Fapta pentru care este acuzat Ismail Amet a fost comisă în urmă cu mai bine de trei ani, în luna februarie 2022, când falsul călugăr s-a întâlnit cu victima sa în Oradea. I-a spus că vine de la Schitul Românesc Prodromul și – potrivit rechizitoriului procurorilor – i-a cerut suma de 700 de lei, pretinzând că îi sunt necesari pentru a duce la Athos un preot bolnav de la mânăstirea Sihăstria Neamțului. A primit acești bani, la care persoana vătămată a adăugat 500 de lei, pe care i-a dat așa-zisului călugăr pentru a pune un pomelnic la mănăstirea de pe Muntele Sfânt. Doar că Amet a luat banii și a dispărut, evident, fără să mai ducă pomelnicul ori pe presupusul preot bolnav în Grecia.
Un „pomelnic” de înșelăciuni
Anchetatorii orădeni au constatat că Ismail Amet are o experiență bogată în comiterea de înșelăciuni în întreaga țară. Pentru acestea a fost condamnat de mai multe instanțe, aflându-se în prezent în penitenciar. De fiecare dată apela la aceeași metodă: poza în preot ori călugăr și le cerea victimelor diferite sume de bani. Așa a făcut în 2020, când l-a înșelat pe un fost deputat de Cluj, Cornel Itu, de la care a cerut 1.500 de lei sub pretextul organizării unor pelerinaje. În fața anchetatorilor, Amet a recunoscut că l-a apelat pe Itu după ce a aflat de la Trinitas TV că fostul deputat ar fi făcut mai multe donații unor biserici. I-a găsit numărul pe internet, l-a sunat și prezentându-se stareț la Muntele Athos, l-a convins să-i ofere o sponsorizare. Anul următor, Amet a dat încă o lovitură, de această dată în Arad. Acolo s-a prezentat unei pensionare ca fiind preot călugăr venit de la Muntele Athos și a convins-o să-i dea 5.000 de lei, pentru construirea unor chilii. Nu i-a fost de ajuns și câteva zile mai târziu, i-a mai cerut femeii încă 3.500 de lei. Însă când s-a dus să-i primească, a fost ridicat de polițiștii anunțați de victimă.
Un escroc „sărman”, dar cu tupeu
În octombrie 2022 a fost reținut din nou de autoritățile judiciare, după ce proprietarul unui local din Constanța a înțeles că „preotul” care i-a cerut 200 de lei pentru pomelnice și 1.400 de lei pentru repararea unor chilii era de fapt un escroc. După ce a primit banii, Ismail Amet a avut tupeul să îi mai ceară 600 de lei, chipurile pentru a putea ajunge în București, împreună cu un alt preot. Culmea e că s-a întors după câteva zile în restaurantul victimei, aducându-i niște daruri: icoane și cutii cu măsline. A încercat din nou să ceară bani, dar victima a anunțat Poliția, care l-a reținut pe Amet. În cadrul anchetei, s-a aflat că, în urmă cu un an, escrocul îl trecuse pe lista victimelor și pe administratorul unui hotel din Constanța, de unde a plecat fără să achite cazarea pe o noapte. Ba, mai mult, luase din cameră băuturi alcoolice și răcoritoare și chiar un aparat de cafea. În plus, în cazierul lui Ismail Amet se mai afla un furt dintr-o mănăstire, comis în 2016, când a sustras 9.000 de lei dintr-un dulap al unei mănăstiri din Petroşniţa, județul Caraș-Severin.
Ismail Amet și-a recunoscut toate faptele și le-a spus anchetatorilor că nu avea alt venit în afara unei pensii de boală. Condamnările primite de-a lungul anilor au fost contopite, în decembrie 2024, de Curtea de Apel Cluj, într-o pedeapsă de 5 ani, 5 luni și 10 zile de închisoare. La care are toate șansele să adauge câțiva ani de detenție, în dosarul de la Judecătoria Oradea.
Trimite articolul
XÎnsăși ideea de călugăr la muntele Athos este înșelăciune.