bihon.ro Web analytics

Transportatorii acuză multinaționalele că țin ridicate prețurile carburanților

De Dan Birta

Transportatorii acuză multinaționalele că țin ridicate prețurile carburanților

Reactualizat la:
COTAR este de părere că planul de măsuri pare a fi făcut pentru a salva băncile și multinaționalele, nicidecum firmele românești, IMM-urile sau populația.
Scris de Dan Birta - COTAR este de părere că planul de măsuri pare a fi făcut pentru a salva băncile și multinaționalele, nicidecum firmele românești, IMM-urile sau populația.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) solicită Guvernului României un set de măsuri economice care să se aplice imediat, pentru a salva populația României și mediul de afaceri de consecințele acestei crize fără precedent.Reprezentanții COTAR sunt de părere că Guvernul României pare a nu înțelege ce se întâmplă, iar măsurile anunțate până acum nu reușesc să salveze România. „Nu s-au luat decizii ferme, cu aplicare imediată, nu s-a ținut cont de nevoia de a elimina birocrația, s-au anunțat unele măsuri bune, dar care nu se vor putea aplica, din cauza haosului existent în sistem. Mai mult, planul de măsuri pare a fi făcut pentru a salva băncile și multinaționalele, nicidecum firmele românești, mai ales IMM-urile, sau populația”, se spune în comunicatul COTAR.

Carburanți scumpi

Reprezentanții confederației sunt nemulțumiți că deși prețul barilului de petrol a scăzut în ultima săptămână cu peste 50%, la noi la pompe nu se vede aceeași scădere. „Dacă ar fi crescut prețul petrolui, a doua zi toți ar fi mărit prețul la pompă”, susțin transportatorii.

Concret, la pompele din Oradea, cea mai ieftină benzină, cea Standard, costa luni, 23 martie, 4,61 lei/litru. Benzina Premium se vindea cu prețuri începând de la 5,08 lei/litru. Prețul motorinei Standard pornea de la 4,75 de lei, iar a motorinei Premium – 5,04 lei/litru.

În ceea ce privește plafonarea prețului la alimente și medicamente, anunțată de ministrul Finanțelor, COTAR crede că plafonarea ar trebui făcută la prețurile de acum trei săptămâni, când o cutie ce 50 de măști chirurgicale costa 40 de lei, iar acum se vând cu 300 de lei în farmacii și nici așa nu se găsesc.

„Transporturile de marfă, transporturile de persoane prin curse regulate, speciale sau ocazionale, transportul de persoane internațional, școlile de șoferi, centrele de formale profesională, service-urile auto, transportul in regim de taxi,toate sunt în regim de avarie. Mai mult, o parte dintre ele și-au închis activitatrea la nivel național. Toate aceste activități aduceau peste 10% din PIB-ul României. Închiderea lor mai înseamnă și zeci de mii de șomeri, înseamnă că statul nu va mai încasa bani, ba va trebui să plătească șomaj. În loc să creeze cadrul propice distrugerii economiei, Guvernul ar face mai bine să identifice urgent soluții pentru a menține în viață oamenii și afacerile care alimentează bugetul statului. Un ajutor financiar dat acum este mult mai eficient decât pierderea totală”, precizează reprezentanții COTAR.

Exemple

Confederația vine cu exemple concrete luate de alte state în această perioadă de criză. Astfel, Germania a adoptat un plan de salvare fără precedent de la al doilea război mondial încoace, pentru a contracara criza provocată de pandemia de Coronavirus, printr-un proiect de lege care prevede punerea la dispoziţie a unei sume de 822 de miliarde de euro ca împrumuturi, cu scopul de a ajuta intreprinderile şi salariaţii să facă faţă consecintelor economice care se vor resimţi după criza Covid-19. Comisia Europeană a cerut suspendarea Pactului de Stabilitate, nu mai există reguli bugetare, astfel încât guvernele să poată pompa în economie oricâți bani e nevoie.

Guvernul ceh va compensa costurile cu salariile ale firmelor afectate de măsurile luate pentru a încetini răspândirea pandemiei. Guvernul ungar suspendă plata creditelor pentru populație și companii până la finalul anului. În plus, valoarea totală de plată (DAE) a creditelor de consum contractate s-a plafonat la dobânda de bază a Băncii Naționale a Ungariei, aceasta fiind de +5%. În sectoarele economice cele mai afectate – turism, servicii culturale, restaurante, transport de persoane – se va suspenda plata taxelor către stat în totalitate, iar taxele plătite de angajați se vor reduce subtanțial, în toate sectoarele economiei.

„România nu are, până acum, un plan de măsuri care să ne mențină și să ne scoată din criza economică iminentă. Facem apel și la Președintele României, să nu promulge abrogarea Ordonanței de Urgență nr. 51/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, pentru că asta va însemna un haos și mai mare în transportul județean de persoane, creat tot de către cei interesați să acapareze această piață”, solicită COTAR.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Cantitativ, nu se ar mai zice says:

  Avem nivel scăzut la guvernanţi?

  • Laura says:

   Pai prostocilor nici acum nu v-ati data seama ca sunteti doar “pulime”.nu au facut guvernele nimic ptr beneficiul populatiei in 30 de ani,doar nu aveti impresia ca acum cand se impart ultimii bani cor putea face ceva.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ungaria a anunțat noi măsuri la granițe. România inclusă pe lista galbenă, cu restricții
  Ministerul Afacerilor Externe precizează că în cursul zilei de duminică autoritățile ungare au anunţat noile măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Ungariei, măsuri care vor intra în vigoare miercuri, 15 iulie 2020, de la ora 00.00. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Școli în șantier: bani europeni pentru eficiență energetică
  O parte dintre lucrările de la Școala „Dacia” și de la LT „Onisifor Ghibu” ar putea fi gata până la începerea anului școlar. Termenul final: 2021. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se finanțează împădurirea terenurilor. Prefectul le cere și primarilor să aplice
  Se acordă două tipuri de prime pentru împădurirea terenurilor. Banii se acordă pentru proiect, pentru acoperirea cheltuielilor aferente împăduririi, dar și pentru compensarea pierderilor de venit agricol, până la 12 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Reverse The Moment” lansează E.P-ul „Empty Words”
  E.P.-ul conţine cinci piese şi poate fi ascultat peYoutube, Spotify, Deezer, Itunes si Apple music.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 450 de cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore
  După ce sâmbătă a fost înregistrat un număr record de cazuri, duminică, 12 iulie, au fost anunțate 456 de noi infectări cu covid-19. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ARDT Oradea invită tinerii la un webinar unde să discute despre start-ul în carieră
  ARDT Oradea- Asociaţia de Responsabilizare și Dezvoltare a Tineretului lansează un nou proiect educaţional: Evolve Intership.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.