bihon.ro Web analytics

Terminalul intermodal din Episcopia – 10 din 25 milioane euro

De Cristina Ghilea

Terminalul intermodal din Episcopia – 10 din 25 milioane euro

FOTO: PMO
Unul dintre cele mai tergiversate proiecte europene majore, terminal din Episcopia primește, în faza aceasta o finanțare de mai puțin de jumătate față de estimările inițiale ale municipalității.
Scris de Cristina Ghilea - Unul dintre cele mai tergiversate proiecte europene majore, terminal din Episcopia primește, în faza aceasta o finanțare de mai puțin de jumătate față de estimările inițiale ale municipalității.

Oradea accesează 10 milioane de euro pentru construirea centrului intermodal de mărfuri din Episcopia Bihor, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Studiul de fezabilitate realizat initial, în 2015, prevedea valoarea investiției la 25 milioane lei. Edilii transmit acum că finanțarea de 10 milioane ar reprezenta doar prima etapă a proiectului.

Limitarea e impusă de finanțator dar și de faptul că, dată fiind structura exploatării ulerioare – terminalul ar urma să fie exploatat de un operator privat, s-a dezbătut și aspectul că finanțarea ar semăna prea mult cu un ajutor de stat.

În ultima ședință de Consiliu Local au fost aprobate noile estimări de const pentru proiectul reactualizat al terminalului intermodal cu acces la transportul rutier şi feroviar în zona Gării CFR din Episcopia Bihor, precum şi exproprierea a 10.500 metri pătraţi de teren, pentru care municipalitatea va plăti proprietarilor 744.000 lei.

„Am decis să reactualizăm indicatorii, să renunțăm la două linii de cale ferată din intermodal și anumite depozite care nu erau construite în acea zonă și nu ne mai atingem nici de clădirea Vămii din Oradea”, a declarat primarul Florin Birta.

Proiectul inițial prevedea patru linii de cale ferată, cu platforme betonate de încărcare-descărcare a mărfii, spaţii de depozitare pentru mărfuri, locuri de parcare pentru tiruri, clădiri administrative şi o zonă de servicii pentru agenţii economici. Totodată, urmau să se construiască, pe ambele părţi ale Căii Borşului, benzi de colectare a traficului greu, iar deasupra sensului giratoriu de la intrarea în parcul industrial Eurobusiness un pasaj suprateran.

Noul proiect conține două linii de cale ferată, o platformă de beton între ele, o clădire administrativă de tip container în care să se desfășoare partea logistică, parcare pentru autovehicule grele și ușoare.

Terminalul va dispune și de un portal cu cântar, cu camere video pentru inspecție, platformă și căi de acces. Durata de realizare a investiției va fi de 24 luni.

Linia ferată – extremă urgenţă pentru Oradea

Transportul feroviar, cea mai bună opţiune

Doi ani pentru terminalul intermodal din Episcopia

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul Țiplea cere adoptarea „la timp și transparent” a bugetelor locale pe 2022
  Primăriile care nu pot adopta bugetul în termenul legal își vor desfășura activitatea pe baza bugetului din anul precedent. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A început „The Jogger Show": Noul model al gamei DACIA este prezentat în cadrul unui show ONLINE
  Pe parcursul evenimentului, desfășurat sub forma unui show online, se va organiza o sesiune de Q&A, cu diferite premii și surprize pentru participanți.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -D. 31.01.2022 - 04.02.2022 - COR mt jt Alesd (anuntate cu 2 zile)

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gabriel Ghilea, numit subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării
  Fiul fostului deputat PNL de Bihor, Gavrilă Ghilea, este subsecretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! După Gojdu, Liceele Ady Endre, Greco-Catolic și Emanuel intră în online
  Datorită numărului de elevi și profesori infectați cu Omicron, și Liceul Teoretic „Ady Endre” a decis să intre cu toate clasele în online. 3

  România

  Președintele Iohannis, declarații după ședința CSAT: Ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil
  România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, spune Klaus Iohannis. 6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.