este dispus să ne asculte vocea, cu toate că în anul precedent planul de școlarizare a eșuat, deoarece din aproximativ 3300 de elevi din tot județul aproape 230 de elevi au rămas nerepartizați în prima etapă, dintre aceștia 22 au avut medii peste 8, se pare că nu s-a învățat minte…

Conform cifrelor din anul precedent, din cei aproximativ 3300 de elevi repartizați în liceele din Bihor, în prima etapă peste 2200 dintre aceștia au optat pentru clase cu profil teoretic, iar aproximativ 1100 pentru filiera tehnologică. În mod evident cererea pentru clasele teoretice a fost în număr dublu față de cele pentru filieră tehnologică, ceea ce ne demonstrează din nou că nu dorințele elevilor sunt ceea ce contează” , scria site-ul gojdiștii.ro.

9 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Bravos says:

  Este suficient să observăm ce fel de specimene populează clasa politică actuală. Ghici cine sunt cei numiți la Inspectoratele școlare pe funcții de conducere? Iar dacă au ajuns cumva unii mai integri acolo, au fost maziliți urgent. Evident că se dorește suprimarea elitelor. Este celebră deja replica de la un miting în care șeful jandarmilor ordona: “Băgați site-ul de cultură în dubă!!!”.

 2. Cosmin says:

  Daca era in lb romana, nu o salva…….

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Multipla campioană Elena Pagu, la 96 de ani, la startul Beiuș Runnnig Day
  Evenimentul care a avut loc pe 12 iunie 2021 se află la cea de-a doua ediție și a reunit la start sute de participanți printre care și mari campioni.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de teste efectuate, un singur caz nou de coronavirus
  Numărul de cazuri noi continuă să fie redus în județul Bihor. 1

  Ştiri sportive

  Prima declaraţie a medicului care l-a salvat pe Christian Eriksen
  Medicul care l-a ajutat pe Erksen pe teren, medicul echipei naţionale a Danemarcei, Morten Boesen, a povestit despre momentele în care fotbalistul a fost la un pas să-şi piardă viaţa pe teren. 4

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vaccinarea anti-coronavirus, restrânsă în Bihor
  Din pricina numărului tot mai mic de doze de ser anti-Covid administrate zilnic în Bihor, s-a decis reorganizarea procesului de vaccinare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tronsonul de autostradă Biharia - Chiribiș, motiv de dispută între constructor și CNAIR
  Situația lucrărilor pe porțiunea de autostradă din Bihor este incertă, după ce au apărut neînțelereri între constructor și autorități. 1

  România

  Orădeanca Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, crede că România se va confrunta cu al patrulea val al pandemiei
  Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, crede că România se va confrunta cu al patrulea val al pandemiei: „Ce ne dorim este ca intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare”. 9

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.