bihon.ro Web analytics

„Toamna capriciilor” la Filarmonică

De Camelia Bușu
Reactualizat la:

„Toamna capriciilor” la Filarmonică

Reactualizat la:
Concertul va fi condus de dirijorul Romeo Rîmbu, avându-l ca invitat pe fiul său, violonistul Remus Rîmbu.
Scris de Camelia Bușu - Concertul va fi condus de dirijorul Romeo Rîmbu, avându-l ca invitat pe fiul său, violonistul Remus Rîmbu.

Filarmonica de Stat Oradea prezintă joi, 25 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Enescu-Bartók, concertul simfonic intitulat „Toamna capriciilor”. La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul permanent al Filarmonicii orădene, maestrul Romeo Rîmbu, invitat în concert fiind violonistul Remus Rîmbu. Se vor putea audia lucrările: Vitula de Dinah Bianchi, Concert pentru vioară și orchestră în Re major, op. 77 de Johannes Brahms și Capriciu spaniol, op. 34 de Nikolai Rimski-Korsakov.

„Dinah Bianchi este o compozitoare americană care surprinde publicul cu lucrări proaspete prin contemporaneitatea și complexitatea lor. Titlul lucrării Vitula trimite la etimologia instrumentului, «vitula» fiind originea latină a viorii și totodată numele zeiței romane ce simbolizează bucuria dobândită prin victorie. La rândul său, cuvântul «vitula» provine de la «vita» (viață), deoarece muzica și viața există doar împreună și dau posibilitatea omului de a transforma mintea, trupul și sufletul. Așadar, lucrarea exemplifică vitalitatea, bucuria și victoria prin frumusețea viorii”, se arată în prezentarea concertului.

Johannes Brahms a fost compus Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 77 în anul 1878. concertul a fost dedicat violonistului Joseph Joachim, un prieten al compozitorului. În opinia violonistului, acesta este unul dintre cele patru concerte mari de vioară germane, alături de concertul brahmsian situându-se o lucrare beethoveniană, o alta compusă de Max Bruch și probabil cea mai valoroasă, cea scrisă de Mendelssohn. Premiera Concertului în Re major, op. 77 a avut loc la Leipzig pe 1 ianuarie 1879, avându-l la pupitru chiar pe Johannes Brahms, iar în calitate de solist pe Joseph Joachim. Concertului i s-au adus mai multe modificări, de la premieră şi până la publicarea lucrării de către Fritz Simrock, mai târziu, în acelaşi an.

În anul 1887, compozitorul rus Nikolai Rimski-Korsakov compune în cinci părţi Capriciul spaniol, op. 34, inspirat de folclorul iberic. Iniţial, Rimsky-Korsakov a intenționat să scrie lucrarea pentru vioară solo şi orchestră, dar mai târziu a decis că o lucrare pur orchestrală ar fi mult mai potrivită melodiilor pline de viață. Primul fragment, denumit Alborada, reprezintă un dans incitant din muzica Asturiei. Variazioni, cea de-a doua parte evidențiază cornul, tema fiind preluată apoi de alte instrumente în diferite variațiuni. Din nou Alborada în partea a treia, dar într-o altă cheie și cu o instrumentație diferită, apoi Scena e canto gitano (Scenă și cântec țigănesc), fragment bogat în cadențe și sonorități ale instrumentelor de percuție. În final, Fandango asturiano este un dans energic provenit tot din regiunea Asturia, care se finalizează din nou cu tema Alboradei.

Remus Rîmbu este un tânăr violonist în plină ascensiune profesională. Acesta a absolvit studiile de licentă la Universitatea Privată de Muzică din Viena, iar masterul la Conservatorul din Amsterdam. Unul dintre distincțiile dobândite de tânărul violonist este Premiul I la Concursul Internațional pentru Tineri Violoniști Arthur Grumiaux din Belgia, în anul 2005. Remus Rîmbu susține recitaluri și concerte în România, dar și în Grecia sau Statele Unite ale Americii.

Dirijorul Romeo Rîmbu este profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea și dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea. Activitatea sa artistică este completată de concertele în care evoluează în calitate de oboist. În ipostază solistică, se remarcă interpretarea Concertului pentru oboi şi orchestră de W. A. Mozart în celebra sală Musikverein din Viena.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un transport agabaritic va tranzita județul Bihor. Traseul vehiculului
  CNAIR a anunțat, miercuri, că în următoarea perioadă se va efectua un transport agabaritic cu depășiri pe ruta Sibiu-Borș II.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă o contestație a fraților Costa și a pompierului Butuc, respinsă de Curtea de Apel Oradea
  Frații Florin și Andrada Costa și fostul pompier Cătălin Butuc rămân în continuare după gratii. Curtea de Apel Oradea a respins miercuri, contestația celor trei tineri care au terorizat o femeie, de prelungire a arestului preventiv.

  BIHON Sport local

  Turneu caritabil la Avram Iancu. „Maracanito 2021, ediție specială Ionuț Mânz”

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  VIDEO | Dacă o persoană are anumite boli, trebuie să evite vaccinul? Răspunde dr. Ramona German, medic specialist în medicina de familie
  Întrebarea și răspunsul au fost formulate în cadrul dezbaterii „În dialog cu medicii”, moderată de către jurnalistul Octavian Haragoș. Dezbaterea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare desfășurată sub genericul „COVID-19 și vaccinarea: Realitatea dozată fără prejudecăți”, inițiată de către Primăria Municipiului Oradea.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C. 10 si 15.12.2021 - PL Salonta + Rural + Oradea - anuntate cu 2 zile

  Mapamond

  Pfizer: Doza 3 a vaccinului este eficientă împotriva Omicron. Un nou vaccin va fi gata în martie
  Reprezentanții companiei Pfizer anunță că doza 3 a vaccinului anti-COVID este eficientă împotriva variantei Omicron. Un nou vaccin, adaptat noii variante a virusului, ar putea fi lansat în luna martie. 8

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.