bihon.ro Web analytics

Un Centru nou pentru copii

Reactualizat la:

Un Centru nou pentru copii

Reactualizat la:
Centrul funcționează în localitatea Ioaniș și este destinat copiilor aflaţi în risc de abandon şcolar, care provin din familii monoparentale sau familii aflate în dificultate.
Scris de Demian - Centrul funcționează în localitatea Ioaniș și este destinat copiilor aflaţi în risc de abandon şcolar, care provin din familii monoparentale sau familii aflate în dificultate.

Asociația Caritas Eparhial Oradea acordă o atenție sporită copiilor. Luni, 26 noiembrie, ONG-ul orădean a inaugurat Centrul de Zi pentru Copii ,,Sfântul Martin”. La Centrul de la Ioaniș, sub îndrumarea pedagogilor și a personalului Asociației Caritas, copiii își vor putea face temele și vor putea participa la activități destinate lor, totul într-un mediu adecvat pentru a crește și a se dezvolta armonios. Ei vor fi ajutați să se integreze în societate și vor primi șanse egale la educație cu ale celorlalți copii.

Beneficiarii Centrului de Zi sunt copiii aflaţi în risc de abandon şcolar, care provin din familii monoparentale sau familii aflate în dificultate.

Slujba de inaugurare a centrului a fost oficiată de preotul vicar Mihai Vătămănelu, părintele vicar responsabil cu preoții, Antoniu Chifor, părintele protopop Zore Zima şi părintele paroh Mircea Boţa, în prezenţa copiilor, beneficiari ai viitorului centru, a părinților acestora, a primarului Ioan Man. La evenimentul inaugural au luat parte Arina Moș, director executiv a Direcției de Asistență Socială Oradea, dar și preotul Olimpiu Todorean, președintele Asociației Caritas Eparhial.

1.410.000 lei investiți

Clădirea nou construită are la etaj trei săli de clasă și o toaletă. La parter se află centrala termică, bucătăria și sala de mese. În vechea clădire (lipită de clădirea nouă) au fost amenajate toaletele pentru copii și o sală spațioasă pentru activități de grup. În clădirea veche s-a amenajat a patra sală de clasă. Construcția a fost executată la standarde europene fiecare clasă beneficiind de acces la internet. Valoarea construcției și dotările a fost de peste 1.410.000 lei. Lucrarea a fost proiectată de arhitectul Laszlo Geyer și realizată de CEO Construct, firma Asociației Caritas Eparhial. Proiectul a fost susținut de asociațiile: Kindermissionswerk ,,Die Sternsinger” (Germania) și Chiese dell’est Onlus (Italia), dar și cu susținerea persoanelor care, timp de doi ani, au direcționat spre Caritas Eparhial 2% din impozitul pe venit.

,,La 10 septembrie 2014, Adunarea Generală a Asociației Caritas Eparhial Oradea accepta primirea, sub formă de donație, a terenului și construcțiilor situate pe teren de la Asociația Incontro Fra I Popoli din Italia și de la Fundația <<Căminul Francesco>> din Beiuș, înființată de Congregația Surorilor Minime ale Reginei Purgatoriului. Dar activitatea nu a început în acel an, ci a continuat o tradiție. Surorile au cumpărat casa, în anul 2003. La început au fost găzduite două fete, de la orfelinat. Din februarie 2004 au fost primiți 15 copii de clasa I cărora li s-a dat hrana rece, ajutor la teme și jocuri tematice. În anul școlar 2017-2018, Centrul a oferit zilnic, de luni până vineri, servicii pentru 49 de copii de clasele I – IV. De asemenea, în fiecare vineri, 12 copii de clasa 0 au participat la activități educative, fiind pregătiți pentru integrarea în clasa I. Tot în cursul anului 2017, Asociația Caritas Eparhial Oradea a intervenit în sprijinirea a 43 de familii ai căror copii frecventează centrul, prin acordarea a 130 de pachete care au conținut produse alimentare de bază, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte”, a dezvălui preotul Olimpiu Todorean felul în care au dat startul activităților de la Ioaniș.

Servicii specializate

Serviciile sociale oferite în cadrul Centrului de Zi sunt specializate și au ca scop prevenirea abandonului şcolar şi asigurarea unor condiţii armonioase de creştere, educare și formare profesională, precum şi dezvoltarea capacităţii individului de a-și depăși condiția socială.

Prin activitățile desfășurate, Centrul de Zi ,,Sfântul Martin” al Asociației Caritas Eparhial Oradea oferă, zilnic, copiilor o masă caldă și o gustare, ajutor în efectuarea temelor pentru şcoală, meditaţii şcolare, activități educative informale, formale și non-formale, activităţi recreative, activităţi de creaţie și de dezvoltare a abilităților pentru o viață independentă.

Centrul funcţionează zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 12.00 – 16.30.

,,Activităţile desfăşurate se realizează în funcţie de nevoile reale ale copiilor. Practic, după terminarea programului școlar, copiii vin la centru unde sunt ajutaţi în pregătirea temelor. Pentru a avea eficienţă în creșterea rezultatelor școlare și în reducerea abandonului școlar al copiilor care frecventează centrul, se păstrează legătura permanent cu învăţătorii copiilor, în vederea sprijinirii acestora în procesul educațional. Participarea copiilor la programele de la centru este condiţionată de prezenţa lor la şcoală, programul diversificat de la Centru stimulându-i pe copii să frecventeze școala. De asemenea, pentru a

avea eficiență în procesul educațional, îi ajutăm pe părinți să conștientizeze importanța rolului educației în familie şi societate. Totodată, copiii participă la activităţi educative informale şi formale prin care aceştia au ocazia de a adopta anumite atitudini, de a exterioriza anumite comportamente, construindu-şi astfel profilul psiho-social. Prin activitățile de creație, descoperim talente şi le cultivăm, ţinându-se cont de preferinţele şi particularităţile fiecărui copil. Astfel, desfăşurăm activități de lucru manual şi abilități practice în cadrul cărora copiii confecționează felicitări, realizează desene, picturi, colaje și diverse obiecte. De asemenea, le cultivăm talentul muzical și artistic prin diverse activități muzicale (jocuri cu cântec și mișcare, serbări organizate la diferite evenimente). În cursul anului sunt organizate diferite evenimente (Ziua mamei; Ziua copilului; Festivitatea de deschidere a noului an școlar; Sărbătoarea Naşterii Domnului etc.)”, a explicat preotul Todorean.

La final, acesta a mulțumit tuturor pentru implicare, iar pe angajatele asociaţiei de la acest punct de lucru, educatoarele: Corina Andraș, Anca Onița, Olimpia Boța și Claudia Vlaș, le-a felicitat pentru că au pregătit sălile pentru primirea copiilor și începerea activităților.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Flux de vaccinare cu serul Johnson&Johnson la centrul drive-through din Oradea
  DSP Bihor a anunțat că începând de joi, 13 mai, în cadrul centrului de vaccinare drive through din Oradea va funcționa un flux de vaccinare Johnson & Johnson, pe lângă cele 6 fluxuri de imunizare cu serul Pfizer.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost aprobat SF al Centurii Ocolitoare Aleșd și culoarul de exproprieri a terenurilor de pe traseu
  Centura Aleșdului prinde contur. În ședința extraordinară de miercuri a CJ Bihor au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai Studiului de Fezabilitate (SF). Totodată a fost aprobat și culoarul de expropriere a terenurilor de pe traseul viitoarei centurii.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ANPC a luat pulsul sectorului HoReCa în Bihor
  Claudiu Dolot, noul președinte al ANPC, promite hotelierilor că se va merge mai mult pe consiliere și prevenție, iar amenzile vor fi aplicate doar în cazurile grave.

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Pe încercate: PMO și CJ Bihor, protocol pentru „înviorarea” vieții culturale a Oradiei
  Valabilitatea protocolului a fost stabilită la un an, cu argumentul că 12 luni ar fi suficiente evaluarea reușitei sau eșecului strategiei. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului de la Josani, dintre o motoclicletă și un buldoexcavator
  Polițiștii rutieri bihoreni au stabilit circumstanțele în care s-a produs accidentul de pe DJ 108I, în localitatea Josani. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Consultația și ecografia urologică au un preț special în luna mai
  Recapătă-ți bucuria de a trăi fără griji legate de sfera urologică. Începe cu o consultație urologică completă, care până la finalul lunii mai are un preț mai mic, la MedLife Oradea.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.