Turneul Internaţional Stradivarius a ajuns la cea de XVIII-a ediţie şi va debuta cu concertul de la Oradea, marţi, 10 iunie, de la ora 19:30, în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea. Intrarea este liberă în limta locurilor disponibile.
„În fiecare an, violonistul Alexandru Tomescu, liderul acestui proiect, duce în toate regiunile țării sunetul celei mai bune muzici, acompaniat de Vioara Stradivarius Elder-Voicu-Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur, și cele mai frumoase povești, mai ales către tineri și copii și, totodată, el crede în angajamente pe termen lung, în întâlniri care rezistă timpului și își dezvoltă adevărata valoare, asemeni muzicii”, spun organizatorii.
Turneul se desfășoară în perioada 10 iunie-12 iulie 2025, cu un număr de 22 concerte, la nivel național, pe o perioadă de aproape o lună de zile.
În acest an, turneul se desfăşoară sub numele „Rapsodiile”. 2025 este anul dedicat lui George Enescu, care, după vorbele lui Yehudi Menuhin, era „una dintre adevăratele minuni ale lumii. Rădăcinile puternice şi nobleţea sufletului său sunt provenite din propria lui ţară, o ţară de inegalată frumuseţe”.
În acelaşi timp, George Gershwin, „geniul american”, a marcat scena americană la începutul secolului XX. Scurta, dar prolifica sa carieră creativă s-a scris undeva la granița dintre muzica clasică, jazz, blues, influențe latine și afro-americane, între sălile simfonice de concert și exuberanța teatrelor de pe Broadway, în perioada lor de aur. Rhapsody in Blue (Rapsodia albastră) a avut premiera absolută la NewYork (1924). Având un success remarcabil , a intrat în repertoriul simfonic al orchestrelor din întreaga lume.
În 2025, Turneul Stradivarius își propune să-l omagieze pe George Enescu, la 70 ani de la dispariție, acest simbol al culturii muzicale românești – compozitor, violonist, dirijor, profesor – stins din viață pe 4 mai 1955, la Paris.
În 2025, o adevărată provocare: interpretarea celebrelor Rapsodii române op. 11 în versiune pentru vioară și chitară – o idee în premieră mondială, transcripțiile fiind realizate de cel care va fi partenerul de scenă al lui Alexandru Tomescu, chitaristul Dragoș Ilie. Alexandru Tomescu a susţinut deja zeci de concerte alături de Dragoş Ilie, şi a înregistrat şi cle mai nou disc, „Paganini magic”.
„Mi s-a spus că e imposibil! Orchestra este mult prea mare pentru a fi cântată la două instrumente. Şi poate aş fi crezut, asta dacă nu îmi plăceau provocările şi dacă provocarea nu ar fi fost lansată chiar de Alexandru Tomescu. Nu pot decât să îi mulţumesc pentru încredere. După câteva luni de scris, şters, reascultat, reinterpretat, simt ca şi cum Rapsodiile s-au rescris singure. Este un program cu dublă însemnătate personală, reprezintă două lumi, două idealuri, care ajung să se împlinească într-un vis, aş spune unul împlinit. (…) Sper ca Rapsodiile să vă inspire sufletul şi să vă dea curajul de a vă reinventa”, punctează Dragoş Ilie.
Rapsodiile române sunt lucrările care-l reprezintă și astăzi cel mai bine pe George Enescu la nivel mondial; compuse în 1901, când Enescu avea (doar) 20 ani, rămân o mărturie a spiritului românesc acordat valorilor mondiale.
„Turneul Stradivarius de anul acesta este dedicat Rapsodiilor – celebrele lucrări ale lui George Enescu, puse în oglindă cu nu mai puţin cunoscută Rhapsody in Blue a lui George Gershwin. Chiar dacă sunt diferite ca stil muzical, – muzica folclorică versus jazz, în esenţa lor aceste lucrări iconice sunt unite prin spiritul lor liber, inovator, care a uimit şi încântat generaţii de melomani. La mai bine de o sută de ani de la momentul premierelor lor, ducem mai departe povestea acestor bijuterii muzicale, aducându-le în faţa voastră într-o formulă nouă, inedită: aranjament pentru vioară şi chitară, semnat chiar de Dragoş Ilie, partenerul meu în acest turneu Stradivarius. Este fără îndoială un demers îndrăzneţ, să îţi asumi redarea întregii palete de culori sonore de care dispune orchestra simfonică pe corzile viorii şi ale chitarei. Pot să vă spun însă că bucuria de a cânta, de a da viaţă în mod direct acestor muzici exuberante şi pline de energie este copleşitoare. Abia aştept s vă împărtăşesc toate aceste trăiri şi emoţii în turneul nostru”, precizează, pe site-ul turneului, Alexandru Tomescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!