bihon.ro Web analytics

Umiditatea, casa si familia. Cum ne putem proteja de umiditate?

Reactualizat la:

Umiditatea, casa si familia. Cum ne putem proteja de umiditate?

Reactualizat la:
Gât uscat, tuse seacă, vorbire greoaie, atmosferă sufocantă. Dacă ați simțit unul din aceste simptome este foarte probabil că ați fost expus la umiditate crescută sau scăzută.
Scris de Demian - Gât uscat, tuse seacă, vorbire greoaie, atmosferă sufocantă. Dacă ați simțit unul din aceste simptome este foarte probabil că ați fost expus la umiditate crescută sau scăzută.

Pe lângă igrasie și condens, pot apărea probleme de strucură, cum ar fi pereții crăpați, lucruri care ne afectează confortul oferit de casă, iar confortul este un lucru pe care toți ni-l dorim de la o casă.

În acest articol vrem să abordăm subiectul umidității, și să vedem ce putem să facem pentru a ține umiditatea la un nivel controlat în cămile noastre pentru a ne bucura de confort.

Umiditatea și casa

Așa cum se știe, umiditatea este cantitatea de apă, dintr-un anumit volum de aer, la o anumită temperatură. Umiditatea dintr-o casă poate să aibă două surse. Pe de-o parte sunt diferitele activități zilnice, dormitul, spălatul, gătitul, respiratul, factori care produc umiditate într-o locuință, umiditate care trebuie să iasă afară, altfel cantitatea de aer din casă va trece de pragul de saturație și va începe să se creeze condens (lucru care se întâmplă cu oglinda atunci când facem duș). Pe de altă parte, umezeala apare atunci când se întâlnesc curenții de aer cald și curenții de aer rece. Acest lucru se întâmplă atunci când nu există termoizolație sau nu este una calitativă. In acest caz, umezela se creează în perete formându-se igrasie și crăpături.

La fel ca și temperatura, umiditatea va încerca întotdeauna să se regleze și să meargă de la zona cu umiditate ridicată către zona cu umiditate scăzută. Din interiorul casei, unde umiditatea este mai mare, către exteriorul casei, unde umiditatea este mai mică.

Dar cum se face acest schimb de vapori sau umiditate? Prin pereți. La fel ca și căldura, umiditatea va căuta să iasă din interior în exterior trecând prin materialele pereților. Acest fenomen este des întâlnit ca și fenomenul prin care casa respiră.

Umiditatea nu trebuie să iasă prin pereți. Odată ce umiditatea a trecut de stratul de izolație, și a ajuns la cărămidă sau beton, rămâne acolo, creând condens în perete, lucru care va crește umiditatea din casă, va creea umezelă și mucegai și vor apărea crăpăturile din perete. Cel mai sănătos mod de a lăsa umiditatea să iasă este prin deschiderea geamurilor sau printr-un sistem de ventilare.

Problema umidității trebuie gândită încă din faza de proiectare, după modul în care sunt așezate materialele în structura peretelui. Materialele care au rezistență mai mare la vapori trebuiesc așezate în interior iar cele care au rezistență la vapori mai scăzută înspre exterior, pentru a nu permite vaporilor să rămână în perete.

Rezistența la vapori este o caracteristică prezentă în orice material, fie că vorbim de izolație sau structură. Această rezistență poate să fie regăsită în specificațiile termice a materialului, fiind notat cu µ.

Umiditatea și familia

O familie de 4 persoane produce în medie 10 kg de apă sub formă de vapori în fiecare zi. Dacă casa nu este ventilată, umiditatea va crește până când va avea un impact negativ atât asupra sănătății dar și asupra confortului.

Pentru a atinge zona de confort, umiditatea din interior trebuie să fie între 40-60%. Dar în funcție de temperatura de afară, studiile arată următoarele valori:

Atunci când umiditatea din casă este prea scăzută, cu valori între 0-30%, corpul nostru nu se mai simte confortabil și pot să apară efecte adverse ca și:

 • Uscarea mucoasei
 • Afecțiuni a căilor respiratorii (bronșită, astm, sinuzită)
 • Iritarea nasului
 • Iritații ale pielii
 • Gât uscat
 • Deshidratare

Atunci când umiditatea din casă este prea crescută, cu valori de peste 70 %, apar mai multe riscuri care produc dinconfort sau chiar afectează sănătatea:

 • Număr mai mare de insecte
 • Apariția mucegaiului sau a ciupercilor
 • Umiditatea poate să intre în plămâni
 • Pielea se simte foarte moale
 • Sentiment de înădușală, chiar dacă temperatura este una condfortabilă.

Ce putem să facem ca să controlăm umiditatea din casă?

 1. Monitorizarea – există diferite aparate digitale care pot să monitorizeze temperatura și gradul de umiditate din încăpere. Sunt destul de ieftine și pot să ajute să-ți dai seama daca este sau nu o problemă cu umiditatea.
 2. Ventilare – gătitul sau spălatul hainelor sunt surse care produc cantități destul de mari de umiditate. De aceea trebuie să ne asigurăm că hota este aprinsă atunci când gătim iar aburii sunt scoși afară.
 3. Barieră de vapori la sol – Umiditatea din pământ trece prin betonul din fundație și poate să intre cu ușurință în interior. De aceea este bine ca la nivelul fundației să se aplice o barieră de vapori sau o termoizolație care are un coeficient mare de rezistență la vapori (peste 30).
 4. Aerisiți camera – Studiile arată că odată la două ore, tot aerul din încăpere ar trebui scimbat complet. Pe lângă umiditatea ridicată, concentrația mare de CO2 contribuie la scăderea puterii de concentrare și ne dă o stare de moleșeală. Conform specialiștilor, o cameră ar trebui aerisită cel puțin 10 minute la fiecare oră.
 5. Sistem de ventilație – Dacă este posibil, ar fi ideal un sistem de ventilație cu recuperare de căldură, astfel nu mai este problema aerisirii camerelor, iar în interior va fi întotdeauna aer proaspăt fapt care contribuie la confort.

Concluzii

O casă nu trebuie să respire prin pereți sau tavan. Dacă folosim materiale care permit pereților să „respire”, pe lângă pierderile de căldură, umiditatea care rămâne în pereți produce igrasie și crăpături. Casa trebuie lăsată să „respire” prin ventilație, iar acest lucru se întâmplă atunci când deschidem geamurile sau folosim un sistem de ventilație. În structura unei case, trebuie să așezăm materialele și în funcie de rezistența la vapori, de la interior (rezistența de vapori cea mai mare) la exterior (rezistența de vapori mai mică), pentru a ne asigura că umiditatea din casă nu va rămâne în perete.

Umiditatea poate să ne afecteze confortul, dar mai important poate să ne afecteze sănătatea. Umiditatea excesivă poate să producă igrasie și să ne afecteze plămânii, pe când umiditatea prea scăzută poate stiula boli ale căilor respiratorii.

Ca să ne ferim de efectele negative ale umidității, trebuie să monitorizăm nivelul de umiditate din casă și să încercăm să aerisim încăperea cât de des posibil.

La IsoRihner suntem o companie care oferă sisteme de termo și hidroizolare care să ofere confortul unui cămin. Daca aveți întrebări referitoare la cum ne putem proteja de umiditate sau cum putem să ne ținem căminul confortabil, ne puteti scrie la office@isorihner.ro sau ne puteti gasi la numarul de telefon 0786262177. Mai multe detalii puteti gasi pe www.isorihner.ro.

Advertorial! 
1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ati says:

  Ventilator cu recuperare de caldura

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  15 milioane de euro, finanţări pentru împăduriri
  S-a prelungit până, pe 31 martie 2020, depunerea cererilor de sprijin pentru schema de împădurire.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ePiramida, funcţională de luni
  Platforma online poate fi accesată parţial, în baza codului numeric personal. Pentru acces la toate secţiunile, utilizatorul trebuie să ceară Primăriei, online sau la ghişeele din Piramidă, validarea contului.

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea va juca cu Dinamo în semifinalele Cupei
  Turneul Final Four al Cupei României se va desfășura la Cluj-Napoca, la 9-10 februarie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Discoteca anilor '70-'80”, la muzeu
  Este vorba despre prima expoziție permanentă dedicată discotecilor din anii comunismului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Parc industrial în locul vechiului CET
  Directorul demisionar al Termoficare SA, Stănel Necula, anunţă refuncţionalizarea terenului de la CET-ul vechi de pe Borșului. După toate probabilităţile, Necula va rămâne în administraţia locală, la Termoficare SA şi după intarea în vigoare a demisiei depuse ca urmare a unei condamnări penale. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Debitul Crișul Repede, de trei ori mai mic decât media multianuală
  Debite scăzute și fenomene de iarnă în bazinul hidrografic Crișuri. Vremea rece din ultima perioadă a dus la apariţia formaţiunilor de gheaţă pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Crişuri.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.