În cursul anului 2022, cele două companii (Bolt și Lime – n.red) au primit avizul Comisiei de circulație din cadrul Primăriei Oradea pentru amenajarea a 70 de stații de trotinete electrice.
„Solicitările au fost depuse de către doi operatori, care au, în total, 700 de trotinete. Bolt Operation Ou a solicitat 25 de amplasamente pentru trotinete electrice, iar SC Lime Technology Network SRL 45 de amplasamente, cererea fiind analizată în comisia de circulație. Astfel, specialiștii au acordat un aviz provizoriu pentru o perioadă de două luni, serviciul de închiriere urmând să fie lansat în cursul lunii aprilie”, au transmis reprezentanții municipalității în acel moment.
În acest moment, în Oradea, 25 de stații cu un total de 250 de trotinete electrice deținute de firma Bolt sunt funcționale, iar alte 45 de stații care însumează 300 de trotinete sunt deținute de compania Lime.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Oradea, Octavian Haragoș, trotinetele electrice au adus municipalității un venit de aproape 230.000 de lei. În decurs de 9 luni. Lime a contribuit la bugetul local cu 127.500 de lei, iar Bolt cu 120.000 de lei.
În 2024, pe Oradea City Report au fost înregistrate 40 de reclamații pentru trotinetele Bolt și 2 pentru cele deținute de Lime, majoritatea sesizând parcarea neregulamentară a acestora.
Conform regulamentului privind utilizarea trotinetelor electrice pe domeniul public al municipiului Oradea, utilizatorii acestora trebuie să aibă minim 14 ani. Aceștia (utilizatorii – n.red) trebuie să circule pe șosea, pe banda întâi, cu excepția zonelor în care sunt amenajate piste pentru bicicliști. Totodată, trotinetele pot fi folosite și pe trotuare doar în cazul în care este desenată o pistă pentru biciclete sau pe aleile din parcuri în cazul în care nu sunt încurcați pietonii. Viteza maximă cu care pot circula trotinetele electrice în Oradea este de 25 km/h, sau de 10km/h în pieţele Unirii şi Ferdinand și zona podului Sf. Ladislau.
Trotinetele nu pot staţiona şi nici nu pot fi parcate: pe carosabil, în staţiile de transport public, în staţiile pentru taxi, pe locurile de parcare ale maşinilor, pe trecerile de pietoni, pe pistele pentru biciclişti, pe spaţiile verzi sau în zone de acces auto.
Încălcarea regulilor de circulaţie sau de staţionare poate fi sancţionată cu amenzi între 200 şi 400 lei, care pot fi aplicate atât de poliţiştii rutieri, cât şi de cei locali.
Vandalizate în repetate rânduri
La doar 6 luni după ce au fost introduse și în Oradea, trotinetele Bolt au fost vandalizate în repetate rânduri de către utilizatori. În luna octombrie 2022, un cititor al Bihon.ro sesiza că o trotinetă a fost aruncată în apele Crișului Repede în zona dinte Hotelul Continental și Restaurantul RIVO din Oradea.
La doar o săptămână după acest incident, o altă trotinetă marca Bolt a fost găsită dezasamblată pe o pubelă din zona Bulevardului Ștefan cel Mare din Oradea.
Nu sunt singurele incidente de vandalizare ale trotinetelor Bolt semnalizate de orădeni. În cursul lunii mai al anului 2022, un orădean a publicat pe rețelele de socializare o fotografie care surprinde o pisică aparent moartă legată de o trotinetă.
Implicate în accidente
În seara zilei de 30 mai 2022, un adolescent a lovit cu trotineta Bolt o fetiță în vârstă de doar un an și 6 luni în zona parcului Olosig. În urma evenimentului, fetița a fost transportată la spital pentru investigații medicale.
Pe 22 august 2023, o altă minoră, în vârstă de 14 ani a ajuns la spital după ce ea și prietena ei au căzut cu trotineta Bolt în Piața Unirii din Oradea. Tânăra a avut noroc și a suferit leziuni ușoare, pentru care a primit îngrijiri medicale la fața locului, ulterior fiind transportată la UPU Oradea pentru investigații.
Trimite articolul
XMai bine ar plati 1 leu in plus la impozit fiecare oradean dar sa le interzica naibii